Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

TFF Süper Kupa'nın tarihçesi: En başarılı takım kim?

Süper Lig Şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası sahibi Fenerbahçe'nin karşılaşacağı bu zorlu mücadele öncesinde, Bu kupayı en çok hangi takım, hangi teknik direktör ve hangi futbolcular kazandı? Kaç farklı takım bu kupayı müzesine götürdü? Gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

TFF Süper Kupa'nın tarihçesi: En başarılı takım kim?

2023 takvim yılı dev bir maçla sona erecek. Suudi Arabistan'da oynanacak TFF Süper Kupa mücadelesinde, Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe karşı karşıya gelecek.

İlk kez 1966 yılında oynanan ve Türkiye 1. Liginin şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonunu karşı karşıya getiren organizasyon, 1981-1982 sezonunun sonunda Devlet Başkanlığı Kupası adını aldı. Ancak, 1998 yılında ara verilen bu kupa mücadelesi, 2006 yılından itibaren Süper Kupa adı altında tekrar hayata geçirildi.

SÜPER KUPADA GALATASARAY-FENERBAHÇE REKABETİ

İki ezeli rakip, süper kupa finalleri tarihinde toplam 6 kez karşı karşıya geldi. 6 finalin 3'ünü Galatasaray, 3'ünü ise Fenerbahçe kazandı.

EN ÇOK HANGİ TAKIM KAZANDI?

TFF Süper Kupayı en çok kazanan takım Galatasaray oldu. Sarı Kırmızılı ekip bu kupayı daha önce 16 kez müzesine götürdü. Galatasaray'ı 10 Süper Kupa ile Trabzonspor takip ediyor. Fenerbahçe ve Beşiktaş ise TFF Süper Kupasında 9'ar zafere ulaştı.

SÜPER KUPAYI TOPLAM KAÇ TAKIM KAZANDI?

1966 yılından beri oynanan TFF Süper Kupa'yı daha önce 9 farklı takım kazandı. Bu önemli organizasyonda Galatasaray, Fenerbahçe,Beşiktaş, Trabzonspor, Göztepe, Eskişehirspor, Ankaragücü, Konyaspor ve Akhisarspor takımları bu kupayı kazanan ekipler olarak tarihe geçti.

SÜPER KUPAYI EN ÇOK HANGİ TEKNİK ADAM KAZANDI?

TFF Süper Kupa tarihine bakıldığında, bu önemli kupayı 34 farklı teknik adamın kazandığı görüldü. En çok kazanan teknik direktör ise Trabzonspor efsanesi Ahmet Suat Özyazıcı oldu. Deneyimli teknik adam bu kupayı 1975-76, 1976-77, 1977-78, 1979-80  ve 1982-1983 sezonlarında olmak üzere toplam 5 kez kazandı. Ahmet Suat Özyazıcı'yı 4 şampiyonluk ile Fatih Terim takip ediyor.

SÜPER KUPAYI EN ÇOK KAZANAN FUTBOLCULAR

TFF Süper Kupayı en çok kazanan futbolcular Selçuk İnan, Şenol Güneş,  Ahmet Ceyhan, Turgay Semercioğlu, Güngör Şahinkaya ve Necati Özçağlayan oldu. Bu isimler futbolculuk kariyerlerinde bu kupayı tam 6 kez kazandı. Şenol Güneş hem futbolculuk hem de teknik direktörlük kariyerinde bu kupayı kazanarak tarihe geçti. 

SÜPER KUPADA  EN FAZLA OYNAYAN VE GOL ATAN FUTBOLCULAR

Süper Kupa tarihi incelendiğinde en çok forma giyen ismin Rıza Çalımbay olduğu görülüyor. Çalımbay tam 9 kez bu kupada forma giydi. Rıza Çalımbay'ı 8'er maçla Şenol Güneş, Selçuk İnan, Turgay Semercioğlu ve Mehmet Özdilek takip etti.

Süper Kupa tarihinin en golcü futbolcuları ise Metin Tekin ve Gökten Özdenak oldu. Bu isimler Süper Kupa'da toplam 4 gol kaydetti. Alex ve Teófilo Gutiérrez'in bu kupada 3'er golü bulunuyor. 

SÜPER KUPADA EN ÇOK MÜCADELE EDEN TAKIM?

Süper Kupayı 16 kez ile en çok kazanan takım olan Galatasaray, aynı zamanda bu kupada en çok mücadele eden ekip konumunda. Sarı Kırmızılılar bu kupada daha önce 26 kez final oynadı. Bu 26 finalin 16'sını kazanırken 10'unu kaybetti. Bu açıdan bakıldığında Galatasaray'ın finalleri kazanma oranın da oldukça yüksek olduğu anlaşılıyor. 

Fakat Süper Kupa finallerinde kazanma oranı en yüksek ekip Trabzonspor oldu. Karadeniz ekibi, kulüp tarihinde oynadığı 13 Süper Kupa finalinin 10'unu kazanarak müthiş bir başarıya imza attı.

FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ ŞANSSIZLIKLARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Süper Kupa finallerine bakıldığında, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin ezeli rakiplerine kıyasla başarısız bir grafik ortaya koyduğu görülüyor. Beşiktaş, oynadığı 20 Süper Kupa finalinin yalnızca 9'unu kazanabildi. 

Fenerbahçe ise bu kupada 17 final oynarken, bu finallerin 9'unu kazandı.

İSMAİL KARTAL'IN 1 SÜPER KUPASI VAR

2023 Süper Kupa finali'nde Galatasaray ve Fenerbahçe'nin yanı sıra teknik direktörler bir kez daha  kozlarını paylaşacak. İsmail Kartal ve Okan Buruk kariyerlerinde 7 kez birbirlerine rakip oldu. 3 maçı Okan Buruk'un ekipleri kazanırken, 2 mücadeleyi İsmail Kartal'ın ekipleri kazandı. Bu ikili arasında oynanan 2 maç  ise beraberlikle sonuçlandı.

İki teknik adamın Süper Kupa geçmişine bakıldığında ise İsmail Kartal, bu kupayı daha önce 1 kez kazandı. 62 yaşındaki teknik direktör, 2014-15 sezonunda Manisa'da oynanan Süper Kupa maçında Galatasaray'ı mağlup ederek kariyerinin ilk ve tek TFF Süper Kupasını kazanmıştı. Okan Buruk'un ise bu kupada henüz şampiyonluğu bulunmuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Fenerbahçe Galatasaray TFF Süper Kupa