Lazanya yapmak kolay mı? Lezzetli lazanya yapmanın tüyoları...

İtalyan mutfağındaki en önemli ana yemeklerden biri olan lazanya, Türkiye'de son dönemde yaygın bir şekilde tüketilir oldu. Peki, lazanya yapmak kolay mı? İşte lezzetli lazanya yapmanın tüyoları...

12punto

Orta Çağ döneminde İtalya'da ortaya çıkan lazanya günümüzde dünyanın dört bir tarafında tüketilmektedir.

Lazanyanın tarifi ilk olarak 14. yüzyılın başlarında Liber de Coquina'da (Aşçılık Kitabı) yer almıştır.

Peki, lazanya nasıl yapılır? İşte pratik lazanya tarifi ve lazanya malzemeleri...

LAZANYA TARİFİ

Lazanya malzemeler

  • 9 yaprak lazanya
  • 1 soğan
  • 400 gr kıyma
  • 3 domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 sivri biber
  • 2 kereviz sapı
  • 2 havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 1 çay bardağı su
  • 150 gr rendelenmiş kaşar peyniri

 

Beşamel sos için

  • 4 - 5 su bardağı süt
  • 60 gr tereyağı
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • Tuz
  • Rendelenmiş muskat

 

LAZANYA YAPILIŞI

  • Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında kavurun.
  • Sarımsağı ince doğrayıp soğanla karıştırın.
  • Kıymayı ekleyip yüksek ateşte 10 dakika pişirin. Salça ekleyin.
  • Havuçların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ve kıymaya ekleyin.
  • Kereviz saplarını ve biberleri 1 cm kalınlığında doğrayarak ilave edin.
  • Domatesin 2 tanesini rendeleyip su ile birlikte kıyma karışımına ekleyerek orta ateşte pişirin.
  • Küp şeklinde doğranmış domatesi ve baharatları ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
  • Beşamel sos için, tereyağını eritin. Unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun.
  • Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin.
  • Tuz ve rendelenmiş muskatı ilave edip koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Fırın kabının tabanına az miktarda beşamel sos yayın.
  • Üzerine yan yana üç lazanya dizin.
  • Üzerine beşamel sosun 1/3’ünü yayın ve kıymalı harcın yarısını yayın.
  • Kaşar peynirinden bir miktar serpiştirip üzerine lazanya dizin.
  • Aynı işlemi tekrarlayın.
  • En üste beşamel sos döküp kaşar peyniri serpiştirdikten sonra 200 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkartıp 5 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.