Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Yönetmen Yılmaz Atadeniz'in hayali yarım kaldı

Yeşilçam'ın usta yönetmenlerinden Yılmaz Atadeniz, 91 yaşında hayatını kaybetmişti. Atadeniz'in ani vefatı sonrası Göbeklitepe üzerine çekmeyi planladığı belgesel projesinin yarım kaldığı ortaya çıktı.

Yönetmen Yılmaz Atadeniz'in hayali yarım kaldı

12punto.com.tr / Arif HÜR

'Dağların Oğlu', 'Kahreden Kurşun', 'Kan Gövdeyi Götürdü', 'Aslanların Dönüşü', 'Çirkin Kral' ve 'Silahların Kanunu' gibi unutulmaz filmlerin yönetmenliğini üstlenen Yılmaz Atadeniz, geçtiğimiz hafta 91 yaşında hayata gözlerini yumdu.

'ACIMIZ BÜYÜK'

Yılmaz Atadeniz'in kızı Işık Atadeniz, "Babamın ciğerlerinde enfeksiyon oluştu. Kendisini kaybettik. Acımız büyük" açıklamasını yaptı.

GÖBEKLİTEPE PROJESİ YARIM KALDI

Projede beraber çalıştıkları Emrah Soğukpınar'dan edinilen bilgiye göre; Usta yönetmen Yılmaz Atadeniz bir süredir "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe ve civar illerde yeni ortaya çıkarılan antik kentler ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunmak üzere yeni bir belgesel çalışması üzerinde çalışıyordu.

İlerleyen yaşına rağmen üretmeye ara vermeyen Atadeniz, geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile 'Nuh'un Kutsal Şehri: Cize' belgeselini çekmişti.

Atadeniz'in ani ölümü sonrası yeni belgesel projesi yarım kalmış oldu.

YILMAZ ATADENİZ KİMDİR?

Yılmaz Atadeniz, 1 Şubat 1932 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.

Kabataş Erkek Lisesi mezunu olan Atadeniz, kurgucu ve film yönetmeni olan abisi Orhan Atadeniz‘in ani ölümünden sonra Erman Film Stüdyosu'nda çalışmaya başlayarak sinemaya adım attı. Yüzden fazla filme yönetmen olarak imza atan Yılmaz Atadeniz, aynı zamanda bir çok sendika ve derneğin de kurucusu idi.

Sine-Sen (Sine-Kamder) derneğinin kurucusu ve iki devre başkanlığını yapan Atadeniz, 1988‘den itibaren ise Film Yapımcıları Derneği Yönetim Kurulu’nda görev aldı. 1989’da II. Ankara Film Festivali ve 1992'de Altın Koza Film festivali Jüri Başkanlığında bulunan usta yönetmen, 2007 ve 2020 yılları arasında ise SE-SAM Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda bulundu.

2008 yılında 45. Antalya Film Festivali'nde aldığı Onur Ödülü başta olmak üzere yüzlerce ödülü bulunan Yılmaz Atadeniz, 13 Aralık 2023 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi.

YILMAZ ATADENİZ FİLMLERİ

Yılmaz Atadeniz’in başlıca filmleri arasında "Çare Sende Allahım", "Julverin İki Sene Mektep Tatili", "Talihsizler, Küskünüm", "Afacan, Donanmanın Gülü", "Cilalı İbo", "Maceralar Kralı", "7 Kocalı Hürmüz", "Yılmayan Şeytan", "Maskeli Beşler", "Kafkas Kartalı", "Kadıhan", "Yemende Bir Avuç Türk", "Kader Arkadaşım", "Kanije Kalesi", "Akıncılar", "Sarı Necmiye" ve "Turhanoğlu Çal Hasan" bulunuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

UNESCO Dünya Miras Listesi Yılmaz Atadeniz Göbeklitepe