Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Siyaset, bürokrat, mafya üçgeni! Orman talanının böylesi görülmedi

Antalya’nın dünyaca ünlü Kaş İlçesi, Kalkan mahallesi orman rantçılarının hedefinde. 

Eşsiz Patara sahiline bakan orman alanı, aralarında siyasetçi ve bürokratların da yer aldığı bir rant grubu tarafından yok edildi. Yaklaşık 2500 dönümlük makilerden oluşan orman alanını açan rantçılar içerideki ‘dostları’ aracılığı ile ormanı, ‘vasfını kaybetmiştir’ belgesi çıkararak çok ucuza satın aldılar. Müfettişler yağmayı belgeleyip satışın iptal edilmesini istediler. Ancak vurguncular ‘koruma’ altındaydı!  

Yerli yabancı turistlerin akın ettiği Kaş’ın Kalkan sahilleri, Patara plajı, cennetin yeryüzündeki yansımaları… Orman Bakanlığı’nın canı gibi koruması gereken, anayasa ile koruma altına alınmış alanlar… 

Rantın kirli dişlileri bu cennet toprakları betona ve çöle çevirmek için dönüp duruyor ve yetkililerin bir kısmı bu talanın bizzat içinde yer alıyor!

Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğüne bağlı kadastro komisyonları içinde bir ekip, ormanlık alanı katlederek açan rantçılarla birlikte hareket ediyor. Tarihi vurgunun nasıl işlediğini özetleyeyim; 

İlk adım… Alan tespiti yapılıyor… Akdeniz’in eşsiz güzelliğine bakan, üzerine villa kondurulduğunda değeri milyonlarca dolar edecek ormanlık bölgeler tespit ediliyor. Hukuk devletlerinde dal bile kesemeyeceğiniz bu alana kepçe ve dozerlerle giriliyor.

Ormanlık alan kısa sürede orman ekosisteminden arındırılıyor! Ardından orman kadastro komisyonlarındaki rantçı ekipler devreye sokuluyor. Kadastro, orman alanına, ‘artık orman vasfını kaybetmiştir’ diyerek rapor düzenliyor. Yani 6831 sayılı orman kanununun 2/b maddesine göre 2/b uygulaması yapıyor ve bu alanı daha önce işgal edenlere satıyor. 

 ‘2/b’ kanunda orman özelliğini yitirmiş alanlara deniliyor. Orman vasfını kaybettiği düzmecesi üzerinden söz konusu alan Orman Bakanlığı’ndan Hazine’ye devrediliyor. Hazineye geçtiği anda vurgun şebekesinin zaten işgalinde olan bu alanlara çok düşük bedellerle tapu çıkarılıyor! 

Nasıl ama! Sistem tıkır tıkır böyle işliyor… Çünkü vurgun zincirinin halkaları iddialara göre bölge muhtarından, belediye başkanına, Orman Genel Müdüründen İşletme müdürüne kadar uzanıyor… 

Bu yöntemle Antalya’nın, Kaş ilçesinin Kalkan Mahallesi'nde 17 parsel ormanlık alan, orman vasfı ‘kaybettirilerek’ ele geçirildi!

17 parselin karşılığı yaklaşık 2500 dönüm… Yani 357 futbol sahası büyüklüğündeki orman alanı, vurguncular tarafından açılarak, kesilerek, orman vasfı dışına çıkarıldı ve bu alanlar Hazine üzerinden yandaşlara peşkeş çekildi. 

Memleketin ‘helal süt emmiş’ müfettişleri vurgunu tespit etti. Söz konusu alanların hala orman vasfında olduğunu, hile ile orman vasfı dışına çıkarıldığını, satışın iptal edilmesi gerektiğini raporladılar… 

Peki ne oldu? Bir yıldır raporlar sümenaltı edildi ve vurguncular aynı parsellerde alan açmaya devam ediyor!

***

Bu talan, Orman Genel Müdürü, Orman Bölge Müdürü ve Orman İşletme Müdürü’nün gözleri önünde ve iddialara göre bilgileri dahilinde yapıldı! Elbette AKP’li siyasetçiler de vurgunun arka planında yer alıyor. 

Akdeniz kuşağının sahil kesimi makiliktir.. Fauna ve floranın yaşam alanıdır… Hayvanların üreme bölgeleri, yılanlara, kuşlara, dağ keçilerine, arılara ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yapar. Yoğun maki bitki örtüsü gibi, binlerce hayvanın yuvası kayalık zemin de orman alanıdır. Asırlardır korunan bu cennet topraklar ilk kez bu boyutta bir yağmanın tanığı… 

Kaş İlçesi’nin Kalkan Mahallesi'ndeki Sahil Aklar Köyü'nde deniz manzaralı parseller… Yağmalanan parsellerin numaraları şöyle; 184, 212, 230, 11, 15, 202, 23, 33, 44, 31, 13, 12, 204, 205, 2, 109, 195 numaralı parseller… 

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı müfettişler en son incelemeyi 02.08.2022 tarihinde yaptı.

Rapora göre orman kadastrosu ve 2/b uygulama yönetmeliğine göre vasıf değerlendirmesi yapılmış ancak HİÇBİR ŞEKİLDE  2/b ye konu edilemeyecek alanlar, 2/b olarak nitelendirilmiştir. Rapor, bu alanlardaki 2/b uygulamasının iptalini istiyor. Ancak müfettişlerin bu kararına rağmen raporun gereği yapılmıyor!

Savcıların suç duyurusu olarak işlem yapması gereken yazımı yine savcıların ortaya çıkarabileceği bir iddia ile bitireyim.

212 numaralı parselin, yani orman olduğu halde ‘orman vasfını kaybetmiştir’ denilerek peşkeş çekilen alanın aynı zamanda abi-kardeş olan bölge muhtarı ve belediye başkanına ait olduğu ileri sürülüyor. 

Yaklaşık 3 bin yıl önce Likya uygarlığının doğduğu topraklarda çok sayıda medeniyet var oldu… Bu kadim toprakların bugünkü sahibi köylüler, yaşanan yağma ile ilgili ne jandarmaya, ne Meclis'e seslerini duyurabiliyorlar…

Milyonlarca dolarlık talan düzenine isyan edenlerin sesi Akdeniz'in maviliklerinde boğuluyor…