Sanatçı Adviye Bal, sanatseverleri figürler içinde 'zamansız' bir yolculuğa davet ediyor

Resim ve heykel sanatçısı Adviye Bal’ın, yağlı boya tablolarından ve heykellerinden oluşan yeni sergisi 'Zamansız/Timeless' ziyarete açıldı.

12punto

Bugüne kadar yirminin üzerinde kişisel sergiye imza atan; Almanya, Rusya, Japonya ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 50’nin üzerinde karma sergiye katılan ressam ve heykel sanatçısı Adviye Bal, 'Zamansız / Timeless' adlı yeni sergisini sanatseverlerle buluşturdu.

Sanatçı, yeni sergisinin ismini “Bir olay, bir nesne, bir başlangıç noktası yoksa şimdi de yoktur. Şimdi yoksa geçmiş ve gelecek de olamaz. Öyleyse hiçbir şeyin olmadığı yerde zaman da yoktur. Biz varsak zaman var" sözleriyle anlattı.

Eserlerde retinaya yansıyan renkler, aslında ruhsal enerji düzeylerini açık eden yalın bir gerçekliğin soyutlamaları olarak Bal’ın resimlerine yansıyor.

Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Bölümü mezunu olan ve bu iki ayrı alanı üretimlerinde bir araya getiren sanatçının bronz döküm ve taş yontu heykelleri, resimlerinden taşan kompozisyonların üç boyutlu bir görüsünü ortaya çıkarıyor.

RENKLERE ULAŞMA DÜRTÜSÜNÜ TETİKLİYOR

Serginin ilgi çekici bir alanı olarak kozmos odası, zaman kavramının hem önemli bir eşlikçisi olarak mekânda yer alıyor hem de bu kavramın günümüz olanaklarıyla henüz aşamadığı ışıkla bütünleştiği bir arena yaratıyor.

Kozmos odasında, ışık hızından daha hızlı tek olgu olan düşüncenin, zamansız algıya bir geçit yaratacağı simgeleniyor. İzleyicinin, düşüncelerine sızarak ışık hızını geçmesi ve dünyada bulunmayan renklere ulaşma dürtüsü tetikleniyor.

'Zamansız/Timeless' sergisinin küratörlüğünü üstlenen Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Derya Aydoğan, "Bu sergi, zamana atfedilen tüm kalıpları zaman aşımına uğratarak zamansız bir algıyı zihne yerleştirmenin peşine düşmektedir" yorumunu yaptı.

Adviye Bal’ın 'Zamansız/Timeless' sergisi, 02-23 Mart 2024 tarihleri arasında yeni sanat ve tasarım galerisi Red Rouge Art Galeri’de görülebilir.