Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

EuroLeague Final Four rehberi: Takımların son durumu

Turkish Airlines EuroLeague'de normal sezon ve play-off dönemlerinin sona ermesinin ardından gözler final four'a çevrildi. Play-off sonucunda rakiplerini mağlup eden Real Madrid, Panathinaikos, Fenerbahçe Beko ve Olympiakos bu organizasyonda oynamaya hak kazandı. Final Four öncesi takımların son durumunu sizler için derledik...

EuroLeague Final Four rehberi: Takımların son durumu

SELÇUK AHMET ÇELİK  12punto.com.tr

Turkish Airlines EuroLeague'de sezon tamalanmak üzere. Uzun ve yorucu geçen normal sezon ve play-off'un ardından takımlar dörtlü finalde Avrupa'nın en iyisi olabilmek için mücadele edecekler. Dörtlü Final, 24-26 Mayıs'ta Berlin'de Mercedes-Benz Arena'da düzenlenecek.

 Bu organizasyonda ülkemizi Fenerbahçe Beko temsil edecek. Sarı lacivertli ekip 5 yıllık aranın ardından yeniden dörtlü final'e yükselmeyi başardı. Bu sonuçla birlikte Fenerbahçe Beko tarihinde 6.kez dörtlü final'e yükselmeyi başardı. Final Four'da Fenerbahçe'nin yanı sıra son şampiyon Real Madrid, Ergin Ataman yönetimindeki Panathinaikos ve Olympiakos da Berlin'de mücadele edecek diğer ekipler. 

Bu hafta gerçekleşecek final four öncesinde takımların son durumlarını ve sezonu nasıl geçirdiklerini sizler için derledik...

REAL MADRİD: DOĞAL FAVORİ 

Geçtiğimiz sezonu şampiyon olarak tamamlayan ve kadrosunu büyük ölçüde koruyan Real Madrid bu sezona da favori olarak başladı. Transfer döneminde oyun kurucusu Nigel Willams Goss ile yollarını ayırdıktan sonra Kızılyıldız'da forma giyen eski oyuncusu Facundo Campazzo ile güçlendiren Real Madrid takımdaki 1 numara eksikliğini kapatarak sezona başladı. 

Chus Mateo idaresinde sezona fırtına gibi başlayan Real Madrid, sezona 10 maçlık galiibiyet serisiyle başladı. Sezona en formda giren takım olan Real Madrid EuroLeague'deki ilk yenilgisini Fenerbahçe Beko'ya karşı aldı. Ligdeki Fenerbahçe mağlubiyetinin hemen ardından Panathinaikos ve Olympiakos deplasmanlarında kazanarak dönen Real Madrid çıkışını sürdürdü. 

Sezonun büyük bölümünde zorlanmadan devam eden Real Madrid'in ligin son kısımlarında az da olsa ritim kaybetti. Matadorlar, normal sezonun son bölümlerinde Olimpia Milano, Panthianikos, Fenerbahçe Beko'ya karşı mağlubiyetler alsa da normal sezonu lider olarak bitirmeyi başardı. 

Ligi lider bitiren Real Madrid play-off turunda, bu sezon ilk kez düzenlenen play-ın etabından gelen Baskonia ile karşılaştı. Özellikle Baskonia'nın yumuşak oyun tarzını çok iyi cezalandıran Real Madrid serideki 3 maçı da rahat bir şekilde kazanarak final four bileti alan ilk takım olmayı başardı. 

Real Madrid sezon içerisinde kusursuza yakın bir performans sergilese de sezon içerisinde krizler yaşadı. Yabusele, Walter Tavares ve Gabriel Deck gibi kadro içerisindeki en değerli oyuncuları sakatlık problemi yaşadı. Madrid ekibinde Gabriel Deck'in Berlin'de forma giyemeyeceği açıklanmıştı. Böylece İspanyollar dörtlü finalde Deck'ten mahrum bir şekilde mücadele edecek.

