Yılmaz Tunç'tan Can Atalay, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş açıklaması! Bakan'a göre sorunun kaynağı Anayasa!
Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkındaki AİHM kararıyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AİHM’nin davalara siyasi yaklaştığını savundu. Tunç, Gezi tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında da “Türkiye’de yargı her zamankinden daha bağımsız” iddiasında bulundu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündeme dair açıklamalarda bulundu.
CNN Türk’e konuşan Tunç, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararları ve AYM'nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay’ın hukuki durumlarıyla ilgili açıklama yaptı.
"AİHM SİYASİ YAKLAŞIYOR"
“AİHM bu davalara siyasi yaklaşıyor" diyen Tunç, Anayasa Mahkemesi gibi Yargıtay’ın kararlarının da bağlayıcı olduğunu söyleyerek ‘sorunun kaynağının Anayasa’ olduğunu iddia etti.
Bakan Tunç'ın açıklamaları şöyle:
“AİHM bu davalara siyasi yaklaşıyor. Kararı ortaya çıkaran deliller hukuki açıdan değerlendirmiyor. Türk yargımız bu davalardaki kararlar Yargıtay'dan geçmiş olan kararlar.
Anayasamızda yüksek mahkemelerimiz var. AYM de yüksek mahkemeler kısmında sayılıyor. Hepsinin görev alanları belli. AYM-Yargıtay arasındaki görüş farkı sebebi anayasamızın bazı maddelerinin son değişikliklerle bireysel başvuru ile birtakım sorunlar ortaya çıktı. Kanun koyucu sorun çıkmasın diye hükümler de koymuştu. Anayasada vekillerin tutukluluğu konusunda suçüstü olan ağır cezalık suçlar hariç deniyor. Atalay'ınki seçimden önce başlayan bir dava. Anayasal düzene karşı suçlar Atalay'ınki. Bu suçlar kanunla düzenlenmiş. 'Terör suçları şu şu maddelerdir' deniyor. AYM diyor ki Anayasa'nın 14. maddesindeki suçlar belirsiz diyor, Yargıtay da bu suçlar düzenlenmiştir diyor. Daha önce de uygulamaları var zaten diyor. 83 ve 14. maddesini uygulanmaz hale getiriyorsunuz diyor.”
'SORUNUN KAYNAĞI ANAYASA' DEDİ
“Kanunlar arasında farklılık var. Bunu da meclis düzeltebilir. Vatandaşlarımıza "seçimden önce işlenen bir terör suçu dokunulmazlık kapsamında olsun mu olmasın mı?" sorusunu soruyoruz. Anayasa olamaz diyor. Bu suçun neler olduğunu yazmanız lazım diyor, Yargıtay da var diyor.
İki mahkememizin de yıpratılmaması lazım. AYM kararları kadar Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Verilen bir karar noktasında iki mahkememiz anayasa maddelerini farklı yorumluyor. Sorunun kaynağı anayasa. 184 kez değişiklik yapıldı. AYM'nin yapısında adliye mahkemelerinde verilen kararların da gitmesini sağlarsanız süper bir uygulama olur. AYM'ye gelen bireysel başvuruları Yargıtay ve Danıştay'dan gelen üyeler incelesin diye bir hüküm olabilir.”
"AF GÜNDEMDE YOK"
Af konusuna değinen Tunç, “Gündemimizde böyle bir şey söz konusu değil şu anda. Disiplin affıyla ilgili de bir çalışma yok. Adil yargılanmama iddiası sübjektif iddialar” dedi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla
Yenidoğan Çetesi üyesi Renas Kılıç'tan skandal itiraf
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV