Yunan sahil güvenlik botu Türk karasularını ihlal etmişti: 'Milli Güvenliğe yönelik tehdit'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Yunan Sahil Güvenlik botunun Türk karasularını ihlal etmesini, milli güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit olarak değerlendirdi.

12punto

Bodrum'da Yunan Sahil Güvenlik botunun Türk karasularını ihlal ettiğine dair görüntüler büyük yankı uyandırdı. 

Bodrum açıklarında bir tekneyi takip eden Yunan botunun Akçabük Koyu'na kadar ilerlediği, yurttaşlar tarafından kaydedilen görüntülerle ortaya çıktı.

'MİLLİ GÜVENLİĞİMİZE ZARARI EN SON ÖRNEK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 20 Eylül 2024 tarihinde yaşanan olayla ilgili bir açıklama yaptı. 

Bağcıoğlu, “Yunan Sahil Güvenlik botunun karasularımızı ihlal olayı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası aceleyle yapılan değişikliklerin milli güvenliğimize verdiği zararın en son örneğidir” dedi.

Bağcıoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı arasındaki bağların zayıflatılmasının, doktrin ve anlayış birliğini yok edeceğini vurguladı.

KOORDİNASYON VE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ 

Açıklamasında, “Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarımız, deniz hak, alaka ve menfaatlerinin korunmasında adeta 'etle tırnak' gibidir,” diyen Bağcıoğlu, bu unsurların birlikte çalışmasının milli güvenlik açısından önemine dikkat çekti.

Bağcıoğlu, 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nda yapılan değişikliklerin, özellikle kriz anlarında müşterek harekâtı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

'İVEDİ DEĞİŞİKLİKLER GEREKİYOR'

Son olayın milli güvenlik açısından bir alarm zili olduğunu belirten Bağcıoğlu, seferberlik ve savaş halinde ilgili kuvvet komutanlığı emrine verilecek Sahil Güvenlik ve Jandarma unsurlarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Bağcıoğlu, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın harekât sahasındaki sürekli bilgi aktarımının sağlanması ve işbirliğinin artırılması gerektiğini, bu konuda eğitimlerin ve doktrinlerin güçlendirilmesi için ivedi değişiklikler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.