Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Evrensel, BİK'e karşı açtığı 'resmi ilan' davasını kaybetti: 'Kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı'

Evrensel’in, Basın İlan Kurumu'nun (BİK), resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesine karşı açtığı davada İstanbul 2. İdare Mahkemesi kararını açıkladı. Evrensel, BİK'e karşı açtığı 'resmi ilan' davasını kaybetti. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, "Bu karar kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı" açıklamasını yaptı.

Evrensel, BİK'e karşı açtığı 'resmi ilan' davasını kaybetti: 'Kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı'

Evrensel’in, Basın İlan Kurumu'nun (BİK), resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesine karşı açtığı davada İstanbul 2. İdare Mahkemesi kararını açıkladı.

Basın İlan Kurumu’nun öne sürdüğü “birden fazla gazete almanın suç” olduğu savını kabul eden mahkeme “çeşitli siyasi parti ve şirketlere toplam 359 adet nüshanın sevkinin gerçekleştirildiğini”, bu nedenle “asgari fiili satış şartını gerçekleştirmediği”ni belirterek davanın reddine karar verdi.

Mahkeme kararında şöyle dedi:

"Gazete sevkinin sürekli gerçekleştirildiğinin görüldüğü ve son nokta bayi niteliği olmayan çeşitli siyasi parti ve şirketlere toplam 359 adet nüshasının sevkinin gerçekleştirildiğini, elektronik ortamda tutulması zorunlu olan sektörel defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Zorunlu Defterler Tebliğine aykırı şekilde günlük olarak işlenmediğini ve gazetenin her yayın günü için faturası düzenlenmiş bayi ve abone defterinden belirtilen 50 abone satışının mevcut olduğunun tespit edildiği anlaşılmaktadır.

"Bu durumda, yukarıda anılan mevzuat hükümleri çerçevesinde son nokta-tali bayilerdeki satışların fiilen ve birer birer yapılmış olmasının asıl olduğunun belirtilmesi karşısında, davacı gazete yönünden yapılan toplu satışların hariç tutulduğunda mevzuatta aranan asgari fiili satış şartını gerçekleştirmediği anlaşıldığından Resmi İlan Ve Reklamlar İle Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği uyarınca, davacının imtiyaz sahibi olduğu günlük Evrensel Gazetesi’nin gazetesinin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkının sona erdirilmesine ilişkin tesis edilen dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadı sonucuna varılmıştır."

'ESAS MESELE...'

Davayla ilgili Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal ve avukat Devrim Avcı, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Akademi binasında basın açıklaması düzenledi.

Mahkemenin kararının son derece taraflı olduğunu belirten Avcı "Gazetelere maddi yardımın tek elde toplanması ve bunun kontrolünün yine Basın İlan Kurumu’nun kendi elinde olması gerektiğine dair bir karar bu! Mesele resmi ilan ve reklam yayınlama hakkımızın iptal edilip, prosedürü tekrar tamamlayıp başvuru yapma meselesi değil bu" deyip şunları söyledi:

"Mesele Basın İlan Kurumu’nun, bir toplu iş sözleşmesinde Evrensel’e yer verilmesine, bir siyasi partinin gazeteye abone olmasına veya gazetenin okurlarının bayilerden ikişer ya da üçer tane gazete almasına bu kadar karışıyor almasında…

Ve Basın İlan Kurumu'nun Evrensel nezdinde bunu sürekli takip edip, başka gazeteler açısından özellikle yandaş gazeteler açısından böyle bir yükümlülüğü es geçmiş olmasında. Bu kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı..."

GEREKİRSE AHİM'E TAŞINACAK

Avcı, 30 gün içinde kararı istinafa taşıma haklarının olduğunu belirterek, dosyayı gerekirse Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını söyledi.


Haber Kaynağı : 12punto

Evrensel Basın İlan Kurumu BİK