Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden 10 Ocak mesajı: 'Kutlanacak bir bayram değil...'

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü gazeteciler için kutlanacak bir bayram değil, dayanışmanın ve mücadelenin gücünün bir kez daha hatırlandığı gündür" ifadelerine yer verdi.

12punto

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa'nın 'Basın hürdür, sansür edilemez' hükmü artık yalnızca kağıt üzerindedir. Sansür Yasası'nın ardından gazeteciler, mesleki özgürlüklerini tamamen kullanamaz hale getirilmiştir. Siyasiler ve sermaye tarafından kıskaca alınan gazetecilik ortamında mesleğimizle ilgili en fazla kullandığımız kelimeler; 'sansür', 'otosansür' 'baskı', 'soruşturma', 'tehdit', 'tutuklama'dır. Tüm bu zorluklarla beraber gazeteciler bugün açlığa mahkûm edilmiş durumdadır.

Sefalet ve açlık ücretlerine mahkûm edilen birçok meslektaşımız aynı zamanda sosyal güvencelerden de yoksun olarak çalıştırılmaktadır. İlgili kurumların işleri güçleri ise bu sefalet süreçleri ile mücadele değil, dezenformasyon adı altında haber ile mücadeledir"

'KARANLIK TABLOYA RAĞMEN...'

Çağdaş Gazeteciler Derneği açıklamasında ayrıca "Tüm bu karanlık tabloya, tüm saldırılara karşın gazetecilik mesleği hâlâ ayaktadır. Türkiye'de hiçbir meslek, böyle ağır saldırılar karşısında bu güçle ve bu kararlılıkla ayakta kalamamıştır. Bunu, halkın haber alma hakkını savunan, gazetecilikte ısrar eden meslektaşlarımızın mücadelesi mümkün kılmıştır" dedi.

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Çalışan Gazeteciler Günü'nün temeli, 4 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvenceler sağlayan "212 sayılı kanun" ile atıldı. Bu düzenleme, Resmî Gazete'de yayımlanarak 10 Ocak gününü özel bir kutlama günü haline getirmiştir.

Gazetecilerin haklarını savunmak adına önemli bir döneme işaret eden "Dokuz Patron Olayı" basın tarihine damgasını vurmuştur.

Gazeteciler, bu dönemde "Basın" adlı bir gazete yayımlamaya karar vererek üç günlük bir boykot gerçekleştirmişlerdir.

Basın gazetesi, 11 Ocak günü yayına başlamış ve boykot süresince düzenli olarak yayınını sürdürmüştür. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıkmış ve 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Günümüzde ise 1971'de "Çalışan Gazeteciler Günü" halini almıştır.

DOKUZ PATRON OLAYI NEDİR?

212 sayılı yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazetenin patronu 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdular.

"Dokuz patron olayı" olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirdiler ve halkı gazetesiz bırakmamak adına boykot boyunca "Basın" adlı bir gazete yayımladılar.

Basın gazetesi 11 Ocak günü "Daima Halkın Hizmetindeyiz" manşetiyle yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Gazetenin ilk sayısının başyazısında şu ifadeler yer aldı:

"Temel hak ve hürriyetlerimizin gerçekten kısıtlandığı, yalnız basının değil bütün memleketin gerçekten eşi görülmemiş bir tehlikenin içine sokulduğu günlerde bile gazetelerini kapatmayan ve protesto yoluna gitmeyen gazete sahiplerinin, şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır.

Gazete çıkarmak çorap fabrikası işletmeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir."