Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774

CHP'de Tüzük Kurultayı öncesi 'kontenjan' eleştirisi: ''Ön seçim' demenizin bir anlamı kalmaz'

CHP'nin Tüzük Kurultayı için hazırladığı taslak metinde yer alan parti yönetiminin aday belirlemedeki kontenjanının yüzde 5'ten yüzde 15'e yükselmesine bazı vekillerin tepki gösterdiği öğrenildi.

CHP'de Tüzük Kurultayı öncesi 'kontenjan' eleştirisi: ''Ön seçim' demenizin bir anlamı kalmaz'

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 4-9 Eylül tarihleri arasındaki Tüzük Kurultayı hazırlıkları devam ediyor.

Parti yönetimi merakla beklenen kurultay öncesi parti içi eleştirileri ve önerileri almak için hazırladığı taslak metni milletvekilleri ve Parti Meclisi (PM) üyeleriyle paylaştı. 

Cumhuriyet’in haberine göre, CHP’nin Tüzük Kurultayı için hazırladığı taslak metne partililer temkinli yaklaştı.

CHP’li isimler, “Metne birden tepki verenler, ‘Çok az değişiklik olmuş’ diyenler de var, makul bulanlar da var. Ancak tüzük komisyonu da kurultaya kadar iki defa daha toplanacak. Herkesin fikri tekrar alınacak. Değiştirmeye vakit var” değerlendirmesini yaptı.

Milletvekilleri, PM üyeleri ve il başkanları, söz konusu taslak metinde ağırlıklı olarak milletvekili aday belirleme yöntemi ve ön seçim maddelerini eleştirdi.

"ÖN SEÇİM DEMENİZİN BİR ANLAMI KALMAZ"

Taslak metne göre; yönetimin adaylıkları belirlemedeki kontenjanının yüzde 5’ten 15’e çıkarıldığını söyleyen bazı partililer, “Bu durumu milletvekili adaylığına uyarladığınızda, yönetimin 90 milletvekilini belirleme yetkisi oluyor. Siz isterseniz bu 90 kişiyi Ankara, İstanbul, İzmir’e yerleştirebilirsiniz ve ön seçim olmadan istediğiniz 90 kişiyi vekil yaparsınız. O zaman ‘Ön seçim’ demenizin bir anlamı kalmaz. Bu kontenjan, mesela Türkiye geneli değil de il genelini kapsamalı” eleştirisi ve önerisini getirdi.

Bu eleştirilere karşı “Genel başkan; kontenjanın yüzde 5’ini gençlik kollarına, yüzde 5’ini kadınlara, yüzde 5’ini ise Meclis’teki komisyonlarda gerçekten ihtiyaç duyulacak insanlara kullanmak istiyor” savunması yapıldı.

Ön seçimle ilgili de daha net kriterler olması gerektiğini söyleyen bazı vekiller, “Seçime girebilecek üye yapısının net kriterleri olmalı. Yoksa sandığımız gibi demokratik bir ön seçim olmaz. Mesela ön seçime girecek üyenin en az iki ya da üç senelik üye olması, seçim sürecinde aktif görev alması, aidatını düzenli ödemesi gibi kriterler konabilir. Yani gerçekten kendini partiye adayanların, gerçek partililerin aday belirlemesi sağlanmalı” dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

CHP Cumhuriyet Halk Partisi Tüzük kurultayı