Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
8.898

Demokrasi Bedava

Türkiye üzerine yapılan sosyo-ekonomik çalışmalarda nüfusun %10’unun Batı Avrupa standardında, %10’unun ise Doğu Avrupa standardında yaşadığı görülüyor. Geriye kalan %80 ise fakirlik, cehalet ve sefalete mahkûm. Fark o kadar korkunç boyutlara ulaştı ki üç beş evinden birini 10 milyona satıp aylık faize koyan kişi 1 ayda 2 yıllık asgari ücret kadar net faiz geliri elde ediyor. 1980’de dolaylı vergilendirme %30 seviyesindeyken bugünlerde %60’ları geçti. Gelirden alınan vergiler de tam tersi %60’lardan %30’lara indi. Yani zengin zenginleştikçe daha az vergi vermeye başladı, az vergi verdiği ve vergiden kaçındığı için de iyice zenginleşti. Vergi yükü fakire yüklendi ve fakir haliyle gün geçtikçe fakirleşti.

Geçtiğimiz haftalarda doğrusunu bildiğim yalanları görmek için Tapu Müdürlüğüne gittim. Etraf bavullarla doluydu. 200 TL’den büyük banknot olmadığı için para çuvala dahi sığmıyor. Bavul lazım. Tapuda satış bedelini düşük göstermek en yaygın kaçakçılıklardan biri. Sarı site ilanları ve bölge ortalamaları açık. %4’lük tapu harcı, 5 yıldan önce satılması halinde verilen %45’e varan kazanç vergisi, kaçırılan vergi toplamı kadar vergi ziyaı cezası ve faiz. Tüm bunların onda biri kadar ödül var. Vergi mevzuatına göre vergi kaçağını ihbar edene yüzde 10 ödül veriliyor. ALO189’u arayıp ihbar etmek yeterli. Boşuna büyük balıkları aklınıza getirmeyin, onlara karşı biz sıradan insanların mücadele şansı yok.  Dilan Polat ya da SBK hikayeleri birer cambaza bak oyunu. Vatandaş konserve gibi işe giderken yanından tek kişi geçip trafiği sıkıştıranı muhatap almalı. Yani hepimizden kaçınıp zenginleşenlerle. Büyük balıklar devletin, küçük balıklar ise vatandaşın işi. Şikâyet etmesi bedava. Eğer sonuçsuz kalırsa da bir zararı yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde şüphelendiği bir suç ihtimalini ALO189’a ihbar etmek de suç değil. Üstelik denemesi ücretsiz.

Öte yandan on paralık taşınmazın tapu memurunun önünde bir paraya satılmasına tapu memurunun ses çıkarmaması da ayrı ayıp değil mi? “Madem on paralık malı bir paraya satıyorsun, bana bir buçuk paraya sat da gelecek kırk yıllık maaşımı tek seferde kazanıp istifa edeyim.” demiyorlar mı? Böyle alenen vergiden kaçınmak çok rahatsız edici. 

Hesabını birlikte yapalım. 10 milyonluk taşınmazın satış bedeli resmiyette 1 gösterilirse 9 milyonluk işlem üzerinden vergi kaçırılmış oluyor. Aradaki farkın %4’ü yani kadar 360 bin TL tapu harcı, taşınmaz 5 yıldan önce satılmış ise 9 milyonluk kazançtan doğan takriben 2-4 milyon arası kazançtan doğan gelir vergisi, tüm bunlar kadar vergi ziyaı cezası ve faizi vatandaşın ihbarı sayesinde tahsil edilirse %10’u kadar lira ödül kazanıyor. Yani ortalama 10 ihbara aynı evden bir tane alınabiliyor. Yapacak daha kazançlı işi olanlar bu yazıyı boşuna okumuş oldu. Ancak emekli, işsiz, düşük gelirli veya işinizden memnun olmayanlar tapuya; valizle gelenleri, poşetle para taşıyanları, şüphelendiklerini ALO189 ‘a bildirebilirler.

Nasıl bizim Türkiye’den başka ülkemiz yoksa, Türkiye’nin de bu haksızlığı durduracak bizden başka vatandaşı yok diye düşünüyorum. Demokratik hakkını kullanıp vergi hırsızını ihbar ödül kazanmak mevcut stagflasyon döneminde vatandaş ve devlet için başarılı ve kazançlı bir iş birliğine dönüşebilir.