Meyvelerin kralı: Durian
Durian meyvesi, Güneydoğu Asya’ya özgüdür. Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler gibi ülkelerde yetişir. Bu bölgelerin bazılarında 'meyvelerin kralı' olarak bilinir.
12punto
Kremsi bir dokuya ve tatlı, hafif acı bir tada sahip olan durian meyvesini koruyan dikenli, kalın bir kabuğu vardır. 30 cm uzunluğunda ve 15 cm genişliğindeki bu meyvenin sadece 486 gramı yenilebilir.
Olgunlaşmış bir durian, bazı insanların ezici bulduğu güçlü, tanınabilir bir aromaya sahiptir. Bunun nedeni ester, aldehit ve sülfür gibi bileşiklerin varlığıdır.
TUZLU YEMEKLERDE KULLANILABİLİR
Nerede yaşadığınıza bağlı olarak durian bulmak zor olabilir.
Durian’ın meyvesini çorba, dondurma, kek ve hatta salata gibi hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanabilirsiniz.
DURİAN MEYVESİ FAYDALARI
- Durianın meyvesi zengin bir lif, C vitamini, potasyum ve B vitamini kaynağı olduğu için oldukça besleyicidir.
- Ayrıca kuersetin, kaempferol ve luteolin gibi iltihap önleyici özelliği vardır.
- Antioksidan yönünden zenginidir.