Bilim insanları en iyi espressonun sırrını keşfetmiş olabilir!

Kahveye yönelik binlerce araştırma yapılıyor ancak yeni araştırma, en iyi espressonun nasıl bilimsel olarak yapılacağını ortaya koyuyor.

12punto

En iyi kahvenin nasıl yapılacağına yönelik yıllardır devam eden bazı gelenekler var. Bunları kabul etmeyen ya da daha 'iyisine' ulaşmak isteyen bir grup bilim insanı, mükemmel espresso yöntemini keşfettiklerini söylüyor. Bu sır aslında, öğütme işleminde saklı. 

Matter dergisinde yayınlanan çalışmada Oregon Üniversitesindeki araştırmacılar, öğütme işleminden önce kahve çekirdeklerine eklenen bir miktar suyun kahvenin tadını daha tutarı ve lezzetli olduğunu keşfettiler. 

Buradaki sır perdesini kaldıran araştırmacılar, basit yöntemi uygulamaya başlayarak baristaların ve endüstriyel kahve zincirlerinin fark yaratabilceklerini düşünüyor. Kahve öğütüldüğünde, çekirdekler arasında bir sürtünme oluyor bu da elektrik oluşturarak parçacıkların öğütücüde bir araya toplanmasına neden oluyor. Araştırma, bu işleme su eklemenin üretilen elektriği azalttığını, bunun sonucunda daha az kahve atığı ve daha güçlü tatlar elde edilebildiği ortaya çıktı.

Suyu farklı öğütme yöntemleriyle birleştirirken espressonun demlenme biçiminde de değişiklikler olduğu keşfedildi.

Oregon Üniversitesinde kimya doçenti Christopher Hendon'a göre "Su, yalnızca statik elektriği azaltmakla kalmıyor, öğütme sırasında oluşan pisliği de azaltıyor. Kahvenin yoğunluğu üzerinde de bir etki yaratabilir.''

Elektriğin kahve tadını hangi yönde etkilediğini de araştıran bu çalışmada kahve çekirdeklerinde oluşan bu elektriklenmenin, volkanik patlamalarla benzer bir etkiye sahip olduğunu buldu. Basit bir şekilde çekirdeklerin alınıp öğütülüp toz haline getirilmesi bu sürece benzetiliyor.

Kahvenin menşei, kavrulma oranı ve diğer pek çok değişkenin ele alındığı araştırmada üretilen elektrik miktarından etkilenmediği ortaya çıktı.

Hendon:'' Artık espresso yapmak için hangi öğütme ayarlarını kullanacağımızı biliyoruz. Kahve tadında duyusal anlamda hangi faktörlerin rol aldığını anlamaya çalışabiliriz.'' diyor.