Kadro içerisinde her ne kadar sakatlık problemleri yaşansa da Real Madrid kurduğu geniş kadronun avantajını kullandı. Özellikle Vincent Pourier, Dzanan Musa ve kariyer sezonunu geçiren Mario Hezonja'nın Berlin'e çok formda gelmesi İspanyol ekibi için büyük bir avantaj olarak gözüküyor. 

Sezon başından bu yana 13.7 sayı, 4.4 ribaunt, 0.9 asist ve 13.4 verimlilik puanıyla mücadele eden Mario Hezonja ile 13.2 sayı, 2.7 ribaunt, 2.2 asist ve 14.1 verimilik puanları tutturan Dzanan Musa özellikle hücum açısından kritik bir role sahip. 

Bu oyuncuların yanı sıra Real Madrid'in tecrübeli yıldızları Sergio Lull, Sergio Rodriguez ve Rudy Fernandez üçlüsü deneyimleriyle takımın öenmli kozlarından biri olacak. Madrid ekibiyle 3'er kez EuroLeague zaferi bulunan yıldız isimlere final four'da çok iş düşecek.

RAKİP OLYMPİAKOS

Real Madrid'in yarı finaldeki rakibi ise geçen sezon Sergio Lull'un son saniyede attığı basketle devirdiği Olympiakos olacak. Real Madrid rakibini bir kez daha mağlup ederek finale çıkmanın peşinde.

PANATHİNAİKOS: KÜLLERİNDEN DOĞUŞ

Geçtiğimiz sezonu koç Radonjic idaresinde 17.sırada tamamlayan ve son yıllarda ciddi güç kaybeden Panathianikos yeni sezonda takımın başına Anadolu Efes'ten ayrılan Ergin Ataman'ı getirdi. 

Yeni sezonda yepyeni kadro kuran Panathinaikos'un en çok konuşulan transferi ezeli rakibi Olympiakos'tan alınan Kostas Sloukas oldu. Sloukas ile 3 yıllığına ve toplamda 9 milyon dolar karşılığında transfer eden Yunan ekibi bu transferle birlikte EuroLeague'de zirveye çıkmayı ne kadar çok istediğini gösterdi. Takımda Sloukas dışında Türk Telekom'un savunmacı guardı Jerian Grant, Kızılyıldız'dan Luca Vildoza, geçtiğimiz yılı Partizan'da geçiren ve Avrupa'nın en değerli uzunlarından biri olan Mathias Lessort ile anlaştı. Yunanistan temsilcisi NBA'den ise Juancho Hernangomez'i transfer ettiğini açıkladı.

Sezona istediği başlangıcı yapamayan Ergin Ataman'ın ekibi sezonun ilk haftalarında istediği galibiyetleri alamadı. Özellikle kısa rotasyonunda Sloukas-Vildoza ikilisinin savunmada yumuşak kalması ve uzun rotasyonunda Juancho Hernangomez'den istediği verimi alamayan Ergin Ataman, Yunanistan kariyerine iyi bir giriş yapamadı.

Yaşanan ufak çaplı krizden mükemmel bir şekilde geri dönen Panathinaikos, ligde yavaş yavaş üst sıralara tırmanmaya başladı. Takım kurgusunda önemli değişiklikler yapan Ergin Ataman, takımın savunma performansını yükseltmeyi başardı. Jerian Grant'i sisteme dahil eden, takımdaki kısaların yanına Grigonis'i de ekleyerek 3 kısalı bir sistemi benimseyen, pota altında Lessort'un adam değişme savunmasındaki yeteneğinden faydalanan ve 4 numara poziyonunda Dinos Mitouglu'dan dikkat çeken katkılar alan Panathinaikos ligde ilk dört sıraya göz kırptı.

Bu oyuncuların yanı sıra Panathinaikos için kritik olan bir diğer nokta Yunan oyunculardan alınan performans oldu. Kostas Antetokounmpo ve özellikle play-off'taki Maccabi serisinde çok etkili bir şekilde kullanılan Yeoryos Kalaicakis gibi Yunan isimlerin savunma enerjilerinden faydalanan Panathinaikos böylece takımdaki rotasyon sayısını 7-8 civarına yükseltti. 

SEZONUN KIRILMA NOKTASI: NUNN

Yunan ekibi adına sezonun önemli kırılma noktalarında biri ise Kendrick Nunn transferi oldu. Sezon ortasında NBA'den transfer edilen Nunn, Panathinaikos'un en değerli parçalarından biri olmayı başardı. 

Nunn takviyesiyle birlikte daha da güçlenen Panathinaikos ligi Real Madrid'in hemen arkasından 2.sırada bitirmeyi başardı. 

MACCABİ'YE KARŞI ZORLANDI

Yunaistan ekibi EuroLeague play-off turunda İsrail temsilcisi Maccabi Tel Aviv ile eşleşti. Maccabi’ye karşı ilk maçı kendi sahasında kaybetmesine ve seride oldukça dalgalı bir performans göstermesine rağmen Panathinaikos, rakibin 5 maçlık bir seri sonunda mağlup ederek 12 yıl aranın ardından Final Four’a kalmayı başardı. 12 yıl aranın ardından yeniden Final Four’a yükselen Panathinaikos’un yarı finaldeki rakibi temsilcimiz Fenerbahçe Beko olacak.

FENERBAHÇE BEKO: SARAS KARİYERİNDEKİ EKSİK PARÇAYI TAMAMLAYABİLECEK Mİ? 

Sezona Dimitris İtoudis yönetiminde başlayan ve geçtiğimiz sezonda final four’u Olympiakos’a karşı tek maçta kaçıran Fenerbahçe Beko yeni dönemde kadrosunu Georgos Papagiannis, Sertaç Şanlı, Raul Neto, Yam Madar, Nate Sestina gibi isimlerle güçlendirdi. Fenerbahçe’nin bu sezonki temel transfer politikası ana parçalardan ziyade yan parçaları güçlendirmek oldu. Calathes-Wilbekin-Pierre-Hayes-Motley iskeletini bozmayan Fenerbahçe Beko bu isimlere alternatif olabilecek oyuncuları renklerine kattı. 

Fenerbahçe Beko’nun sezonu istendiği gibi başlamadı. Sarı lacivertli ekip ligin ilk haftlarında galibiyetler alsa da sonraki haftalarda ard arda maçlar kaybetmeye başladı. Bu süreçte en çok eleştirillen isim ise takımın Başantrenörü Dimitris İtoudis oldu. Son olarak ligde alınan Anadolu Efes yenilgisinin ardından Yunan koç ile yollarını ayıran Fenerbahçe Beko, yerine Litvanyalı koç Sarunas Jasicevicius’u getirdi.

Fenerbahçe Beko’nun sezonunun kırılma noktası ise yapılan bu koç değişikliği oldu. Jasikevicius yönetimindeki ilk maçında Monaco’yu kendi sahasında maplup eden Fenerbahçe Beko yükseliş trendi yakaladı. Kendi kurmadığı bir kadroyu sonradan devralan ve İtoudis döneminin en büyük sorunlarından biri olan isolation (bire bir hücum) oyununa son veren Jasikevicius yönetimindeki Fenerbahçe Beko ligde galibiyet serileri yakaladı.

Jasikevicius’un takımda yarattığı değişiklerden biri Guduric’i 3 numara pozisyonuna çekerek üç top yönlendiriciyle takımı sahaya sürmesi oldu. Fakat bütün bu teknik alanların dışında Jasikevicius’un sağladığı en büyük değişim takıma özgüven aşılaması oldu. 

Özellikle takımın bel kemikleri Nick Calates, Nigel Hayes Davies ve Scottie Wilbekin gibi isimlerin performanslarında ciddi artış görülürken bu performans artışı takımın genel performansına yansıdı.

Takımdaki özgüven artışının en önemli kanıtlarından biri takımın şut performansı oldu. Fenerbahçe Beko, EuroLeague’de yaklaşık olarak yüzde 40 civarında üçlük yüzdesiyle ligin en yüksek yüzdesiyle şut sokan ekibi olmayı başardı. 

