Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8822
Dolar
Arrow
34,0393
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9689
Altın
Arrow
2822,0000
BIST
Arrow
9.727

CHP’nin tüzüğünde önemli değişiklikler: Dönem sınırı, ön seçim ve yeni üyelik şartları

CHP Tüzük Kurultayı’nda kabul edilen yeni düzenlemelerde, parti içi demokrasi, üyelik şartları ve seçim sürecine dair önemli değişiklikler yapıldı. Kadınlar ve gençlere ayrılan kontenjanlar, genel başkanlık yetkileri ve ön seçim kriterleri öne çıkan başlıklar oldu.

CHP’nin tüzüğünde önemli değişiklikler: Dönem sınırı, ön seçim ve yeni üyelik şartları

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Tüzük Kurultayı'nda parti delegelerine sunulan yeni tüzük metninin detayları belli oldu. Tüzükte, üyelik koşulları, genel başkanlık yetkileri, kongre ve kurultay takvimi gibi önemli başlıklarda değişiklikler yapılırken, kadınlar ve gençlere kontenjan ayrılması gibi düzenlemeler dikkat çekti.

GENEL BAŞKANLIK YETKİLERİNE YENİ DÜZENLEME

Cumhuriyet'in haberine göre kurultayda yapılan değişiklikler arasında, genel başkanlık yetkilerine ilişkin önemli bir madde öne çıktı. Yeni düzenlemeye göre, genel başkanın partiyi bağlayıcı demeçler verme yetkisi, yalnızca Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinden birine devredilebilecek. Daha önce bu yetki genel başkanın seçtiği herhangi bir kişiye verilebiliyordu.

KURULTAY VE KONGRE TAKVİMİ DEĞİŞTİRİLDİ

CHP’nin iki yılda bir gerçekleştirdiği kongre ve kurultaylar, yeni tüzükle birlikte üç yılda bir yapılacak. Bu değişiklik hemen yürürlüğe girecek ve bir sonraki olağan kurultayın 2025 yerine 2026’da yapılması planlanıyor. Ayrıca, genel başkan adaylığı için yapılan düzenlemeye göre, mevcut genel başkanın sadece kendi isteğiyle aday olabileceği ve imza toplama zorunluluğunun kaldırıldığı belirtildi.

ÖN SEÇİM DÜZENLEMESİ

Milletvekili ve belediye başkanlığı adaylık süreçlerinde ön seçim ve diğer yöntemlerin kullanımıyla ilgili yeni kriterler tüzüğe eklendi. İl ve ilçe örgütlerinin tavsiyesiyle Parti Meclisi ön seçim ya da farklı yöntemler arasında karar verebilecek. Ayrıca, örgüt denetiminde yapılan ön seçimlerde yönetimin yüzde 15 aday belirleme kontenjanı olacak. Bu kontenjanın yüzde 5'i gençlik kollarına, yüzde 5'i kadın kollarına ayrılacak.

Hakim denetiminde yapılacak ön seçimlerde ise genel merkez kontenjanı yüzde 5 ile sınırlı olacak. Bir kişi en fazla üç dönem aday olabilecek, üç dönemden sonra adaylık için ön seçime katılması gerekecek.

YENİ ÜYELİK ŞARTLARI 

Tüzükte parti üyeleri için yeni yükümlülükler de getirildi. Üyelerin parti toplantılarına katılması, seçimlerde görev alması ve dijital parti faaliyetlerine katılım göstermesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca, üyelik aidatları 120 TL ile 6 bin TL arasında değiştirilecek. Parti içi seçimlerde oy kullanabilmek için bir yıl üyelik süresi, düzenli aidat ödeme ve diğer üyelik şartlarının yerine getirilmesi zorunluluğu getirildi.

KURULUŞ HAFTASI TÜZÜĞE EKLENDİ

Atatürk’ün CHP’nin ilk kongresi olarak kabul ettiği Sivas Kongresi’nin yıldönümü de tüzüğe "Partinin Kuruluş Haftası" olarak eklendi. Buna göre, her yıl 4-9 Eylül tarihleri arasında partinin kuruluş yıldönümü bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinliklerle kutlanacak.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

CHP CHP Tüzük Kurultayı