Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Özgür Özel: 'Kadın ve Eşitlik Bakanlığı' yapacağız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Engelsiz Yarınlar Buluşması'na katıldı. Özel, burada yaptığı konuşmada iktidara geldikleri takdirde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı ayıracaklarını dile getirerek "Biz bu bakanlığın kadınla ilgili olan kısmını Kadın ve Eşitlik Bakanlığı yapacağız." dedi.

Özgür Özel: 'Kadın ve Eşitlik Bakanlığı' yapacağız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Genel Başkan Özgür Özel’in katılımıyla yarın Ankara'da ''Farkında Ol, Engel Olma! Engelsiz Yarınlar Buluşması” düzenlendi.

Etkinlikte konuşan CHP lideri Özgür Özel, iktidara geldiklerinde engellilerin sorunlarıyla ilgilenecek tek bir bakan olacağını söyleyen Özel, "O bakanın kendisi de engelli bir birey olacak. Söz veriyoruz. Engellilerin sorununu kabinede kendi de bu zorlukları yaşamış birisi anlatacak. Bütçesini söke söke alacak. Engellilerin önündeki engelleri kaldırıp, engelsiz yarınları, Engelli Bakanlığımız mutlaka çözecek." ifadelerini kullandı.

Büyün siyasi partilere ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a çağrı yapan Özel, "Normalleşme sürecinin ilk adımı engellilerin bu birikmiş sorunlarını çözecek kanuni düzenlemeleri Meclis'te hep birlikte yaparak atalım. Kazanımcısı tüm engelli bireyler, aileleri ve mücadeleleri olsun." diye konuştu.

Özel'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Bugün bu programı Ankara İl Başkanlığımız ve Kadın Kolları Genel Başkanımız birlikte organize ettiler. Bugünün ev sahiplerinden bir tanesi 30 yaşında belediye başkanı olan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, bütün belediye başkanlarımız adına sizleri selamladı.

Partimizin engellilerin sorunlarına yönelik bazı çözüm önerilerini dile getirmek, iktidar partisine, iktidar partisinin ittifak ortaklarına ve bütün muhalefet partilerine bu kritik 5-6 hususta birlikte çalışmayı teklif etmek isterim.

Belediyelerimizde üzerimize düşenleri bizler yaparken TBMM'nin de bu sorunları bir an önce çözmesi gerekiyor. Ben sevgili Engin Konakçı'nın çözüm önerilerini, taleplerini TBMM'den beklentilerini not aldım. Şükriye Hanım'ın ifadelerini kızı Alev'in de uyarısıyla not aldım, kaydettim. Bundan sonraki süreçte de bu konuda elimizden geleni Meclis'te yapmaya devam edeceğiz.

'KADIN VE EŞİTLİK BAKANLIĞI YAPACAĞIZ'

İktidarımızda yapacağımız ilk şey, bugün Aylin Hanım'ın gölge kabine bakanı olarak temsil ettiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı hem ayıracağız hem ismini değiştireceğiz. Şöyle bir anlayış var; kabinede 17 bakan var bir tanesi kadın. O da aileden sorumlu. Yani diyor ki; kadın olarak sen evde otur, ailenden sorumlu ol, engelline bak, yaşlına bak, hayata karışma. Biz bu bakanlığın kadınla ilgili olan kısmını Kadın ve Eşitlik Bakanlığı yapacağız. Başında elbette birisi olacak.

'İKTİDARIMIZDA ENGELLİLERİN SORUNLARINI ENGELLİ BAKANLIĞIMIZ ÇÖZECEK'

Engellilerle ilgili kısım için CHP iktidarında engellilerin sorunlarıyla uğraşacak tek bir bakan olacak. O bakanın kendisi de engelli bir birey olacak. Söz veriyoruz. Engellilerin sorununu kabinede kendi de bu zorlukları yaşamış birisi anlatacak. Bütçesini söke söke alacak. Engellilerin önündeki engelleri kaldırıp, engelsiz yarınları, Engelli Bakanlığımız mutlaka çözecek.

Engellilerin istihdama katılmasının önündeki engellerin kaldırılması, kamu ve özel sektörde engelliler için ayrılan kotaların mazeretsiz olarak doldurulması, kamuda çalışan engellilerin eğitim, meslek ve yeteneklerine göre istihdamlarının teşvik edilmesi mutlaka sağlanmalıdır.

