Hamilelikte en önemli sorunlardan biri: Obezite, annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor!
Hamilelik döneminde obezite, hem anne hem de bebek sağlığı açısından ciddi riskler taşıyan ve çocukluk çağı obezitesi riskini iki katına çıkaran önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde giderek artan obezite oranları, özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda daha belirgin hale gelirken, bu durum gebelik sürecinde bir dizi komplikasyonun yanı sıra bebeklerde uzun vadeli metabolik hastalıklara da zemin hazırlamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi' olarak tanımlanan obezite, son yıllarda küresel boyutta bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Zira, obezite pek çok kronik hastalığın gelişme riskini artırırken, dünya çapında ölüm nedenlerinin de başında geliyor. Acıbadem Kartal Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, görülme sıklığı dünya ile birlikte ülkemizde de giderek artan obeziteden kadınların daha fazla etkilendiğini belirterek, 'Öyle ki Sağlık Bakanlığı tarafından 2017 yılında gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın raporuna göre; obezitenin erkeklerde görülme sıklığı yüzde 24.6 iken bu oran kadınlarda yüzde 39.1’e yükselmektedir. Birçok çalışmanın verileri, doğurganlık çağındaki 20-39 yaş grubu kadınlarda obezite görülme oranının yüzde 20-35 olduğunu ve morbid obezite görülme oranlarında giderek artış gözlendiğini göstermektedir' diyor.
Çocukluk çağı obezitesi riskini 2 kat artırıyor!
Uzman Dr. Bozdağ, obezite sorunu yaşayan anne adaylarında hamilelik sürecinin düzenli ve yakın takip gerektirdiğine dikkat çekerek, “Obezite hem anne adayının hem bebeğin sağlığını tehdit edebilmektedir. Örneğin, bu annelerin bebeklerinde, çağımızın önemli sorunu olan ve görülme sıklığı giderek artan çocukluk çağı obezitesinin gelişme riski ciddi oranda artmaktadır. Yapılan çalışmalar, gebeliğin ilk 3 ayı içindeki maternal obezite ile çocukluk çağı obezitesi arasında ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma sonuçlarına göre; annesi gebeliğin ilk 3 ayında obez olan çocukların 2 yaşına geldiklerinde obez olma riskleri 2 kat artarken, 3 - 5 yaşlarına geldiklerinde bu risk artış göstererek 2.3 kat olmaktadır” uyarısında bulunuyor.
Bebeklerde kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabete zemin hazırlıyor!
Bebeklerin fizyolojilerinin hamilelik sürecinde anneden gelen besinlere uyum sağladığını vurgulayan Doç. Dr. Halenur Bozdağ, bu adaptasyonun bebeklerin metabolizmalarını kalıcı olarak değiştirebildiğine işaret ederek, “Anne karnındayken programlanmış olan bu değişiklikler bebeklerde obezitenin yanı sıra kalp hastalığı, hipertansiyon ve insüline bağımlı olmayan diyabet dahil olmak üzere yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan çeşitli hastalıklara da zemin oluşturmaktadır” diyor.
ANNEDE KALICI SORUNLARA YOL AÇABİLİYOR!
Obezite, hamilelik sürecinde sadece anne karnındaki bebekte değil anne adayında da ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor. Uzman, bu hastalıkları şöyle özetliyor: 'Obezite sorunu yaşayan anne adaylarında gebelik şekeri 2.6, gebelikte yüksek tansiyon 2.5 ve preeklampsi 3.2 kat artış göstermektedir. Gebelik sürecinde ve lohusalıkta damarlarda pıhtı oluşumu gibi ek sorunlar da yaşanırken, doğum sonrasında tip 2 diyabet ve tansiyon yüksekliği gibi sağlık sorunları kalıcı olabilmektedir.'
YAKIN TAKİP VE TEDAVİYLE ÖNLENEBİLİYOR
“Düzenli beslenme, yeterli fiziksel aktivite ve her şeyden önemlisi gebeliğe ideal kiloyla başlamak ve bunun için doğum öncesi danışmalık almak, sorunların oluşmasını önlemenin etkili ve ulaşılabilir bir yoludur” diyor. Obezitenin oluşturacağı riskleri en aza indirmek için hamileliğin ilk haftalarından itibaren yakın takip ise büyük bir öneme sahip.
İlk muayenede obezitenin neden olabileceği sağlık sorunlarının araştırıldığı belirten uzman, şu bilgiler paylaşılmıştır:
'Bunun için diyabet açısından açlık kan şekeri, üç aylık kan şekeri göstergesi olan HbA1C ve gerekirse şeker yükleme testi yapılır. Kalp sağlığı açısından kan yağları ve ihtiyaç halinde kardiyolojik değerlendirme istenebilir. Tansiyon takibi günlük olarak ölçülebilir ve yüksek tansiyona eşlik eden baş ağrısı veya görme bulanıklığı gibi bulgular açısından anne adayı bilgilendirilir. Bebeğin gelişimi, kilo alımı, anneye ait risk faktörlerinden etkilenme durumu ve iyilik hali her görüşmede değerlendirilir.'
SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART
Hamileliğine aşırı kilolu veya obezite sorunuyla başlayan anne adaylarında aylık kilo alımının planlı bir şekilde yönetilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu süreçte, diyetisyen eşliğinde kişiye özel bir beslenme programı oluşturularak sağlıklı beslenme ve kalori kontrolünün sağlandığı belirtilmiştir.
Fiziksel aktivitenin de önemine dikkat çekilerek, anne adaylarının düzenli egzersiz konusunda desteklenmesi gerektiği ifade edilmiştir: 'Düzenli açık hava yürüyüşleri günlük hayatın bir parçası haline getirilmelidir. Her gün 30 dakikalık açık havada yürüyüş veya ev içinde günde 3 kez 20 dakikalık aktivite yapmak, hamileliğin sağlıklı geçmesi için son derece önemlidir.'
Obezite sorunu varsa 5-9 kilodan fazla alınmamalı!
Hamilelikte ne kadar kilo alınması gerektiği ise hamileliğin başlangıcındaki kiloya göre değişiyor. Vücut Kitle İndeksine göre zayıf olan anne adaylarının hamilelik sonuna kadar 12.5-18 kilo; ideal kiloda olanların 11.5-16 kilo; fazla kilosu olanların 7-11.5 kilo almaları öneriliyor. Obezite sorunu yaşayan anne adaylarının ise 5-9 kilodan fazla almamaları önem taşıyor. Doç. Dr. Halenur Bozdağ, “Genel olarak bakıldığında, Vücut Kitle İndeksi’ne göre zayıf ve normal ağırlıktaki gebelerde ayda en fazla 2 kilo alımı, kilolu veya obezite sorunu olan gebelerde ise en fazla bir kilo alımı önerilmektedir” diyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

35 ilde yapılan genel seçim anketinin sonuçları ortaya çıktı

Türkiye'ye döneceği iddia edilen Sedat Peker sessizliğini bozdu!

FETÖ, Türkiye'de yeniden yapılanma arayışı içinde...

WhatsApp grubunda CHP'li vekil hakkında skandal mesaj iddiası

Terör örgütü PKK’nın son kongresinde sızan konuşmalar ortaya çıktı

BEDAŞ İstanbul'da bugün elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri sıraladı

Gelinim Mutfakta 21 Mayıs Çarşamba puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Yaptığı bozkurt işareti gündem oldu

Kapanmayan defter: Sevr!

Zorlu AVM satılıyor mu?
