Saray kebabı nasıl yapılır? Pratik saray kebabı tarifi
Mustafa Kemal Atatürk'ün "Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" dediği yemekteki özel menüde yer alan saray kebabının tarifi ve nasıl hazırlandığı merak ediliyor. Saray kebabı nasıl yapılır? İşte pratik saray kebabı tarifi...
12punto
Cumhuriyet'in kuruluş kararının verildiği 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya Köşkü'nde verilen özel menüde yer alan saray kebabının yapılışı ve tarifi yurttarşlar tarafından internet üzerinde araştırılıyor.
SARAY KEBABI TARİFİ
Saray kebabı malzemeleri
- 500 gr jülyen kuzu eti (Tercihe göre dana etide kullanılabilir.)
- Tuz
- Karabiber
- 6 adet lavaş
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- Sıvıyağ
Üzeri için;
- Yoğurt
Et marinasyonu için;
- 1 adet soğan suyu
- 1 adet defne yaprağı
- Birkaç dal taze kekik
- 1 çay bardağı süt
SARAY KEBABI NASIL YAPILIR?
- Tava ocağa alınır ve bir süre ısınması sağlanır.
- Tava ısındıktan sonra içerisine bir miktar yağ eklenir.
- Yeterince ısınan tavanın içerisine etler atılır ve güzelce renk alana kadar kavrulur.
- Küçük doğranmış soğanlarda tava eklenir ve pembe renk alana kadar kavrulur.
- Salça eklenir ve kavrulur ardından domates eklenir.
- Baharat ve tuz ilave edildikten sonra 10 dk daha kavrulur ve altı kapatılır.
- Lavaşın biri bir servis tabağına alınır ve üzerine hazırlanan et sote eklenir.
- 5 kat bu şekilde dizildikten sonra en üstü kapatılır.
- Üzerine yoğurt dökülerek servis edilir.