Anemi nedir? Kansızlık belirtileri ve tedavi seçenekleri
Kansızlık, modern yaşamın getirdiği beslenme alışkanlıkları ve sağlık sorunlarıyla giderek yaygınlaşan bir sağlık problemi haline geliyor. Peki kansızlık nedir? Belirtileri nelerdir?
ANEMİ (KANSIZLIK) NEDİR?
Anemi, kanda yeterli sayıda kırmızı kan hücresi, hemoglobin veya toplam kan hacminin eksik olması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Diğer bir deyişle, vücutta organ ve dokulara yeterli oksijen taşıyacak kadar sağlıklı kırmızı kan hücresi veya hemoglobin bulunmaması anemiyi tanımlar. Yorgunluk, ciltte soluk görünüm, nefes darlığı, baş dönmesi ve hızlı kalp atışı gibi belirtiler aneminin göstergeleri olarak kabul edilir.
Kırmızı kan hücresi üretimindeki eksiklik ve kritik vitamin ile mineral eksiklikleri, anemiye yol açan başlıca nedenlerdir. Kandaki hemoglobin seviyesinin erkeklerde litre başına 130 gram, kadınlarda 120 gram ve yeni doğanlarda 140 gramın altında olması anemi olarak değerlendirilir.
Anemi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir, ancak genç kadınlarda anemiye bağlı demir eksikliği daha yaygındır. Bunun nedeni, regl dönemlerinde kadınların önemli miktarda kan kaybetmesidir.
Kansızlık, geçici olabileceği gibi kronik bir durum da oluşturabilir. Ancak çeşitli ilaçlar, tedavi yöntemleri ve beslenme programlarıyla aneminin etkileri azaltılabilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Halsiz ve bitkin hissetme, baş ağrısı, nefes darlığı, kalp atışının hızlanması, ciltte solgunluk gözlenmesi ve el-ayaklarda soğukluk yaygın kansızlık belirtileridir.
Kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin yetersizliği ile ortaya çıkan kansızlık belirtileri şunlardır:
Halsizlik ve yorgunluk
Çabuk yorulma
Nefes darlığı
El ve ayakların çabuk üşümesi ve karıncalanma
Cildin soluklaşması
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Saç dökülmesi
Çarpıntı
Göğüs ağrısı
Tırnaklarda kırılma
Zayıflık
Uyku sorunları
Dilde iltihap ve yaralanmalar
Gıda dışı şeyleri yeme isteği (pika sendromu)
Konsantrasyon bozukluğu
Agresif ve sinirli olma
Libido düşüklüğü
TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?
Anemi (kansızlık) tedavisi kişinin anemi türüne göre değişiklik gösterebilir. Orak hücreli anemi için oksijen terapisi, antibiyotik ve folik asit takviyesi gibi tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin şekillerinin korunmasında ve ağrıları azaltacak ilaçlar reçete edilebilir. Demir eksikliği anemisi bulunması durumunda doktor bu duruma göre doktor bazı takviyeler önerebilir ve bir beslenme disiplini önerebilir. Hemolitik anemi bulunması durumunda doktorunuz immün sistemi güçlendirecek ilaç ve takviyeler önerebilir. Aplastik anemi ve akdeniz anemisi durumunda özellikle durum ciddi ise kan nakli, kemik iliği nakli ve ameliyat gibi işlemler gerekebilir.
Kaynak: Memorial Grup
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla