Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Hukuk Fakültesi tercih edecek adaylar dikkat: Avukatlar Hukuk Fakültesini tavsiye etmiyor

Üniversite tercih döneminin başladığı bu günlerde, hukuk danışmanı Avukat Burak Halil Karanfil, 1617 avukat meslektaşıyla hukukçu adayları için bir dizi anket gerçekleştirdi. Anket sonuçlarına göre, avukatlar arasında hukuk fakültelerini tavsiye etmeyenlerin oranı oldukça yüksek.

Hukuk Fakültesi tercih edecek adaylar dikkat: Avukatlar Hukuk Fakültesini tavsiye etmiyor

LinkedIn ve Instagram üzerinden yapılan anketlerde katılımcılara "Hukuk fakültesini tercih edecek adaylara bu bölümü tavsiye eder misiniz?" sorusu yöneltildi. 

LinkedIn'de %27 (85 kişi) evet, %42 (132 kişi) hayır, %30 (94 kişi) kesinlikle hayır cevabı verildi. Instagram'da ise %15 (159 kişi) evet, %47 (503 kişi) hayır, %38 (412 kişi) kesinlikle hayır cevabını verdi.

Toplamda 1617 katılımcının 244'ü hukuk fakültelerini tavsiye ederken, 1373'ü ise tavsiye etmedi.


Avukat Burak Halil Karanfil, anket sonuçlarını değerlendirerek şu yorumlarda bulundu:

Kesinlikle Hayır (%38): Katılımcıların %38'i (506 kişi) hukuk fakültesini tercih edecek öğrencilere kesinlikle bu bölümü önermemektedir. Bu yüksek oran, hukuk eğitimi ve mesleğinin mevcut durumuna ilişkin ciddi endişeleri ve olumsuz deneyimleri yansıtıyor olabilir.

Hayır (%47): Katılımcıların %47'si (867 kişi) hukuk fakültesi tavsiyesinde bulunmamaktadır. Bu grup, tamamen olumsuz bir bakış açısına sahip olmamakla birlikte, genel olarak hukukun mevcut koşullarını tatmin edici bulmayan bir kesimi temsil ediyor olabilir.

Olumsuz düşüncede olanlara göre, hukuk fakültesi mezunları iş bulma zorlukları ve mesleki tatminsizlikle karşılaşabilirler. İş imkanlarının sınırlı olması, uzun çalışma saatleri, yüksek stres düzeyi ve düşük başlangıç maaşları bu görüşü desteklemektedir. Ayrıca, hukuk fakülteleri arasındaki eğitim kalitesindeki farklılıklar da mezunların meslek hayatına tam anlamıyla hazırlanamamasına yol açabilir.

Evet (%15): Katılımcıların %15'i (244 kişi) hukuk fakültesi tavsiyesinde bulunmuştur. Bu grup, hukuk eğitiminden ve mesleğinden memnun kalan veya gelecekte bu alanda olumlu gelişmeler olacağına inanan daha küçük bir grubu yansıtıyor. Olumlu düşüncede olanlara göre, hukuk fakültesi geniş kariyer fırsatları, toplumsal prestij, kişisel gelişim ve bilinç, adalet ve etik değerler sunabilir.

HALİL KARANFİL: AJANTAJ VE DEZAVANTAJLAR DEĞERLENDİRİMELİ

Avukat Burak Halil Karanfil, hukuk fakültesi tercih etmeyi düşünen öğrencilere bu mesleğin hem avantajlarını hem de dezavantajlarını göz önünde bulundurarak bilinçli bir karar vermelerini tavsiye ediyor.

"Hukuk eğitimi ve mesleği, doğru beklentilerle ve yeterli hazırlıkla seçildiğinde tatmin edici ve anlamlı olabilir. Ancak, iş bulma zorlukları, mesleki tatminsizlik ve eğitim kalitesi farklılıkları gibi olumsuz faktörler de dikkate alınmalıdır" diyen Karanfil, ayrıca, hukuk fakültelerinin eğitim kalitesinin artırılması ve mezunların pratik bilgiyle donatılması için eğitim politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

Hukuk mezunları için daha fazla iş fırsatının yaratılması ve mesleki doyumun artırılması adına yapısal reformların yapılabileceğini ifade eden Burak Halil Karanfil, değerlendirmesini şöyle tamamladı: Üniversite tercih döneminde, hukuk fakültesini düşünen öğrencilerin mesleğin avantaj ve dezavantajları hakkında gerçekçi ve kapsamlı bir bilgilendirme almaları sağlanmalıdır. Bu amaçla kariyer danışmanlığı verilebilir.


Haber Kaynağı : 12punto

Adalet Anket Avukat