Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

HELLP sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

HELLP sendromu hamile kadınların hayatını tehdit eden başlıca sorunlardan biri. Çok sık rastlanmasa da oyuncu ve sunucu Fabiola Yazmin Ortega örneğinde olduğu gibi ölümle bile sonuçlanabiliyor. HELLP sendromu belirtileri nelerdir? İşte cevabı...

HELLP sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

HELLP (hemolysis, elevated liver enzmymes, low platelet) genellikle doğum sırasında ortaya çıkar. Ama kimi zaman doğumdan sonra da yaşanabilir. Tüm hamileliklerin yüzde birinde görülür.

Hemoliz, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması anlamına geliyor. Kırmızı kan hücrelerinin çok çabuk parçalanması sonucu alyuvar hücrelerinin düzeyi düşer. Bu durumda da kan vücuda gereken oksijeni taşıyamaz hale gelir.

Hastalık sırasında karaciğer enzimleri de yükselir. Bu da karaciğerin gerektiği gibi çalışmasını engeller. Bunun sonucunda da belirli kimyasallar kana sızabilir.

KANAMA RİSKİNİ ARTIRIR

  • HELLP sendromunun etkilerinden biri de trombosit oranının düşmesi. Trombosit kanda pıhtılaşmayı sağlar.
  • Ancak oranlarının düşmesi aşırı kanama riskini artırır.
  • HELLP sendromuna yakalanan anne kimi zaman hayata veda edebilir. Tıpkı Fabiola Yazmin Ortega'ya olduğu gibi.
  • Bu arada bu sendromun halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilindiğini hatırlatalım.
  • Hellp sendromu belirtileri hamile kadınlar için ciddi bir uyarı işareti olabilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.

HELLP SENDROMU BELİRTİLERİ

Üst karın ağrısı veya rahatsızlık: Hellp sendromunda üst karın bölgesinde şiddetli ağrı veya rahatsızlık hissi olabilir. Bu, karaciğerdeki şişliğin veya diğer sorunların bir belirtisi olabilir.

Şiddetli baş ağrısı: Hellp sendromu, şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Bu baş ağrıları genellikle diğer durumlarla karıştırılabilir, ancak bu sendromun bir belirtisi olabilir.

Bulantı veya kusma: Hellp sendromu, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu durumda, genellikle mide bulantısı ve kusma ile birlikte yüksek tansiyon da görülür.

Yorgunluk veya halsizlik: Hellp sendromu, vücudunuzun normal işlevlerini yerine getirmekte zorlanması nedeniyle yorgunluk veya halsizliğe neden olabilir.

İdrarda kan: Hellp sendromu, idrarda kan görülmesine neden olabilir. Bu durum, böbreklere veya idrar yollarına zarar veren bir belirti olabilir.

Baş dönmesi veya görme sorunları: Hellp sendromu genellikle baş dönmesine ve görme sorunlarına neden olabilir. Gözlerde bulanıklık, ışık hassasiyeti veya diğer görme değişiklikleri bu duruma eşlik edebilir.


Haber Kaynağı : 12punto

HELLP sendromu hamile

İlgili Haberler