Kadın ve hukuk’ listesinde Türkiye Uganda'nın gerisinde kaldı
Dünya Bankası'nın 2024 Kadın, İş Dünyası ve Hukuk raporuna göre Türkiye, 190 ülke arasında 89. sırada yer alıyor. Raporda, kadınların yasal haklarının kağıt üzerinde var olduğu, ancak uygulamada büyük bir uçurum olduğu belirtiliyor.
Dünya Bankası, 2024 Kadın, İş Dünyası ve Hukuk raporunu yayınladı. Raporda, kadınların tüm hukuki haklarında yakaladığı eşitliğin ölçüldüğü bir sıralama da bulunuyor. Türkiye, söz konusu sıralamada Ruanda, Uganda ve Mozambik'in ardından 89'uncu sırada yer alıyor.
Türkiye de diğer ülkeler gibi mart ayının ilk haftasında kadınlar gününü kutluyor ancak kadınların kendilerini istedikleri her alanda gerçekleştirebilmeleri için hukuk sistemleri tarafından erkeklerle eşit şekilde korunmaları gerekiyor. Ancak maalesef, birkaç medeni ülke dışında bu eşitlik sağlanabilmiş değil.
Dünya Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, Dünya Bankası'nın 2024 Kadın, İş Dünyası ve Hukuk raporuna göre incelenen 190 ülke arasında Türkiye 89'uncu sırada yer alıyor. Türkiye, kadınların ekonomiye katılımı yolunda hukukun koruyuculuğunun ölçüldüğü sıralamada Ruanda, Uganda, Mozambik ve Fiji gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor.
Dünya Bankası Baş Ekonomisti Indermit S. Gill, rapor için yazdığı önsözde, "Dünyada 100 kadından sadece 36'sı hukuki koruma altında. Dünya, nüfusunun yarısını bir kenara atmanın maliyetini karşılayamaz. Kızlarımız, dünyayı hepimizin yaşaması için daha iyi bir yer yapmaya hazır, ancak yollarından çekilmemiz gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Rapor aynı zamanda, bu yıl ilk kez kadınların kâğıt üzerinde sahip oldukları yasal haklar ile uygulamada karşılaştıkları gerçek haklar arasındaki farkı da inceliyor. Kadınlar, kâğıt üzerinde kendilerine sunulan hakların beşte ikisine dahi sahip olamıyorlar. İşyerinde kadınlar, erkeklerin sahip olduğu hakların sadece üçte ikisine sahip.
HER BİR DOLAR İÇİN 77 SENT
Örneğin, kadınlara eşit işe eşit ücret ödenmesini zorunlu kılan yasa çıkaran ülke sayısı 190 ülkenin 98'inde bulunuyor, ancak bu zorunluluğu uygulamaya koyan ülke sayısı sadece 35. Sonuç olarak, kadınlar dünya ortalamasında erkeklere ödenen her 1 dolar için ortalama olarak sadece 77 sent kazanıyor.
Raporda ilk 10 ülke, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, Letonya ve Lüksemburg olarak belirlendi.
1926 yılında Atatürk'ün Medeni Kanun'u getirmesiyle, Türkiye kadın haklarında eşitliği pek çok gelişmiş ülkeden bile önce sağlamıştı. Ancak bugün Türkiye'nin kadınların hukuki haklarında sıralaması 82.5. Sıralamada Türkiye'yi geçen ülkeler arasında Dominik, Vietnam, Guyana, Nikaragua, Zimbabve, Azerbaycan ve Ruanda yer alıyor. Ancak, Türkiye'nin destekleyici çerçevede notu çok daha düşük; 55.8. Bu not, özellikle iş hayatına katılımda kadınların desteklenmesini sağlayan hukuki düzenlemelerin yeterliliğini ve işlevselliğini ortaya koyuyor.
Dünya Bankası raporunun sunumunda, kadınların çalışmasını veya iş kurmasını engelleyen ayrımcı yasa ve uygulamaların sona erdirilmesinin küresel gayri safi yurtiçi hasılayı %20'den fazla artırabileceği ve bunun da önümüzdeki 10 yılda küresel büyüme oranını ikiye katlayabileceği belirtildi.
Raporda, kadınların küresel işgücüne katılımda karşılaştıkları engellerin arasında iş kurmanın önündeki engeller, sürekli ücret farklılıkları ve gece veya "tehlikeli" kabul edilen işlerde çalışmanın yasaklanması yer aldığı ifade edildi. Ayrıca, incelenen 190 ülkede kadınların aile içi şiddete, cinsel tacize, çocuk evliliklerine ve kadın cinayetlerine karşı ihtiyaç duyulan yasal korumanın ancak üçte birine sahip olduğu ortaya çıktı.
Kadın, İş Dünyası ve Hukuk raporu, kadınların ortalama olarak erkeklerin sahip olduğu yasal korumanın yalnızca %64'üne sahip olduğunu, bu oranın daha önce tahmin edilen %77'ye ulaşmadığını ve hiçbir ülkenin -en zengin olanlar bile- gerçek anlamda fırsat eşitliği sağlamadığını gösterdi.
Maaş, evlilik, ebeveynlik, işyeri, hareketlilik, varlıklar, girişimcilik ve emeklilik gibi alanlara ek olarak, rapor bu yıl ilk kez ülkelerde politika ile uygulama arasında "şok edici" bir uçurum olduğunu tespit etti. Güvenlik, girişimcilik ve çocuk bakımı gibi başlıklar, kâğıt üzerindeki yasalarla uygulamalar arasındaki farklılıkların en geniş olduğu alanlar olarak belirlendi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Arka Sokaklar'daki tarikat sahneleri İslamcı kesimi rahatsız etmişti
BEDAŞ 25 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Narin cinayetinde sır perdesi aralanıyor
Cübbeli Ahmet'ten Mauro Icardi'ye
Yandaş yazardan yeni seçim anketi
23 Kasım Cumartesi reyting sonuçları
Harp Okulu’nda geçen yıl ne oldu?
Çok sayıda il ve ilçede eğitime 1 günlük ara verildi
6 gün süren Yenidoğan Çetesi davasında yaşananlar
Sıla bebeğin teyzesi hayatını kaybetti