Cheddar Peyniri nasıl yapılır, nerelerde kullanılır?

Cheddar peyniri genellikle inek sütü ile yapılır. Kahvaltılarda dilim olarak kullanılmasının haricinde oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Öncelikle eriyebilen yapısı ile hem peynir formatında katı halde hem de sos olarak kullanılmaktadır.

12punto

Dünya geneline bakıldığında cheddar peynirinin en yaygın kullanım şekli hamburger ile kullanımıdır. Her türlü ızgara ile son derece uyumlu olan cheddar aynı şekilde patatesin her çeşidi ile de harika uyum sağlar.

Patates püresinin içine rendelediğimiz ya da patates kızartmasının üzerine döktüğümüz cheddar sos sevdiğimiz lezzetleri bize daha da sevdirir. Bunların yanı sıra sos olarak nachos yapımında, makarna ve cips ile yaygın olarak kullanılır.

CHEDDAR PEYNİRİ FAYDALARI NELER?

Cheddar vitamin açısından oldukça önemli bir peynir çeşididir. A vitamini açısından zengin olan cheddar özellikle diş ve kemik sağlığı için önemlidir. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sisteminin düzenli şekilde çalışmasına destek olur.

Yüksek probiyotik değere sahip olduğundan sindirim sistemi için faydalıdır. Cilt sağlığı için etkilidir, cildi yeniler ve güçlendirir. Yüksek kalsiyum oranı ile çocuklar için çok önemlidir. Gerek renginin farklı oluşu gerekse kullanım alanı sayesinde peynir sevmeyen çocuklar kolaylıkla tüketebilir.

CHEDDAR PEYNİRİ NASIL YAPILIR?

Cheddar peyniri çoğunlukla inek sütü ile yapılır. Özel çiftliklerden elde edilen taze süt pastörize edilir ve sütü kesmek için peynir mayası ilave edilir.

Pıhtı oluştuğunda peynir altı suyu ayrılarak telemeler kesilir ve levhalar halinde birbirine yaslanarak preslenir. Bu levhalar düzenli olarak çevrilerek ve daha da sıkıştırılarak kalan peynir altı suyunun da ayrılması sağlanır.

Levhalarda şekil aldıktan sonra soğuk depolarda vakumlu ambalajlarda olgunlaşmaya bırakılır. Tam lezzetinde olması için en az bir yıl olgunlaşması gereklidir. Kendine has tadı olan cheddar peyniri tam olgunlaşmadan tüketilirse asıl lezzetine erişemeden yavan bir tatta kalır.

‘Cheddar peyniri nasıl yapılır?’ sorusu kadar önemli bir soru daha var ki o da, ‘cheddar peyniri ne renk olmalıdır?’ Cheddar peyniri bilindiği gibi hem beyaz hem de turuncu renkte olabilir. Peynir üretim aşamasında peynirin kokusu, yapısı ve rengi gibi özellikleri hammaddesi olan sütten elde edilir. Sütün yapısında da elde edildiği hayvanın cinsinden nasıl beslendiğine kadar birçok faktör etkilidir.

Bu faktörlere göre sütün rengi beyaz ya da sarı olarak değişebilir. Üreticiler cheddar peynirinin rengi konusunda tutarlılığı sağlayabilmek için süte renk verici bir bitki eklemeye başlarlar. Bu bitki Brezilya ve Meksika gibi tropik bölgelerde yetişen achiote ağacından elde edilen annatto bitki özütüdür.

Annatto çoğunlukla gıdalara turuncu ve sarı renk vermesi için kullanılır. Peynirin aromasını, yapısını ya da tadını değiştirmez. Bugüne baktığımızda New England üreticisi beyaz cheddarı tercih ederken, ülkemiz de dahil olmak üzere çoğu üretici turuncu renkte olmasını tercih etmektedir.