Nevzine tatlısının yapılışı

Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan nevzine tatlısı 'Gelinim Mutfakta' adlı programda hazırlanınca sosyal medyanın gündemine geldi. Nevzine tatlısı nasıl yapılır? Pratik tarifi...

12punto

Kayseri'ye ait olan nevzine tatlısının içinde tahin ve pekmez bulunmaktadır.

Sert bir hamurun, tepsiye bastırılarak pişirilmesiyle hazırlanan bir tatlıdır.

NEVZİNE TATLISI MALZEMELER

  • 130 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 4 yemek kaşığı tahin
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 4-4,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Şerbeti İçin:

  • 1 +¼ su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı pekmez

NEVZİNE TATLISI YAPILIŞI

  • Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için şekeri ve suyu tencereye koyup kaynatın. Limon suyunu da koyun. Şerbeti 5 dakika orta ateşte kaynamaya bırakıp altını kapatın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra pekmezi içine koyup karıştırın.
  • Tereyağı, sıvıyağ, tahin, yoğurt, yumurta ve sirkeyi karıştırma kabına alıp tel çırpıcıyla karıştırın. Kabartma tozunu ilave edin.
  • Unu yavaşça koyup çırpıcıyla karıştırmaya devam edin. Çırpıcıyla karıştırırken zorlandığınızda elinizle hamuru toparlayıp sert bir hamur elde edin. 
  • Ceviz içini de koyup karıştırın ve tatlıyı pişireceğiniz kaba elinizle bastırarak hamuru döşeyin. Ben kare borcam kullandım siz hamur çok yüksek olmayacak şekilde istediğiniz şekilde bir fırın kabı kullanabilirsiniz.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında tatlınızın üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Benim fırınımda 40 dakika sürdü pişmesi.
  • Pişen hamuru fırından çıkarıp 1-2 dakika bekledikten sonra şerbetini dökün.