Resmî Gazete’de 6-19 Ocak 2025 arasında son iki haftada yayımlanan özet gelişmeleri paylaşıyorum.
Sağlık Bakanlığı tarafından Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe göre tıp merkezi, poliklinik ve muayenehaneler bünyesinde tabipler estetik amaçlı sağlık hizmetleri sunulabilecek. Halihazırda bir tabip kadrosu bulunan polikliniklere Bakanlık ek tabip kadrosu verecek. Daha önce farklı isimlerle ruhsatlandırılmış olan polikliniklerin ruhsat belgeleri yenilenerek eski ruhsat belgesi iptal edilecek. Bu işlemler 30/6/2025 tarihine kadar tamamlanacak, ruhsat belgelerini yenilemeyen polikliniklerin ruhsatları iptal edilecek.
Sağlık Bakanlığı tarafından Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı. Tebliğ’e göre fiziki alt yapı yetersizliği komisyon raporu ile belgelenenler 30/6/2025 tarihine kadar düzenlemeden muaf olacak. Faal olan özel sağlık tesisleri bünyesindeki kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım servisleri 30/6/2025 tarihine kadar tebliğe uygun hale getirilecek. İlk defa açılan veya faaliyette olan yoğun bakım servislerinde görev yapan personelden, yoğun bakım eğitimi almamış olanlar 30/6/2025 tarihine kadar muaf tutulacak. Daha önce ruhsat almış olan veya ön izin ve ruhsatlandırma işlemleri devam eden hastanelerin yoğun bakım servisleri, 30/6/2025 tarihine kadar tebliğ hükümlerine uygun hale getirilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Yönetmelik ile değiştirilen Yönetmelik eklerinde pestisit kullanım sonlandırma tarihi belirtilen pestisitler için pestisit kullanım sonlandırma tarihinden önce üretilmiş gıdalar raf ömrü boyunca piyasada bulunabilecek. Pestisit kullanım sonlandırma tarihinden sonra üretilmiş gıdalar LOD değerine, LOD yoksa 0,01* mg/kg değerine göre değerlendirilecek. Yönetmelik ile değiştirilen hükümlere 3 (üç) ay içerisinde uyum sağlanacak. Daha önce üretilmiş gıdalar, raf ömrü boyunca piyasada bulunabilecek. Ayıca yönetmeliğin Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-4 ve Ek-5’i değiştirildi.
177 sayılı Siber Güvenlik Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre Cumhurbaşkanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ve merkezi Ankara'da bulunan Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu.
Sağlık Bakanlığı tarafından Ambulanslar Ve Acil Sağlık Araçları İle Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği yayımlandı. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişiler artık ambulans işletemeyecek. Ambulans işletmeye yetkili olanlar dışındakilerce ambulans satın alınamayacak. Ambulanslar ve sağlık hizmeti sunulan alanlarda bulunması zorunlu sağlık personeli yerine stajyer öğrenci çalıştırılamayacak. Ambulans servislerinde, hizmet süresi boyunca çağrı merkezinde danışman hekim bulundurulacak. Ambulanslarda; kamera cihaz paketi, mobil cihaz paketi ve araç takip cihazları hizmet süresi boyunca çalışır ve takip edilebilir durumda tutulacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde (Sıra No: 452) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:579) yayımlandı. Elektronik Ürün Senedinin her bir alım satım işlemi için Elektronik Ürün Senedi Alım Satım Belgesi ve Elektronik Ürün Senedi İşlem Sonuç Belgesi Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alındı. Bunlar hakkında düzenleyenlere bilgi verme ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemine gönderilme zorunluluğu getirildi.
Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından arabuluculuk faaliyetleri kapsamında aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesine ilişkin 13.01.2025 tarihinde kamuoyu duyurusu yayınlandı. Buna göre Arabulucuların, 6698 sayılı KVKK uygulanması bakımından veri sorumlusu sıfatını haiz olup veri sorumlusunun yükümlülüklerine tabi oldukları, ve KVKK kapsamında ilgili kişilere ayrıca bilgi verilmesi suretiyle aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesi belirtildi.
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama Ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (Vıı-128.7)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Vıı-128.7.G) yayımlandı.
Danıştay Başkanlar Kurulu Kararı 2024/3 D. İş Esas ve 2024/3 D. İş Karar numaralı ilamı ile 07.04.1982 tarihli kararını yürürlükten kaldırarak Danıştay İdari ve Vergi Dava Dairelerinde bulunan işlerin konularına göre hangi önceliklere uyularak sonuçlandırılacağı yeniden düzenlendi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından D ödeme Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’nin ve Türk Elektronik Para A.Ş.’nin faaliyet izni kapsamı genişletilmiştir.
