Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,5658
Dolar
Arrow
33,9499
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6408
Altın
Arrow
2814,0000
BIST
Arrow
9.577

Unutulmuş bir Cumhuriyet kadını: Bütün yönleriyle Melek Celâl sergisi ziyarete açıldı

Sakıp Sabancı Müzesi’nin yeni sergisi 'Unutulmuş bir Cumhuriyet kadını: Bütün yönleriyle Melek Celâl' ziyarete açıldı.

Unutulmuş bir Cumhuriyet kadını: Bütün yönleriyle Melek Celâl sergisi ziyarete açıldı

12punto.com.tr

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin Türkiye resim sanatında önemli yeri olan sanatçılara ve eserlerine bakış açısı sunan monografik sergileri; geç Osmanlı İmparatorluğu’nun ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl’e odaklanarak devam ediyor.

'Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl' sergisi, 26 Aralık 2023 – 28 Nisan 2024 tarihleri arasında SSM’de ziyaret edilebilecek. 

HAYATINA IŞIK TUTUYOR

Sergi, 1924’te Galatasaray Sergileri’nde ilk nü eserleri gösteren, 1935’te ise ilk kişisel sergisini açan kadın sanatçı olan Melek Celâl’in hayatına ve sanatına odaklanıyor.

Çok yönlü üretim yapan sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirileri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektupların bulunduğu bir arşivden oluşuyor. 

KÜLTÜREL BİR PANORAMA ORTAYA KOYUYOR

19. yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorluğu’nda doğan ve hayatlarına Türkiye Cumhuriyeti’nde devam eden ilk modern sanatçı kuşağının öncü kadın temsilcilerinden Melek’in hayatı ve eserlerine bakış sunan sergi, radikal değişikliklerden geçen bir ülkede modernleşme sürecinin nasıl yaşandığına dair ipuçlarını içeriyor.

Erken Cumhuriyet döneminin pek çok sanatçısı gibi, İstanbul’da varlıklı bir Osmanlı ailesinin kültür birikimiyle yetişen Melek Celâl’in hayatı, yalnızca bir dönemin unutulmuş bir ressamının hikayesini değil, aynı zamanda geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminin kültürel panoramasını da ortaya koyuyor.

Sergide Melek Celâl’in tekniğine, eserlerinin geçirmiş olduğu restorasyon çalışmalarına, kullandığı malzemelerin yapısı ve dokusuna ışık tutan 'Görünenin Ötesinde Melek Celâl' bilimsel analiz çalışması da yer alıyor.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

sergi Melek Celâl Bütün Yönleriyle Melek Celâl