Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Starbucks mu zemzem mi?

İslamın kutsal kenti Mekke. Müslümanların günde beş vakit el bağlayıp namaza durduklarında yöneldikleri Kâbe.

Kâbe'deki Zemzem kuyusu ve Zemzem suyu. Cebrail'in açtığı kuyudan fışkıran, adını Hz. İbrahim’in karısı, Hz. İsmail’in annesi Hz. Hacer'in verdiği, kutsal su.

Hac farizasını yerine getiren her müminin memleketine dönerken götürdüğü, son nefeste içmeyi düşlediği su.

Hz. İbrahim’den günümüze Allah'ın evi bilinen Kâbe. Allah'ın evini çepeçevre sarmış, ona tepeden bakan çok katlı yapılar. 

Osmanlı'nın, 1781’de, Mekke’nin / Kabe’nin savunulması için inşa ettiği, yakın geçmişte Kral Fahd’ın emriyle Suudilerce yerle bir edilen Ecyad Kalesi.

Ecyad Kalesi'nin yerine, Suudi prensin yarım milyar dolara diktiği (17 - 30 kat arasında değişen ) 11 kuleden oluşan Zemzem Apartmanları.

Kabe’yi kuşbakışı gören lüks otel odaları ve rezidansları zengin hacılara pazarlayan Arap görgüsüzlüğü.

Kabe’yi arkasına alıp Zemzem kulelerinden çektiği selfie'yi sıcağı sıcağına paylaşan, hac ile çöl safarisini birbirine karıştıran yeni nesil Hac modası.

Allah'ın evini gökdelenlerle çevirip dolarla pazarlayan Suudi şımarıklığı. Mekke-Medine gibi kutsal şehirlerde yabancıların mülk edinmelerine olanak sağlayan düzenlemeler.

Türkiye'de, İsrail'in Gazze saldırısını protesto için mekânlar basılıp, ürünler yerlere dökülürken Mekke ve Medine'de Arap müşterilerin ayakta sıra beklediği Starbucks kafeler...

Postmodern Müslümanlığın sosyete mekânlarına dönüştürdüğü, buluşma ve sosyal paylaşımın yeni paylaşım mekânları Hicaz Starbucks Kafeler… 

İslam’ın kutsal coğrafyası Hicaz'da, karton bardakta kapitalizmin tüketim ikonu Starbucks höpürdetmek mi, porselen fincanda tahmis içmek mi? 

Hangisinin caiz olduğu hakkında ulemadan fetva almanın zamanıdır.

Fetva beklerken bir yandan da sesli düşünerek; “Taburelere çöküp, bu coğrafyasının ürünü tahmis sohbeti mi, yoksa Yahudi kökenli işadamı Howard Christopher Herman Schult'un, Starbucks kafesinde yüksek sandalyelere kurulup karton bardakla poz vermek mi" sorusunun doğru yanıtını bulmaya çalışmak mı?  

Gazze konusunda bunca yüksek perdeden konuşup, İsrail ve Batı'ya parmak salladıktan sonra arabuluculuğun Katar ve Mısır’a, pansumancılığın bize düşmesiyle yetinip sessizce köşeye çekilmek mi?

Yeter mi yoksa biraz daha bahsedelim mi İslam dünyasının manzarayı umumiyesinden!