Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İYİ Parti'den Van açıklaması! 'Seçimler yenilenmeli'

Poyraz, Van'da DEM Parti başkan adayı Abdullah Zeylan’ın seçilme haklarının geri alınarak mazbatanın AKP adayına verilmesini “Van’da seçimlerin yenilenmesi gerekiyor" diye kaydetti.

İYİ Parti'den Van açıklaması! 'Seçimler yenilenmeli'

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz’ın, Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde DEM Parti başkan adayı Abdullah Zeydan’ın kazandığı seçilme haklarının iptal edilerek mazbatanın AKP adayına verilmesi gerektiğini belirtti.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde yüzde 55,51 oy alarak Van Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan Zeydan’ın haklarının iptaline ilişkin kararın, yüzde 27,15 oy alan AKP adayı Abdulahat Arvas lehine çevrildiği ifade edildi.

Poyraz, seçmen iradesine saygının demokrasi ve hukuk devleti için zorunlu olduğunu vurgulayarak, Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde yapılan hukuki hatalara ve mahkeme tarafından bir adayın yasaklanmış haklarının geri verilmesi sürecinin ihmal edildiğine dikkat çekti.

Poyraz şunları kaydetti:

“Verilen karar tartışmasız olarak yanlıştır. Cumhuriyet Savcısının yaptığı ‘yazılı emir’ başvurusu da hukuk tekniği açısından hem usulen hem de içerik olarak doğrudur. Hakimlerden oluşan YSK ve bağlı seçim kurullarının sorumluluğu, adaylarla ilgili hukuki durumu incelemek ve buna göre adayın başvurusuna ilişkin karar vermekken anlaşılan o ki bu olayda görevlerini layığınca yapmamışlardır. Sonucu itibari ile Van ilimizin seçmenlerinin iradesinin hiçe sayılma sonucu Mahkeme ve Seçim Kurulunun görevi ihmalleri, sorumluluklarını yerine getirmemeleri yüzündendir.

"SEÇMEN İRADESİNİN GASBIDIR"

Mevcut iktidar ve kadrolarının uzmanlaştığı alan ihaleler olduğu için; seçimlerde ortaya çıkan bu soruna da ihalelerdeki uygulamalardan çözüm arıyorlar. Seçmenin iradesini görmezden gelip en iyi ikinci teklif sahibine ihaleyi verir gibi ikinci en çok oy alan adaya mazbata vermek seçmen iradesinin gasbıdır.

SEÇİMİN YENİLENMESİNİ İSTEDİ

Hukuki görüşümüz, Yargı organının yaptığı hatalar, seçmen iradesini ortadan kaldırmak için araçsallaştırılamaz. Bu yüzden Van’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi gerekmektedir. Partiler seçime girme yeterliliği olan adayları ile yeniden yarışmalıdır. Ortaya çıkan sonucu da demokrasinin bir gereği olarak herkes kabul etmelidir."


Haber Kaynağı : 12punto

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri Abdulahat Arvas Abdullah Zeydan İYİ Parti DEM Parti Uğur Poyraz