Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Otomobillere mart ayında zam yağmuruna hazır olun!

Döviz kurundaki yükseliş otomobil fiyatlarını yeniden yukarı çekiyor. Mart ayında birçok markanın zam yapmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Otomobillere mart ayında zam yağmuruna hazır olun!

Son bir haftada ABD Doları ve Euro'da yaşanan yükseliş nedeniyle otomobil firmaları, mart ayında ara zam yapmaya hazırlanıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, otomobil firmalarının yöneticileri, döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketin ay içinde zam yapmalarına neden olacak düzeye ulaştığını belirtti.

Yöneticiler, bazı markalarda yüzde 10'a varan oranlarda zam yapılmasının gündemde olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca, anahtar teslimi satış fiyatlarında en az yüzde 116 vergi olduğu için fiyatların olması gerekenden daha fazla yükseldiğine dikkat çekiyor.

Örneğin, vergisiz fiyatı 500 bin TL olan bir otomobile önce yüzde 80 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), sonra da ÖTV'li fiyat üzerinden yüzde 20 Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor. Bu durumda otomobilin fiyatı 1 milyon 80 bin TL'ye yükseliyor.

Bu otomobile yapılan yüzde 5'lik bir zamla birlikte, vergisiz fiyatı 525 bin TL'ye yükseliyor ve vergili fiyatı ise 1 milyon 134 bin TL oluyor. Yani, 25 bin TL'lik bir zamın anahtar teslimi satış fiyatına etkisi 54 bin TL olarak yansıyor.



Haber Kaynağı : 12punto

otomobil