Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Beyaz yalanlar çocukları yalancı yapıyor!

Singapur'da yapılan bir araştırmaya göre, ebeveynlerin söylediği beyaz yalanlar bile çocukları yalan söylemeye teşvik ediyor.

Beyaz yalanlar çocukları yalancı yapıyor!

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, zararsız olduğu düşünülen beyaz yalanların, özellikle çocukları yalan söylemeye teşvik edebileceğini ortaya koydu.

The Sun'da yayınlanan araştırmaya göre, özellikle çocuklar, kendilerine yalan söylendiğini, beyaz yalan bile olsa anladıklarında daha çok yalan söyleme eğiliminde olabiliyorlar. Araştırmada, 11-12 yaşlarındaki 564 çocuğun, doğrulukla ilişkisi ve ailesinin bu ilişkideki rolü incelendi. Dr. Setoh Pei Pei, "Beyaz yalanlar iyi niyetle söylenmiş olabilir, ancak eğer çocuklar, ebeveynlerinin kendilerine yalan söylediğini fark ederse, çocuklar da yalan söylemeye başlayabilir" ifadesini kullandı. Daha önce yapılan araştırmalarda da ebeveynlerin yalan söylemesinin çocukları da yalan söylemeye teşvik ettiği bulunmuştu.

Journal of Experimental Child Psychology'da yayınlanan yeni bir araştırmada, çocukların ebeveynlerinin yalanlarından nasıl etkilendiği üzerine çalışıldı. Yalanlar, "beyaz yalan" ve "aracı" olarak ayrıldı. Aracı yalanlar, ebeveynlerin çocuklarını yönlendirmek veya değiştirmek için söylediği yalanlar olarak nitelendirildi. Örneğin, çocuk yeni bir oyuncak istediğinde ebeveynin "paramız yok" demesi gibi. Beyaz yalanlar ise çocukların duygularını geliştirmek veya korumak için söylenen yalanlar olarak tanımlandı. Örneğin, çocuklarının piyano çalmasının "korkunç" olduğu halde onlara "harika" olduklarını söylemeleri gibi.

Araştırma kapsamında 564 çocuğa, ne kadar yalan söyledikleri ve ailelerinin kendilerine ne kadar yalan söylediği soruldu. Sonuçlar, "aracı" yalanların çocukları daha fazla yalan söylemeye teşvik ettiğini gösterdi. Dr. Pei Pei, "Aracı yalanlar, çocuklar yaramaz olduklarında kullanılan 'Uslu durmazsan polis çağırırım' gibi yalanlardır. Ancak gerçeklik payı düşük olan bu tür yalanlar, çocukların ebeveynlerine daha fazla yalan söylemesine neden oluyor" şeklinde konuştu.


Haber Kaynağı : 12punto

araştırma çocuk Ebeveyn