Adalet Bakanı Tunç, Can Atalay kararı için konuştu: "Yargı sürecini bekleyeceğiz, karara saygı duyacağız"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin hak ihlali kararına rağmen yerel mahkemece hakkında tahliye kararı verilmeyen TİP Milletvekili Can Atalay'a ilişkin "Yargı sürecini bekleyeceğiz" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı Uluslararası Aile Hukuku Sempozyumu sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Atalay'ın tahliyesi geciktirilmeye devam ederken; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, mahkemenin Can Atalay kararına ilişkin soruya şu değerlendirmeyi yaptı:
"Adalet Bakanı'nın yorum yapması mümkün değil. Yargı bağımsızdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti hukuk devletidir. Yorum farkıyla anayasanın bazı maddelerinin yok sayılması anayasaya aykırıdır. Anayasamızda yüksek mahkemeler vardır. Yargı sürecini bekleyeceğiz. Karara saygı duyacağız. Yargıtay'ın vereceği karara bakacağız. Hep beraber süreci inceleyeceyiz.''
Yargıtay'ın vereceği kararın beklenmesi gerektiğini söyleyen Tunç, Anayasa'nın "yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı" konularını içeren 83. maddesine vurgu yaparak, "Hep beraber hukuk devletini koruyalım. 83. madde yeni icat edilmedi. Hukuk devletini korumak herkesin görevidir" dedi.
Tunç, şunları söyledi:
"Burada yargıyı ilgilendiren bir durum söz konusu. Anayasa Mahkemesi kararından sonra ilk derece mahkemesi Anayasa Mahkemesi'ne konu bireysel başvurunun Yargıtay sürecinde sonuçlandığı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği karar neticesinde olduğu düşüncesiyle yerel mahkeme başkanı dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Şimdi yargının önündeki konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı'nın yorum yapması tabiiki mümkün değil. Yargı, bağımsız, tarafsız en doğru kararı verecektir.
Ancak şunu ifade edelim; Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde herkes anayasayla ve kanunlarla bağlıdır. Dolayısıyla bağlı olduğumuz anayasadan almayan yetkiyi hiçbir kimse ya da hiçbir organ kullanamaz. O nedenle yorum farkıyla anayasanın bazı maddelerinin yok sayılması da anayasaya aykırıdır. Dolayısıyla hep beraber yargı sürecini bekleyeceğiz. Bu yargı süreci sonucunda verilecek karara da saygı duyacağız.
''83. MADDE YENİ İCAT EDİLMEDİ''
Kesin hükmün nasıl kaldırılacağına dair değişik yorumlar vardır. Anayasamızın birçok fıkrası vardır. Kamuoyunu yanlış yönlendirmemek lazım. Belirlenen durumların neler olduğunu, o durumlara aykırı yaptırımların neler olduğunu bütün hukukçular biliyor.
Yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymak doğru değil. Hukuk devletini zedeleyecek yorumdan kaçınmak gerekir. Bu Anayasa mahkemesini de Yargıtay'ı da bağlar. Yargıtay'ın vereceği karara hep beraber bakacağız. Şu anda görülen davada lehte aleyhte kararlar var. Bu Anayasa yeni uygulanmıyor, 83. madde yeni icat edilmedi. Bekleyelim görelim, hukuk devletini koruyalım Anayasa'ya uyalım."
TİP milletvekili ve Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ihlal kararını değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bunun yerel mahkemece verilen karara ilişkin olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine göndermişti.
Anayasa'nın 83. maddesine göre yasama dokunulmazlığı, milletvekillerini, tutulma, sorguya çekilme, tutuklanma ve yargılanmaya karşı korur. Ceza yargılama hukukumuzda hakim olan görüşe göre, bunlar dışındaki işlemlerin yapılmasına anayasal bir engel yoktur.
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla
Yenidoğan Çetesi üyesi Renas Kılıç'tan skandal itiraf
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV