İtalyan tatlısı: Tartufo

Tartufo, farklı dolguların etrafına çeşitli gelato tatlarıyla hazırlanan kubbe şeklinde, dondurulmuş bir İtalyan tatlısıdır. Peki, tartufo nasıl yapılır? İşte tarifi...

12punto

Orijinal tartufo, Pizzo’dan gelse ve bitter çikolata dolgusu, fındıklı dondurma ve kakao tozunu birleştirse de günümüzde bu klasik, orijinalinden önemli ölçüde farklı olan bir dizi modern versiyona sahiptir.

Herhangi bir gelato hazırlanmasında kullanılabilir ve dolgular meyveler, kurabiyeler veya maraschino kirazları içerebilirken, kaplamalar çikolata kabukları, öğütülmüş veya kıyılmış fındık, kurabiye kırıntıları veya kurutulmuş hindistan cevizi olabilir.

TARTUFO TARİFİ

  • Tartufo İçin Gerekli Malzemeler / 4 kişilik
  • 200 gram bitter çikolata (iyi kalitede)
  • 100 ml krema
  • 50 gram tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kahve özü (isteğe bağlı)
  • Kaplamak için: kakao veya rendelenmiş çikolata

TARTUFO NASIL YAPILIR?

  • Bitter çikolatayı kırın ve küçük parçalara ayırın. Bir kaseye aktarın.
  • Bir tencerede kremayı ve tereyağını orta ateşte ısıtın. Kaynama noktasına gelmeden ocaktan alın.
  • Sıcak krema karışımını bitter çikolatanın üzerine dökün. Bir spatula veya çırpıcı kullanarak çikolata eriyene kadar karıştırın.
  • Şeker, vanilya özü, tuz ve isteğe bağlı olarak kahve özünü ekleyin. Karışımı iyice karıştırın.
  • Karışım oda sıcaklığına gelene kadar bir kenarda bekletin, ardından buzdolabında en az 2 saat soğutun.
  • Karışım katılaşmalı ve şekillendirilebilir bir kıvam almalıdır.
  • Soğuyan çikolata karışımını yaklaşık 1 yemek kaşığı büyüklüğünde parçalar alarak elinizde yuvarlayın ve trüf şekli verin. Eğer çikolata parçaları yapışkan olursa, ellerinizi soğuk suyla ıslatarak şekillendirme işlemini kolaylaştırabilirsiniz.
  • Şekillendirilen trüfleri kakao veya rendelenmiş çikolata ile kaplayın. Hafifçe üzerlerine bastırarak kaplamayı iyice yapıştırın.
  • Kaplanmış trüfleri bir tepsiye yerleştirin ve tekrar buzdolabına koyun.
  • En az 1 saat, tercihen daha uzun süre buzdolabında dinlendirin.
  • Servis yapmadan önce trüfleri oda sıcaklığına getirin. Çikolatalı trüfleri servis tabağına yerleştirin ve afiyetle tüketin.