8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi: Neden ve nasıl kutlanıyor? Neden 8 Mart'ta kutlanıyor?
Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan uluslararası bir gündür. Peki, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kökeni nedir? Bu özel gün nasıl ortaya çıktı ve neden 8 Mart’ta kutlanıyor?

Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında resmi olarak kabul edilen "Dünya Kadınlar Günü", cinsiyet eşitliğini desteklemek, kadınların sosyal ve siyasi haklarını güçlendirmek ve bu konularda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 8 Mart’ta kutlanmaktadır.
KADINLAR GÜNÜ TARİHÇESİ
Kadınlar Günü’nün temelleri, 8 Mart 1857’de ABD’de yaşanan olaylara dayanmaktadır. Daha iyi çalışma koşulları isteyen 40 bin kadın işçi, grev yaparken polis tarafından tekstil fabrikasına kilitlendi. Çıkan yangında 120’den fazla kadın işçi yaşamını yitirdi.
Bu olayın ardından, 8 Mart 1908’den itibaren New York’ta birçok kadın işçi, çalışma haklarının iyileştirilmesi ve kadınlara oy hakkı tanınması talebiyle gösteriler düzenlemeye başladı.
Bu gösterilerin başlamasından iki yıl sonra, 26-27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen "Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı"nda Alman kadın hakları savunucuları Clara Zetkin ve Kate Duncker, 1857’de hayatını kaybeden işçilerin anısına 8 Mart’ın Kadınlar Günü olarak kabul edilmesini önerdi ve bu teklif oybirliğiyle kabul edildi.
Kadınlar Günü, ilk kez 19 Mart 1911’de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından daha fazla ülkede kutlanmaya başlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından resmiyet kazandıktan sonra bazı ülkelerde resmi tatil ilan edildi.
TÜRKİYE'DE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" adıyla kutlanmaya başladı. 1975’ten itibaren kutlamalar daha geniş kitlelere yayılarak kapalı alanlardan sokaklara taşındı. Aynı yıl, Türkiye’nin de dahil olduğu "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programının etkisiyle "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi düzenlendi.
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi sonrasında dört yıl boyunca herhangi bir kutlama yapılmadı. Ancak 1984’ten itibaren, kadın örgütlerinin öncülüğünde Dünya Kadınlar Günü yeniden düzenli olarak kutlanmaya devam etti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Teğmenlere 500 Bin Lira tazminat çıkarıldı... Dolar Kuru ayrıntısı...

Devlet Bahçeli 66 gün sonra geri döndü!

CHP’de Olağanüstü Kurultay hareketliliği

İşte Jose Mourinho- Okan Buruk geriliminin perde arkası!

Vatandaşlardan Ekrem İmamoğlu'na 15.5 milyon oyla dev destek!

AKP’li belediyeden ucuza aldı, İBB’ye 10 katına sattı

Gelinim Mutfakta 4 Nisan Cuma puan durumu: Bugün kim elendi?

Adana Portakal Çiçeği Festivali 2025 ne zaman? Kortej yürüyüşü ne zaman?

Bolu'da 78 kişiye mezar olan yangın faciasında yeni detaylar...

Siyasi belirsizliklerin gölgesinde hukukun üstünlüğü ve yapısal reformlar
