CHP’nin tüzüğünde önemli değişiklikler: Dönem sınırı, ön seçim ve yeni üyelik şartları
CHP Tüzük Kurultayı’nda kabul edilen yeni düzenlemelerde, parti içi demokrasi, üyelik şartları ve seçim sürecine dair önemli değişiklikler yapıldı. Kadınlar ve gençlere ayrılan kontenjanlar, genel başkanlık yetkileri ve ön seçim kriterleri öne çıkan başlıklar oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Tüzük Kurultayı'nda parti delegelerine sunulan yeni tüzük metninin detayları belli oldu. Tüzükte, üyelik koşulları, genel başkanlık yetkileri, kongre ve kurultay takvimi gibi önemli başlıklarda değişiklikler yapılırken, kadınlar ve gençlere kontenjan ayrılması gibi düzenlemeler dikkat çekti.
GENEL BAŞKANLIK YETKİLERİNE YENİ DÜZENLEME
Cumhuriyet'in haberine göre kurultayda yapılan değişiklikler arasında, genel başkanlık yetkilerine ilişkin önemli bir madde öne çıktı. Yeni düzenlemeye göre, genel başkanın partiyi bağlayıcı demeçler verme yetkisi, yalnızca Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinden birine devredilebilecek. Daha önce bu yetki genel başkanın seçtiği herhangi bir kişiye verilebiliyordu.
KURULTAY VE KONGRE TAKVİMİ DEĞİŞTİRİLDİ
CHP’nin iki yılda bir gerçekleştirdiği kongre ve kurultaylar, yeni tüzükle birlikte üç yılda bir yapılacak. Bu değişiklik hemen yürürlüğe girecek ve bir sonraki olağan kurultayın 2025 yerine 2026’da yapılması planlanıyor. Ayrıca, genel başkan adaylığı için yapılan düzenlemeye göre, mevcut genel başkanın sadece kendi isteğiyle aday olabileceği ve imza toplama zorunluluğunun kaldırıldığı belirtildi.
ÖN SEÇİM DÜZENLEMESİ
Milletvekili ve belediye başkanlığı adaylık süreçlerinde ön seçim ve diğer yöntemlerin kullanımıyla ilgili yeni kriterler tüzüğe eklendi. İl ve ilçe örgütlerinin tavsiyesiyle Parti Meclisi ön seçim ya da farklı yöntemler arasında karar verebilecek. Ayrıca, örgüt denetiminde yapılan ön seçimlerde yönetimin yüzde 15 aday belirleme kontenjanı olacak. Bu kontenjanın yüzde 5'i gençlik kollarına, yüzde 5'i kadın kollarına ayrılacak.
Hakim denetiminde yapılacak ön seçimlerde ise genel merkez kontenjanı yüzde 5 ile sınırlı olacak. Bir kişi en fazla üç dönem aday olabilecek, üç dönemden sonra adaylık için ön seçime katılması gerekecek.
YENİ ÜYELİK ŞARTLARI
Tüzükte parti üyeleri için yeni yükümlülükler de getirildi. Üyelerin parti toplantılarına katılması, seçimlerde görev alması ve dijital parti faaliyetlerine katılım göstermesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca, üyelik aidatları 120 TL ile 6 bin TL arasında değiştirilecek. Parti içi seçimlerde oy kullanabilmek için bir yıl üyelik süresi, düzenli aidat ödeme ve diğer üyelik şartlarının yerine getirilmesi zorunluluğu getirildi.
KURULUŞ HAFTASI TÜZÜĞE EKLENDİ
Atatürk’ün CHP’nin ilk kongresi olarak kabul ettiği Sivas Kongresi’nin yıldönümü de tüzüğe "Partinin Kuruluş Haftası" olarak eklendi. Buna göre, her yıl 4-9 Eylül tarihleri arasında partinin kuruluş yıldönümü bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinliklerle kutlanacak.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
22 Kasım 2024 burç yorumları
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
Bakan Yusuf Tekin'den Teğmen Ebru Eroğlu ve diğer teğmenleri kurtaracak karar!
Teğmenlerin avukatlarından MSB'ye sert yanıt