Anadolu mutfağının gözdesi: Bat yemeği
Sivas, Tokat ve Amasya mutfağıyla özdeşleşen Bat yemeği, tokluk hissi yaratması ve sindirim sistemini rahatlatması yönünden ön plana çıkıyor. Hazırlanışı yönünden oldukça pratik olan Bat yemeğine dair bilinmesi gerekenler...
12punto
Sivas ve Tokat mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan Bat yemeği, yurttaşlar tarafından severek tüketiliyor.
Kan şekerini dengede tutan ve kilo vermeye yardımcı olan Bat yemeğinin en pratik tarifi...
Bat Yemeği Malzemeler:
-2 su bardağı yeşil mercimek
-1 su bardağından 1 parmak eksik ince bulgur
-1 adet kuru soğan
-2 adet domates
-2 adet sivri yeşil biber
-1/2 demet maydanoz, dereotu
-Varsa 1/2 demet nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
-Tuz, kırmızı biber, kırmızı pul biber, reyhan
-1 adet limon suyu
-1 yemek kaşığı nar ekşisi
-1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
-1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz.
Bat Yemeği Hazırlanışı:
-Mercimekleri üzerine çıkacak kadar su koyarak pişirin.
-Aynı suya ince bulguru, salçayı ilave edin.
-Küçük küçük doğradığımız, domates, kuru soğan, yeşil biber, maydanoz, dereotu, nane ve tuz ile birlikte diğer baharatları ekleyin.
-Sevdiğiniz ekşilik derecesine göre kontrol ederek limon ve nar ekşisi de koyabilirsiniz.
-Suyu fazla olmayacak ama hafif sulu bir karışım olacak.
Yeşil mercimeğin suyu genelde yetiyor ama çok susuz kalmış gibi olursa kaynamış ılımış su ilavesi yapabilirsiniz.
-En son cevizini karıştıralım ve asma yaprağı ile birlikte servis edin.