 Litvanyalı koç yönetiminde 21 EuroLeague maçına çıkan Fenerbahçe Beko bu maçların 15’ini kazanarak ligi 6.sırada bitirdi ve play-off’lara doğrudan katılma hakkı elde etti. 

Fenerbahçe Beko’nun play-off turundaki rakibi ise Fransız temsilcisi Monaco oldu. Ligin en atletik takımlarından biri olan Monaco ise ligi 3.sırada bitirmişti. Sezonun MVP’si Make James’in yanı sıra Ellie Okobo ve Jordan Lloyd gibi değerli kısalarına kadrosunda bulunduran Monaco Diallo ve John Brown gibi kaliteli forvetleriyle dikkat çeken bir ekip konumundaydı.

Serini ilk maçını deplasmanda kazanan Fenerbahçe Beko saha avantajını cebine koymayı başardı. Sonraki maçı kazanan Monaco seride durumu 1-1’e getirmeyi başardı. Ataşehir’de oynanan 3.maçta rakibini 89-78 kazanan Fenerbahçe Beko seride durumu 2-1’e getirdi ve final four’a bir adım daha yaklaştı. Fakat serinin 4.maçını Fransız ekibi 65-62 kazanarak seriyi bir kez daha dengeledi.

Serinin son maçı ise Monaco’da oynandı. Fransa’daki maçta rakibini uzatmalar sonucundan 80-79 mağlup eden Fenerbahçe Beko son olarak 2019 yılında katıldığı final four’a bir kez daha katılmayı başardı.

Bu serinin en dikkat çeken detaylarından biri Fenerbahçe’nin 5 kısalı sisteme dönmesi oldu. Jonathan Motley’nin yaşadığı sakatlıkla birlikte uzun rotasyonunda Georges Papagiannis ve Sertaç Şanlı’dan istediği verimi alamayan Jasicevicius, Nigel Hayes’i ve Nate Sestina’yı serinin büyük bir kısmında 5 numarada değerlendirmek zorunda kaldı. 

Serinin son maçında dış şut performansı sürekli olarak tartışılan Nick Calathes’in arka arkaya attığı 2 üçlükle Fenerbahçe’nin Berlin biletini alması da serinin ilginç anlarından biri oldu.

Seriyle ilgili bir diğer nokta ise EuroLeague play-off’larında serinin son maçlarında hiçbir deplasman takımının kazanamama serisini Fenerbahçe’nin sona erdirmesi oldu.

FENERBAHÇE’DE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

Fenerbahçe Beko’da sezonun verimlilik açısından en değerli oyuncuları Nigel Hayes Davies Scottie Wilbekin ve Nick Calathes oldu.

Sezonda 13.2 top çalma, 2.2 ribaunt, 3.3 top çalma ve 12.8 verimlilik puanı ile mücadele eden Wilbekin aynı zamanda takımın en çok şut kullanan ve en skorer oyuncusu. Amerikalı gard bu sezon toplamda 106 ikilik ve 293 üçlük denedi. Scottie iki sayılık isabetlerde yüzde 44.3, üç sayılık isabetlerde ise yüzde 40.3’lük başarı yüzdesi yakaladı.

Sezonun Fenerbahçe adına yıldızlarından biri ise Nigel Hayes Davies oldu. Davies; 14.1 sayı, 4.7 ribaund 1.7 asist ve 15.9 verimlilik puanı ile sezonu tamamladı.

Sezon başında takımda kalıp kalmayacağı dahi belli olmayan fakat sezonn en kritik oyuncularından biri olan Nick Calathes ise 7.4 sayı, 4.1 ribaunt, 4.9 asist ve toplamda 10.5 verimlilik puanı ile mücadele etti.

Deneyimli gard Final Fourd’da oyun yönlendirmede önemli bir role sahip olacak.

