Helva-i Hakani nedir, nasıl hazırlanır? Pratik Helva-i Hakani tarifi
Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan Helva-i Hakani, Cumhuriyet'in kuruluş kararının verildiği 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya Köşkü'nde tüketilen tatlı arasında yer alıyor. Helva-i Hakani nasıl hazırlanır? Evde Helva-i Hakani yapmanın püf noktaları...
12punto
Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet gibi önemli şahsiyetlerin sevdiği tatlılar arasında yer alan Helva-i Hakani, günümüzde de yurttaşlar tarafından severek tüketiliyor.
HELVA-İ HAKANİ TARİFİ
Helva-i hakani malzemeler
- 75 gr un
- 50 gr buğday nişastası
- 60 gr pirinç unu
- 150 gr kaymak
- 300 ml süt
- 150 gr tereyağı
- 125 gr badem
- 300 ml bal
HELVA-İ HAKANİ HAZIRLANIŞI
- Kabuklarını soyduktan sonra birkaç bademi süsleme için ayırıp kalanı havanda dövün. Nişasta ve unları bir kapta karıştırın.
- Ayrı bir yerde sütü kaynatıp içine balı ekleyin ve sıcak tutun. Tereyağını tencerede eritip ocağı kapatın. Yağ biraz soğuyunca unu ilave edin.
- Ocağı tekrar açın ve unu tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Bademleri ilave edip kısık ateşte rengi değişene kadar kavurun.
- Ocağı iyice kısıp sıcak süt ve bal karışımını ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu örtün ve kapağını kapatıp 20 dakika dinlenmeye bırakın.
- Kaymağı küçük parçalara bölün ve helva ılıkken üzerine ilave edin. Karıştırıp isteğe göre gül suyu veya tarçınla süsleyin.