Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,3825
Dolar
Arrow
36,0438
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8984
Altın
Arrow
3357,0000
BIST
Arrow
9.779

20 Ocak–2 Şubat 2025 Resmî Gazete incelemesi

Resmî Gazete’de 20 Ocak – 2 Şubat 2025 arasında son iki haftada yayımlanan özet gelişmeleri paylaşıyorum.

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi Ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizmasından faydalanmış veya faydalanan üretim tesislerinde kullanılan ana ekipmanlara yenilenebilir enerji kaynakları bedeli uygulanmayacak. 

Sigortacılık Ve Özel Emeklilik Düzenleme Ve Denetleme Kurumu tarafından Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgesi yeni düzenlemeyle birlikte Kurum tarafından düzenlenecek. Uygunluk belge eksiği bulunmayan acentelerin başvuruları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından değerlendirilecek. 

Hazine Ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/71) yayımlandı. Türkiye’de yerleşik kişiler, yurt dışından sağladıkları kredileri bankalar aracılığı ile kullanabilecek. Yurt dışından sağlanan kredilerin Türkiye’deki bir banka aracılığı ile yurda getirilerek kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça ayrıca belirlenecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2025/3) yayımlandı. İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat hükümleri çerçevesinde 2025 yılının Ocak ayında yürürlük süresi dolan dampinge karşı önlemlerin ilanı ile 2025 yılının ikinci yarısında süresi dolacak mevcut dampinge karşı önlemin ilanını kapsamaktadır.

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Çek Defterlerinin Baskı Şekline Ve Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktarın Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (Sayı: 2010/2)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2025/3) yayımlandı. Bu kapsamda banka, çekin karşılığının hiç bulunmaması durumunda, çek bedeli 12.650 TL veya üzerinde ise 12.650 TL, çek bedeli 12.650 TL’nin altında ise çek bedelini ödemekle yükümlü olacak. 

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Yatırım Fonlarının Finansal Raporlama Esaslarına İlişkin Tebliğ (Iı-14.2)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Iı-14.2.Ç) yayımlandı. Fonların yıllık finansal tabloları dönem bitim tarihinden itibaren 60 gün içinde kamuya açıklanırken artık bu süre 90 güne çıkarıldı. Paylarını sadece nitelikli yatırımcılara satan fonlar yeni tebliğ ile portföy dağılım raporu hazırlama yükümlülüğünden muaf tutuldu.

Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yerli Malı Tebliği (Sgm-2024/10) yayımlandı. Tebliğ yerli malı belgesi almaya ilişkin usul ve esasları belirliyor. Artık yazılım ürünlerinde de yerlilik belgesi alınabilecek. Bunun için yerli katkı oranının %51 ve üzerinde olması gerekiyor. Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklarda ve özel fidanlıklarda üretimi ve satışı gerçekleştirilen tohumlukların yetkili birim tarafından kaydının tutulması ve orman bitki pasaportuna sahip olması gerekecek. Türkiye'de doğan veya yetiştirilen canlı hayvanlar ve bu hayvanlardan elde edilen ürünler yerli malı olarak kabul edilecek. Ürünün tamamen Türkiye'de üretilmesi, yetiştirilmesi, elde edilmesi veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye'de yapılmış olması yerlilik şartları arasında yer alacak. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünlerin Türkiye'de toplanılması, avcılık açısından ise hayvansal ürünlerin Türkiye'de veya Türk kıta sahanlığında avlanılması gerekecek. Türkiye'de çıkarılan madenler ve madencilik ürünleri de Türkiye’de çıkarılmışsa yerli malı sayılacak. 

Sağlık Bakanlığı tarafından Özel Hastaneler Yönetmeliği yayımlandı. 2002 yılında yayımlanan ve bugüne kadar 45 defa değiştirilen eski yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Ön izin alan ancak ruhsat alamamış olanlar için 2028 sonuna kadar süre tanındı. Yeni düzenleme ile özel hastane sahibi olmak isteyenler için getirilen suç işlemiş olmama şartının halihazırda ruhsatlandırılmış veya ön izin almış özel hastanelerde uygulanmayacağı yasallaştı. Vakıf üniversitesi hastanelerine ilişkin düzenleme yapıldı ve vakıf üniversiteleri ile iş birliği yapan özel sağlık kuruluşlarına kadro olanakları sağlandı. Tıp teknolojisi düzenlemeye konu alan içine alındı. Sağlık personeli özel hastane kadrosunda sözleşme ile 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı olarak çalışacağına dair açık düzenleme yapıldı ve böylelikle şirket kurarak çalışmakta olan hekimlerin bordrolu çalışmaya dönecekleri anlamına geliyor. Kadro dışı geçici tabip çalıştırma ayrıntılı olarak düzenlendi. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla faal muayenehanesi olup başka bir sağlık kuruluşunda çalışmayan tabiplerin muayenehanelerini kapatması halinde aynı ildeki en fazla iki özel hastanede kadro dışı geçici olarak çalışmasına izin verilecek. Muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerden yararlanarak hastalarını tedavi edebilmelerine dair eski yönetmelikle getirilen kısıtlamalar yönetmelikte de yer alıyor. Özel hastanelerin ruhsatlandırıldıkları tarihten itibaren en geç üç yıl içinde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na bağlı Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden akreditasyon belgesi almak zorunluluğu getirildi. Bu belgeyi almayan veya alamayan hastanelerde hastaların görebileceği şekilde “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibareli bilgilendirme tabelası asılması zorunluluğu ile bu hastanelerin bakanlıkça her yıl ocak ayında SGK’ya bildirileceği düzenlemesi yer aldı.

Anayasa Mahkemesi tarafından Hukuk Muhakemesi Kanunu’nun Ek 1. Maddenin iptaline karar verdi. Söz konusu iptal kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Madde davalardaki kesinleşme sınırlarını belirliyordu ve istinaf/temyize ilişkin parasal sınırların uygulanmasında kararın verildiği tarihteki miktarın esas alınacağı öngörülüyordu. İptal hükmü yürürlüğe girdikten sonra bu süreçte TBMM tarafından yeni bir düzenleme yapılmazsa kesinlik sınırı bakımından kararın verildiği tarih değil davanın açıldığı tarihteki sınırlar dikkate alınacak.

9504 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Amacıyla KOSGEB Tarafından Uygun Koşullarda Finansal Destek Sağlanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar yayımlandı. Verilen destek miktarı 3 Milyon TL’den 10 Milyon TL’ye çıkarıldı.

Adalet Bakanlığı tarafından Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi Ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2025 Yılı Tarifesi yayımlandı ve tarifeye %40 zam yapıldı.

9487 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelir Vergisi Kanunu’nda düzenlenen tevkifat oranları değiştirildi. Yeni açılan veya vadesi yenilenen vadeli mevduat/katılma hesaplarına ödenecek faiz ve kar payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları 6 aya kadar vadeli hesaplarda %15, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda %12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %10 oldu. Yatırım fonları için %10 olarak uygulanan tevkifat oranı %15'e çıkarıldı.