RAKİP PANATHİNAİKOS

Monaco’yu mağlup ederek final four bileti alan Fenerbahçe Beko’nun yarı finaldeki rakibi Panathinaikos oldu. Bu iki ekip normal sezonda 2 kez karşı karşıya geldi. İstanbul’da oynanan ilk maçta Fenerbahçe Beko Panathinaikos’u 83-69 mağlup etmişti. Yunanistan’da oynanan maçta ise Panathianikos temsilcimiz Fenerbahçe Beko’yu 74-63’lük skorla geçmişti.

Bu eşleşme aynı zamanda Ergin Ataman Saras Jasicevicius rakebitindeki yeni bir halka olacak. Daha önce final four aşamasında hiç mağlup edemediği Ergin Ataman’la bir kez daha karşılaşacak, Saras bu kez kazanarak finale çıkmak ve koçluk kariyerindeki ilk EuroLeague kupasını kazanmak için mücadele edecek.

Litvanyalı Başantrenör oyunculuk kariyerinde ise Panathinaikos ve Maccabi Tel Aviv ile EuroLeague şampiyonluğu sevincini yaşamıştı. 

OLYMPİAKOS: MAKİNE SİSTEMİ

EuroLeague’nin son yıllardaki en istikrarlı takımlarından biri olan Olympiakos bu sezon bir kez daha adını final four’a yazdırdı. 2022 yılında Anadolu Efes’e yarı finalde kaybeden geçtiğimiz sezon ise Real Madrid’e finalde son topla kaybeden Yunanistan temsilcisinde hedef bu kez şampiyonluğa ulaşmak.

Sezon başında takımın en değerli parçaları olan Kostas Sloukas’ı ezeli rakibi Panathinaikos’a Sacha Vezenkov’u ise NBA ekiplerinden Sacramento Kings’e yollayan Olympiakos’un geçtiğimiz sezona kıyasla kamuoyu tarafından güç kaybettiği düşünülüyordu. Yunan ekibi bu iki oyuncunun eksikliğini Nigel Willams Goss ve Alba Berlin’den transfer ettiği Luke Sikma ile doldurmaya çalıştı.

Olympiakos bu iki transferin yanı sıra pivot pozisyonunda da değişikliği gitti. 5 numara pozisyonunda Joel Bolomboy ve Tarık Black ile yollarını ayıran Olympiakos CSKA Moskova’dan eski oyuncusu Nikola Milutinov ile anlaştı. 

Sezona ezeli rakibi Panathinaikos’u deplasmanda mağlup ederek başlayan Olympiakos sezonun ilk bölümlerinde istikrarsız bir performans sergiledi. Özellikle sezon başında transfer edilen Sikma ve Milutinov’un sakatlıkları gerekse de takımda Sloukas ve Vezenkov’un eksikliğinin doldurulamaması sorunlara yol açtı. Fakat Olympiakos’ta Fenerbahçe Beko ve Panathianikos’ta da olduğu gibi yeni yılla birlikte formunu artırdı.

Sezonun ikinci yarısının en çok maç kazanan ekiplerinden biri olan Olympiakos normal sezonu 5.sırada bitirdi ve play-off turunda İspanyol ekibi Barcelona ile eşleşti.

Barcelona ile 5 maçlık bir seri oynayan Yunan ekibi, güçlü rakibini 3-2 ile geçerek Berlin biletini kapan son takım oldu. Barcelona serisinde Olympiakos adına fark yaratan isimler Kostas Papanikolau ve Shaquielle McKissic oldu. 

Final Four’da yer alan takımlar arasından belki de yetenek seti en düşük takım olan Olympiakos oynadığı makine sistemi ile dikkat çekiyor. Walkup-Cannan ikilisinin uyumu ve Mostapha Fall’ın hem hücumda hem de savunmada büyük fark yaratması Olympiakos’u tehlikeli bir ekip haline getiriyor. 

 


Haber Kaynağı : Selçuk Çelik

Turkısh Airlines Euroleague Fenerbahçe Beko Real Madrid Olympiakos Panathinaikos Final Four