Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774

CHP'li Yankı Bağcıoğlu açıkladı: KHO Bölük Komutanı'nın istifasının perde arkası ortaya çıktı

İktidarın hedef aldığı Kara Harp Okulu’ndaki teğmenlerin kılıçlı yemini sonrası istifa ettiği öne sürülen bölük komutanının özel nedenlerle çok önceden bu kararı aldığı öğrenildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Yankı Bağcıoğlu, “İstifanın mezuniyet andı ile ilişkilendirilerek algı yapılmasına neden izin verilmektedir?" diye sordu.

CHP'li Yankı Bağcıoğlu açıkladı: KHO Bölük Komutanı'nın istifasının perde arkası ortaya çıktı

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda yapılan Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde genç teğmenlerin kılıçlı yemin töreninde ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diye bağırması gündemdeki yerini koruyor.

İktidara yakın çevreler genç teğmenlere ‘darbeci’ imasında bulunurken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da teğmenleri hedef almıştı.

OLAYDAN SONRA BÖLÜK KOMUTANI İSTİFA ETTİ İDDİASI

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Milli Savunma Bakanlığı konuyla ilgili incele başlatırken, Kara Harp Okulu Bölük Komutanı Binbaşı M.’nin olaydan sonra TSK’dan istifa ettiği öne sürülmüştü.

Fakat Binbaşı M.’nin istifa kararını törenden önce, özel nedenler gerekçesiyle aldığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’nin Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Emekli Amiral Yankı Bağcıoğlu, MSB’ye "Bölük Komutanı binbaşımızın özel nedenlerle çok önceden bu kararı aldığı ve hatta Harbiyeliler’le törenden birkaç gün önce vedalaştığı bilinmesine rağmen, istifanın mezuniyet andı ile ilişkilendirilerek algı yapılmasına neden izin verilmektedir?" diye seslendi.

Teğmenlerin yemin metninin 1999'da yönergeye girdiğini ancak 2023 yılında resmi programdan çıkarıldığını hatırlatan Bağcıoğlu, "1994/1995 yılından itibaren 2016 ve 2017 yılları hariç, her yıl yapılan Mezuniyet Andı hangi gerekçelerle 2023 yılında RESMİ programdan çıkarılmıştır?" diye sordu.

Bağcıoğlu'nun konuya ilişkin açıklamasının tamamı şöyle: 

"Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni’nde yapılan Mezuniyet Andı’na ilişkin olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından; 

“Bahse konu ant ilk defa 29 Ocak 1999’da yönergeye (MY 56-5 (B) Harp Akademileri, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’na Bağlı Her Seviyede Yapılacak Diploma ve Sancak Devir – Teslim İle Yeni Öğretim ve Eğitim Yılı Açılış Törenleri Yönergesi) eklenmiş ve mezuniyet törenlerinde uygulanmasına başlanmıştır. 29 Mart 2023’te yönergede (Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi) yapılan değişiklikle törenlerde yapılacak “Mezuniyet Andı” şimdiki halini almıştır." açıklaması yapılmıştır. 

Her ne kadar Yönerge’ye 1999 yılında dahil edilse de, Mezuniyet  Andı uygulamasının 1994/1995 yıllarından itibaren yapıldığı bilinmektedir. 

29 Mart 2023’te Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi’nde yapılan “Milli Savunma Üniversitesi Rektörü “ onaylı değişiklikle törenlerde yapılacak mezuniyet andı RESMİ programdan çıkarılmış, ancak yasaklandığı veya okunmaması gerektiğine dair bir ifade hiçbir yönergede tespit edilmemiştir.

Bu çerçevede kamuoyunu bilgilendirmek için aşağıdaki soruların cevaplanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. 

1- 1994/1995 yılından itibaren 2016 ve 2017 yılları hariç, her yıl yapılan Mezuniyet Andı hangi gerekçelerle 2023 yılında RESMİ programdan çıkarılmıştır? 

2- Yönergeler veya münferit emirlerde  Mezuniyet Andının yasaklandığına ilişkin bir hüküm var mıdır? Bu konuda bir direktif verilmiş midir? 

3- Eğer böyle bir yazılı veya sözlü direktif yok ise, resmi mezuniyet töreninin tamamlanmasını ve sayın Cumhurbaşkanı ile devlet protokolünün tören alanından ayrılmasını müteakip tören dışı bir faaliyet olarak yapılan ve metni 2023 yılına kadar Yönerge’de yer alan Mezuniyet Andı neden bir suç fiili gibi incelenmektedir?

4- Törenden sonra istifa ettiği bildirilen Bölük Komutanı binbaşımızın özel nedenlerle çok önceden bu kararı aldığı ve hatta Harbiyeliler’le törenden birkaç gün önce vedalaştığı bilinmesine rağmen, istifanın mezuniyet andı ile ilişkilendirilerek algı yapılmasına neden izin verilmektedir?"


Haber Kaynağı : 12punto

Kara Harp Okulu mezuniyet töreni Recep Tayyip Erdoğan Yankı Bağcıoğlu kılıçlı yemin