Resmî Gazete’de 18-24 Kasım arasında yayımlanan TBMM, Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin çıkardığı kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuat arasından özet gelişmeleri paylaşıyorum.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Beşerî Tıbbi Ürünlerin ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Piyasa Kontrolü Hakkında Yönetmelik yayımladı. Böylelikle 01.06.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Beşerî Tıbbi Ürünlerin Piyasa Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik majistral ilaçları kapsamıyor. Yönetmelik kapsamına giren ürünlere ilişkin Piyasa Kontrol Planlama Kurulu kuruldu. Kurul, piyasa kontrol programına alınacak ürünler ve etkin maddeleri belirleyecek. Ürünlerin ve etkin madde numunelerinden, inceleme ve analizlerinden Ulusal Kontrol Laboratuvarı sorumlu olacak.
Anayasa Mahkemesi tarafından Hâkim ve Savcı Yardımcıları ile Avukat Stajyerlerinin Anayasa Mahkemesindeki Stajları Hakkında Yönetmelik yayımladı. Buna göre hâkim ve savcı yardımcıları dört aya kadar, avukat stajyerleri ise avukatlık stajının ilk altı ayında Mahkemede 15 gün staj yapabilecek. Staj başvuruları, Anayasa Mahkemesi veya Türkiye Barolar Birliği üzerinden yapılacak ve değerlendirme süreci çeşitli akademik ve mesleki kriterlere göre gerçekleştirilecek.
Anayasa Mahkemesi, 2024/112 E., 2024/160 K. ve 24.09.2024 tarihli kararı ile Pasaport Kanunu’nda yer alan ve İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir yargı kararı olmaksızın pasaporta konulan tahdit yoluyla yurt dışı çıkış yasağı konulmasını sağlayan düzenlemeyi iptal etti ve düzenleme yürürlükten kalktı.
Anayasa Mahkemesi, 2024/65 E., 2024/163 K. ve 24.09.2024 tarihli kararı ile Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da yer alan ve yönetici ya da özel güvenlik görevlisi olma şartlarını taşımadığı ya da taşıdığı şartları sonradan kaybettiği tespit edilenlerin özel güvenlik kimliklerinin iptal edilmesini sağlayan düzenlemeyi iptal etti. İptal edilen madde 9 ay sonra yürürlükten kalkacak.
Anayasa Mahkemesi, 2024/78 E., 2024/164 K. ve 24.09.2024 tarihli kararı ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yer alan ve kamuya yararlı dernek ve vakıfların adli yardımdan faydalanmalarını sağlayan düzenlemeyi iptal etti. İptal edilen madde 9 ay sonra yürürlükten kalkacak. Açıklamada, kamuya yararlı dernek ve vakıflar haricindeki tüm tüzel kişiliklerin kapsam dışında tutulmasının mahkemeye erişim hakkına sınırlama getirmesi Anayasa’ya aykırı bulundu ve adli yardımın her türlü gerçek ve tüzel kişilik için mali şartları gerektirmesi halinde mümkün olması gerektiğine karar verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tarım Şûrası Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Strateji Geliştirme Başkanlığı ibaresi Tarım Reformu Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi. Şûranın yönetim kurulunda bakanlık en fazla 3 görevli atayabiliyorken, “en az 3 görevli” olarak değiştirildi ve ayrıca Şûra Danışma Kurulu ihdas edildi.
Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Ürün İhtisas Borsasında Aracılık Faaliyetleri ile Aracıların Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Yönetmelik, lisanslı depolarda muhafaza edilen tarım ürünlerini temsilen düzenlenen elektronik ürün senedi ve vadeli işlem sözleşmelerinin Türkiye Ürün İhtisas Borsasında alım satımına aracılık edilmesi ve aracılık hizmetlerine ilişkin işlemleri düzenliyor. Buna göre aracılar, çerçeve sözleşmesinde müşterinin verdiği yetkiye bağlı olarak gün içinde herhangi bir müşteri emrine konu olmayan ve gün sonu itibarıyla alacak bakiye veren müşteri hesaplarındaki nakitleri toplu olarak veya müşteri bazında değerlendirebilecek. Söz konusu nakitlerin toplu olarak değerlendirilmesi hâlinde elde edilen gelirlerin müşteri hesaplarına oransal olarak dağıtılması esas olacak. Aracıların, çerçeve sözleşmesinde açıkça belirtmek kaydıyla müşteri hesaplarında kalan nakit alacak bakiyelerinin kullanımında alt limit belirlemeleri de artık mümkün. Bankalar nezdinde tutulan müşteri nakitlerinin aracı müşterileri için açılacak münferit bir hesapta, aracının kendi nakit varlığından ayrı olarak izlenmesi gerekecek.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 2013/15 numaralı Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2024/23 sayılı Tebliğ yayımlandı. Kısa vadeli TL mevduatta yüzde 15 olan oran yüzde 17’ye çıkarıldı. Yabancı para mevduat için TL tesis oranı da yüzde 5’ten yüzde 4’e indirildi. Zorunlu karşılık oranları Türk lirası yükümlülüklerde değiştirildi.