'PROTEZDEN KATKI PAYI ALINMAMALI'

Engelli aylıkları ve evde bakım aylıkları yüksek enflasyonlu ortam göz önünde bulundurularak derhal yeniden hesaplanmalıdır. Mevcut uygulamada olduğu gibi engelli aylıklarını ve bakım yardımlarını engellinin hane içinde fert başına düşen gelirine göre değil, kendi gelir durumuna göre hesaplanmalı, engellilerin bakımını üstlenen anneler, kadınlar sigortalanmalı, emeklilik hakları güvence altına alınmalıdır. Engellilerin sağlık hakkından yararlanmak için önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Muayene ücreti, katılım payı, özellikle protez ve her türlü yardımcı tıbbi malzemeden asla katkı payı alınmamalıdır. Eğer bir ürünün iyisi varsa kötüsünün parası değil, doktor hangisini tavsiye ettiyse onun parası ödenmelidir.

'REHABİLİTASYON HİZMETİ HAFTADA EN AZ 40 SAAT OLMALI'

Özel gereksinimli çocuklarımızın örgün eğitim dışında aldıkları rehabilitasyon hizmeti en az haftada 40 saat olarak belirlenmelidir. Engellilerin eğitim kuruluşlarına kabulünde sorun yaşamamaları için muğlak ifadeler yerine kanuna net ifadeler konulmalıdır.

Ayrıca; özel eğitim kurumlarına servis parası içinde, öğretmen parası içinde, bütün masraflar içinde tanımlanan düşük paralar verilen eğitimin kalitesini düşürmektedir. Özel eğitim kurumlarının öğretmenlerinin ücretlerine mutlaka devlet desteği verilmeli, maaşları artırılmalı, tazminat hakları tanınmalı ve özel eğitim kurumunda dört başı mamur haftalık 40 saatlik en iyi eğitim engellilere tanınmalıdır.

Ülkemizin iç mevzuatı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi'nin nihai gözlem sonuç raporuna göre geliştirilmeli, düzenlenmeli, düzenli olarak ilgili kurum ve kuruluşlar denetlenmelidir.

'STK'LAR KARAR ALMA SÜRECİNE DAHİL EDİLMELİ'

Ayrıca hepimizi üzen, yaralayan birtakım ifadeler, sözler, haksız muamelelere karşı mutlaka ayrımcılık türlerinin tanımlandığı, ayrımcılıkla mücadele yasası zaman kaybedilmeden Meclis'ten geçirilmelidir. Engelliler hakkında engellilerle ilgili çalışan STK'lar karar alma süreçlerine dahil edilmelidir. İlgili kararlar alınırken STK'nın onayı yoksa tekrar müzakere ve bir kez daha komisyona havale gibi kurallar mutlaka kanuna konmalıdır.

'KİMSE ENGELSİZ OLDUĞU İÇİN DAHA FAZLA HAKKA SAHİP DEĞİL'

Bütün inancımızla söylüyoruz ki; bu hayat, engellilerin sağlıklılarla birlikte paylaştıkları bir hayat değil, sağlıklılarla engellilerin, engelsizlerle engellilerin, müştereken ortaya koydukları, yönettikleri, yaşadıkları bir hayattır. Kimse engelsiz olduğu için engelli bireylerden daha fazla haklara sahip değildir. Bu hakkın kullanılmasında bir eksiklik varsa sorumlusu tüm kamu görevlileridir.

SİYASİ PARTİLERE VE KURTULMUŞ'A ÇAĞRI

Buradan tüm siyasi partilere bir çağrıda bulunuyorum. Gelin 31 Mart seçimlerinden sonra ortaya çıkan ve benim içinde olduğum, takipçisi olduğum normalleşme sürecinin ilk adımı engellilerin bu birikmiş sorunlarını çözecek kanuni düzenlemeleri Meclis'te hep birlikte yaparak ilk adımı atalım. Kazanımcısı tüm engelli bireyler, aileleri ve mücadeleleri olsun. Buradan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a tüm partileri dahil edeceği bir süreçte bu sorunların çözümüne hep birlikte adım atmak için çağrıda bulunuyorum.iz vardı. Geçen dönem 3 olmuştu ama bu dönem 16'sı ilçe ve büyükşehir olmak üzere toplam 17 belediyemiz var. CHP'li belediyeler engelli haklarını bilen, engelsiz bir kent, engelsiz yaşam alanları ve engelsiz yarınlar için gayret sarf eden belediye başkanları.

'İKTİDAR OLANA KADAR YEREL YÖNETİMLERDE GAYRET GÖSTERECEĞİZ'

CHP olarak iktidara gelip de sizlerin bütün taleplerini yerine getireceğimiz güne kadar yerel yönetimlerde aldığımız güçlü destek ve elimizde bulundurduğumuz kamu göreviyle engellerin ortadan kaldırılması için hep birlikte gayret göstereceğiz.


Haber Kaynağı : 12punto

Özgür Özel Engelsi Yaşam Buluşması Cumhuriyet Halk Partisi