Zorbalığın ardındaki sessiz tehlike: Duygusal ihmal! Akran zorbalığı nedir?
Uzmanlar, ergenlik döneminde artan şiddet ve zorbalık davranışlarının sadece mağdurları değil, bu davranışları sergileyen gençleri de olumsuz etkilediğini belirtiyor. Evde yaşanan duygusal ihmalin, okulda görülen zorbalığın temel nedenlerinden biri olabileceği vurgulanıyor.

Son yıllarda özellikle ergenler arasında şiddet ve zorbalık olaylarının artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu davranışların nedenlerinin doğru anlaşılmasının ve ailelerin bilinçlendirilmesinin önemine işaret ediyor.
Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, ergenlik döneminde artan şiddet eğiliminin yalnızca mağdurları değil, zorbalık yapan çocukları da olumsuz etkilediğini söyledi.
Ülkü, şiddetin sosyal medya, dijital oyunlar ve diziler aracılığıyla adeta bir güç göstergesi ya da kahramanlık gibi sunulmasının, gençler arasında bu davranışların normalleşmesine yol açabileceğini ifade etti.
Aile ortamında çocukların duygularını sağlıklı şekilde ifade edebileceği güvenli alanların oluşturulmasının büyük önem taşıdığını belirten Ülkü, zorbalık davranışlarının ardında çoğu zaman bir ihtiyaç, ihmal ya da yanlış öğrenilmiş bir modelin bulunduğunu vurguladı.
ZORBALIĞIN İŞARETLERİ NELER?
Bir çocuğun zorbalık yaptığını anlamanın her zaman kolay olmadığını ancak bazı ipuçlarının aileler tarafından fark edilebileceğini söyleyen Ülkü, şu örnekleri paylaştı:
“Sürekli başkalarını küçümseyen ya da alay eden ifadeler kullanmak, şiddet içeren olaylar sonrası 'ama o da hak etti' gibi savunmacı bir tutum sergilemek, kardeşlerine karşı tehditkar ya da manipülatif davranışlarda bulunmak, arkadaşları hakkında sık sık olumsuz konuşmak ve yüzeysel ilişkiler kurmak zorbalık eğiliminin işaretleri olabilir.”
Bu sinyallerin fark edilmesi durumunda ailelerin yargılayıcı olmadan, açık uçlu sorularla çocuklarıyla iletişim kurmasının önemli olduğunu ifade eden Ülkü, zorbalığın erken fark edilmesinin hem zorbalığı yapan hem de maruz kalan çocuk açısından iyileştirici olabileceğini söyledi.
DUYGULARLA BAŞ ETME BECERİSİ KAZANDIRILMALI
Zorbalığın temelinde öfke, kıskançlık, değersizlik gibi yoğun duygularla baş edememe durumunun da yatabileceğini belirten Ülkü, ailelerin bu süreçte destekleyici bir rol üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.
“Çocuğun öfke, hayal kırıklığı gibi duygularını ifade etmesine alan tanınmalı. Aile içi tartışmalarda şiddet değil, sağlıklı iletişim yolları kullanılmalı. Şiddetin hiçbir koşulda kabul edilmeyeceği net bir dille aktarılmalı. Öğretmenlerle ve okul psikolojik danışmanlarıyla iş birliği içinde olunmalı.” dedi.
ZORBALIĞIN HEM YAPANA HEM DE MAĞDURA ETKİSİ BÜYÜK
Zorbalığın yalnızca mağdurlarda değil, zorbalığı yapan çocuklarda da uzun vadeli olumsuz etkilere yol açabileceğini ifade eden Ülkü, “Mağdurlarda depresyon, kaygı bozuklukları, özgüven eksikliği, okul fobisi ve akademik başarısızlık görülebilirken, zorbalığı yapan bireylerde suç eğilimi ve sağlıksız sosyal ilişkiler gelişebilir.” uyarısında bulundu.
Ergenliğin, bireyin sosyal ilişkiler geliştirdiği kritik bir dönem olduğunu vurgulayan Ülkü, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu dönemde ortaya çıkan şiddet ve zorbalık davranışları asla küçümsenmemeli. Her zorbalık davranışının ardında bir ihtiyaç, bir ihmal ya da yanlış öğrenilmiş bir model olabilir. Aileler, öğretmenler ve uzmanların iş birliğiyle çocuklara empati, sağlıklı iletişim ve duygusal farkındalık kazandırılması büyük önem taşıyor.”
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Ahmet Ercan'dan İstanbulluları rahatlatacak açıklama

DEM Parti'nin iktidardan taleplerini açıkladı

Trump Papa'nın cenazesinde tepki çekti! Yaptığı hareket ve kıyafeti gündem oldu

Erdoğan'a hayatı boyunca hiç oy vermeyen yurttaşların oranı belli oldu

İşte ihaleyle jammer alan belediyeler ve kurumlar...

Bilal Erdoğan'a 'Cumhurbaşkanı olacak mısınız?' sorusu

Anket sonuçları 'ekonomik memnuniyetsizliği' ortaya koydu

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa'nın gözaltına alınma sebebi belli oldu!

New York Times'tan dikkat çeken 'seçim' tahmini!

İmamoğlu operasyonunun gerçek maliyeti belli oldu
