Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,3594
Dolar
Arrow
34,4660
İngiliz Sterlini
Arrow
43,6304
Altın
Arrow
2935,0000
BIST
Arrow
9.367

Bel fıtığı: bedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Son yıllarda bel fıtığı, özellikle masa başı çalışanları ve hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyler arasında giderek artan bir sağlık sorunu haline geldi; peki bel fıtığı nedir?

Bel fıtığı: bedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Bel fıtığı nedir?

Bel fıtığı, omurgalar arasında disk adı verilen yuvarlak yastıkların zorlanma ve yıpranma nedeniyle yırtılmasıyla oluşan sinir köklerinin sıkışmasıdır. Fıtıklaşmış diskler boyun, kol, sırt veya bacak ağrısının temel nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Bu durum da bel fıtığının yaşandığı yakındaki sinirleri etkileyerek uzuvlarda ağrı, uyuşukluk, his kaybı ve güçsüzlüğe sebebiyet verebilir.

Omurganın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilen fıtıklaşmış diskler, genellikle belin alt kısmında ya da boyun bölgesinde görülür. Ancak, bel fıtığının sırtın orta bölgesinde meydana gelmesi nadir rastlanan bir durumdur.

Bu rahatsızlık çoğunlukla 30 ile 50 yaş arasındaki bireylerde daha sık görülür ve erkeklerin kadınlara oranla daha fazla etkilendiği bilinir.

Bel fıtığının belirtileri arasında belde, bacaklarda ve kalçada ağrı, baldırlarda, bacaklarda ya da ayaklarda uyuşma, bacak kaslarında zayıflık, diz ve ayak bileği reflekslerinde azalma ve hareket kabiliyetinde kısıtlanma yer alır. Ağrılar, ağır bir şey kaldırma, ani bel hareketleri gibi diske baskı uygulayan eylemlerle şiddetlenir ve öksürme ya da hapşırma ile artış gösterebilir.

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

Bel fıtığında ağrı, bel omurgasından başlayarak kalçalara, uyluklara ve hatta baldır bölgesine kadar yayılabilir. Fıtıklaşmış diskin neden olduğu ağrı, hareket sırasında şiddetlenirken, dinlenme esnasında hafifler. Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturma gibi vücut pozisyonları ağrının kötüleşmesine yol açar. Uzuvlarda karıncalanma ya da uyuşma hissi görülebilir ve sırtın etkilenen bölgesinde kas zayıflığı meydana gelir. Bu belirtiler, bel fıtığının yaygın işaretleri arasında yer alır.

Bel fıtığı belirtileri şunlardır:

Bel, boyun ve kürek kemiği ağrısı

Siyatik sinirde baskı varsa kalça veya bacaklarda ağrı

Vücudun belirli bölgesinde uyuşukluk veya karıncalanma hissi

Baldırın arkasında veya ayak tabanında ağrı

Eğilme, dikelme gibi sırt hareketlerinde sorun yaşama

Kaslarda ortaya çıkan güçsüzlük

Öksürürken, ayakta durduktan veya oturduktan sonra ve geceleri şiddetlenebilen ağrı

Yürüyüş sırasında meydana gelen zorlayıcı ağrı

Sırt kaslarında spazm

Mesane veya bağırsak fonksiyonunda değişimler

Bel fıtığında meydana gelen ağrılar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Özellikle bacağa yayılan siyatik ağrının günlük yaşam aktivitelerinizi engelleyecek kadar artması, damla damla idrar kaçırma, idrar yapamama gibi bulgularla birlikte uyluk içi, bacakların arkası ile makat çevresindeki alanda meydana gelen ilerleyici his kaybı ve kas güçsüzlüğü gibi durumlarda vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekir.

Bel fıtığı nasıl tedavi edilir?

Bel fıtığı teşhisi konulduğunda büyük oranda yatak istirahati, ağrı kesici medikal tedaviler ve bazen fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda bu yöntemlerle şikâyetler gerilemektedir.

Bu tedavilere rağmen geçmeyen, yaşam kalitesini bozan, iş-güç kaybına neden olan ağrı, kuvvet kaybı, idrar kaçırma gibi şikayetler varsa cerrahi tedavi kaçınılmazdır. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın cerrahi tedavide amaç baskı altında kalan sinir kökünün rahatlatılmasıdır.

Günümüzde tüm dünyada en çok kullanılan ve en fazla fayda gözlenen yöntem mikrocerrahi teknikler yapılan ameliyattır. Diğer yöntemler arasından laser ile fıtığın küçültülmesi, endoskopik yöntemle fıtığın çıkartılması sayılabilir.






Kaynak: Memorial Grup


Haber Kaynağı : 12punto

sağlık Sağlık Bakanlığı sağlık durumu Sağlıklı yaşam Hastalık Yaşam