Anayasa Mahkemesi, 2022/1 E. sayılı kararı ile Dayatmasız Yaşam Partisi’nin, 2022/8 E. sayılı kararı ile As Parti’nin, 2022/31 E. sayılı kararı ile Anadolu Birliği Partisi’nin, 2022/33 E. sayılı kararı ile Ayyıldız Parti’nin, 2022/35 E. sayılı kararı ile Yeni Yol Parti’sinin, 2022/37 E. sayılı kararı ile Doğuş Parti’sinin ve 2022/49 E. sayılı kararı ile Liberal Parti’nin 2021 Kesin Hesap Raporlarının kabul edilemeyeceğine karar vererek yukarıda yazılı siyasi partiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Millî Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği yayımlandı. Buna göre, kütüphanedeki kitap sayısı 10.000’i aşan okul kütüphanelerine bir kütüphaneci atanacak. Kütüphanecinin atanamadığı durumlarda valilik tarafından Türk dili ve edebiyatı veya Türkçe alanlarından öncelikli olarak norm kadro fazlası öğretmenlerden görevlendirme yapılacak. Kütüphanecinin atanamadığı veya valilikçe görevlendirmenin yapılamadığı durumlarda okul/kurum yönetimince kütüphanecilik kursu almış bir öğretmen yoksa öğretmenler kurulunca belirlenecek bir öğretmen kütüphaneden sorumlu öğretmen olarak seçilecek. Kütüphaneciye/kütüphaneden sorumlu öğretmene yardımcı olmak üzere okul/kurum müdürlüğünce bir memur görevlendirilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Buna göre artık antimikrobiyal ürünler hayvanlarda büyümeyi veya verimi artırmak için kullanılamayacak. İstisnai hâller dışında iç piyasaya sunulacak ürünlerde izin sahibine, farklı bir ticari isimle de olsa aynı formül ve farmasötik şekilde ikinci bir ürün için pazarlama izni verilmeyecek. Veteriner ecza deposunda birbirlerinden ayrılmış hâlde ürün kabul, karantina, muhafaza, ürün sevk ve ret bölümleri bulunacak. Bu bölümler toplamda en az 100 metrekare büyüklüğünde olacak. Bu şartlara 3 yıl içinde uyum sağlanmazsa faaliyetler askıya alınacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Artık lisans, lisans tadil ve süre uzatım başvurularının uygun yapılmadığının tespiti hâlinde düzeltme için on günlük süre elektronik bildirimden itibaren başlayacak. Daha önce başvuru sahibi, başvuru belgelerini fiziken teslim aldıktan sonra düzeltme süresi başlamış sayılıyordu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Personelinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile İşe Alınmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Artık üniversitelerin yabancı dille eğitim veren lisans bölümlerinden mezun olan personel dil sınavına tabi tutulmayacak.
Çok Okunanlar
27 Kasım Çarşamba (Bugün) okullar tatil mi?
27 Kasım 2024 günlük burç yorumu
Yurt dışı çıkış harcı ve IMEI ücretleri katlandı
28 Kasım (Yarın) okullar tatil mi?
Arda Güler ilk 11’de mi? Liverpool - Real Madrid maçı kadrosu açıklandı mı?
Reyting sonuçları açıklandı! 26 Kasım Salı günü hangi yapım birinci oldu?
27 Kasım Çarşamba günü Gelinim Mutfakta puan durumu: Günün birincisi kim oldu?
Narin Güran cinayetinin seyrini değiştirecek ayrıntılar ortaya çıktı!
BEDAŞ 27 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Pep Guardiola yüzünü gözünü parçaladı!