2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan yönetmelik 9401 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile değiştirilerek Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Millî Eğitim Bakanlığı’nda istihdam edilen öğretmenler bu kapsama alındı ancak uygulaması 01.09.2025 tarihine bırakıldı ve bu tarihe kadar önceki yönetmeliğin uygulanmasına karar verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği yayımlandı. Tesislerde, çevre izin ve lisans sürecinin tamamlanması için sanayide yeşil dönüşüm belgesi zorunlu hale getirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tütün, Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kâğıdı, Sigara Filtresi, Alkol Ve Alkollü İçkilerin Üretim Ve/Veya Ticareti Faaliyetinde Bulunanlardan Teminat Alınmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Sektörde faaliyet gösteren firmaların ödeyeceği teminat miktarı artırıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Tedarikçiler ile yıllık tüketimi 100.000 kWh’ın altında olan serbest tüketiciler arasında ikili anlaşmada yapılabilecek.
Adalet Bakanlığı tarafından İdare ve Vergi Mahkemelerinin Kurulmasına ve Yargı Çevrelerinin Belirlenmesine İlişkin Karar yayımlanmıştır. Böylelikle Ağrı ilinde vergi mahkemesi kurularak Ağrı ve Iğdır’ın bu mahkemelere bağlanmasına, Niğde, Tunceli ve Yalova’da idare mahkemesi kurulmasına ve Şırnak’ta ise idare ve vergi mahkemelerinin kurulmasına karar verildi.
9407 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile İhtiyaç Sahibi Hanelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar yayımlandı.
Adalet Bakanlığı tarafından Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlandı. Sınavlardaki soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılırken, alanlara göre soru dağılımı da yeniden düzenlendi.
Ticaret Bakanlığı tarafından Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Onaylanmış kişi statüsü için gereken kriterleri yeniden düzenlendi ve ihracatçı olma şartı getirildi. Asgari 2.000.000 $ ihracat veya asgari 1.000.000 $ ihracat olmak üzere ithalat ve ihracat toplamı 7.000.000 $ olma ve geçmiş 2 yılın her ikisi için de sağlanması şartı getirildi. (Daha önce 2 yıldan birinde sağlaması yeterliydi) Menşe şahadetnamesi aranılacak haller başlıklı 38. maddeye Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkelere ilişkin durumlarda yapılacak işlemlere ilişkin yeni fıkralar eklendi. GTİP değişikliği olması halinde menşe şahadetnamesi 6 aylık içinde sunulabilecek. Antrepoya konulacak Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumunun iznine tabi ürünler ve etkin maddeler için Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan alınan izin belgesi aranacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından Özel Tüketim Vergisi (Iı) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) yayımlandı. Engelli araçlara uygulanan özel tüketim vergisi istisnası olarak engelli vatandaşlara yapılan satışlarda yerlilik oranı yüzde 40'a yükseltilmiştir. Ayrıca bu kapsamda alınan araçları elde tutma süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından MEB Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik yayımlandı. MEB’e bağlı resmi eğitim kurumlarında 1 Eylül 2025'ten sonra sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek adaylar, Milli Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınacak. Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, 7528 sayılı Kanun'da belirtilen şartları taşımaları kaydıyla sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek ve adaylara 2 kez tercih hakkı verilecek.1 Eylül 2025'e kadar yapılacak sözleşmeli öğretmen istihdamında, yürürlükten kaldırılan "Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Etil Alkol Ve Metanol Üreticisi Ve İthalatçısı Firmaların Yurt İçinde Depo Açmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2024/25) yayımlandı. Buna göre etil alkolde ara depolama yapmak isteyen üretici firmalar ile gümrük işlemleri tamamlanıp millileşmiş etil alkolün veya metanolün kullanıcı firmalara tesliminden önce ara depolama yapmak isteyen firmalar, depo açmak için Tarım ve Orman Bakanlığından izin almak zorunda olacak.
9419 sayılı Marmara Havzası Taşkın Yönetim Planının Onaylanması ile ve 9420 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararları ile Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planının Onaylanması hakkında karar yayımlandı.
9436 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Esnaf ve Sanatkarlara Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar yayımlandı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya kefaleti olmaksızın bankaca doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere, 1 Ocak 2025-31 Aralık 2027 tarihlerinde geçerli yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği yayımlandı. Buna göre, işletmelere yönelik sürdürülebilirlik denetimi yapılacak. Denetim, denetim kuruluşları tarafından yetkileri çerçevesinde gerçekleştirilecek. Bu konuda görev alacak denetçilerin, işletmenin bağımsız denetim faaliyetini üstlenebilmek için gerekli alanlarda yetkili olması zorunlu olacak.
Çok Okunanlar
Fenerbahçe’de 4000. gol heyecanı!
Erdoğan yine muhalefete yüklendi: '22 yıl da beklerler 222 yıl da beklerler'
TSK'dan ihraç edilen teğmenler Anıtkabir'de Atatürk'ün huzurunda
Fenerbahçe'de hareketli saatler: Maximin 'out' Son 'in'
10 anketin seçim anketi sonuçları belli oldu
AKP'nin erken seçim tarihi kulislerden sızdı
Teğmenleri ihraç eden YDK kararının ayrıntıları
Fenerbahçe'de Talisca, Rizespor maçında oynayacak mı?
Kuruyemiş devi iflasın eşiğinde
Suç örgütünün kilit ismini yurt dışına kaçırdığı iddia edilmişti