Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,0649
Dolar
Arrow
34,5203
İngiliz Sterlini
Arrow
43,3466
Altın
Arrow
3019,0000
BIST
Arrow
9.549

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajları

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik görevini icra edenleri onurlandırmak için 1962’den beri Türkiye'de düzenli olarak kutlanıyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? İşte bu özel güne dair bilinmesi gerekenler...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajları

Çalışan Gazeteciler Günü, 1962 yılından bu yana Türkiye'de kutlanmaktadır.

İlk olarak "Çalışan Gazeteciler Bayramı" adıyla kutlanan bu gün, 1971 yılında askeri müdahalenin ardından, gazetecilere yönelik bazı hakların geri alınmasıyla birlikte "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak değiştirilmiştir.

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Çalışan Gazeteciler Günü'nün temeli, 4 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvenceler sağlayan "212 sayılı kanun" ile atıldı. Bu düzenleme, Resmî Gazete'de yayımlanarak 10 Ocak gününü özel bir kutlama günü haline getirmiştir.

Gazetecilerin haklarını savunmak adına önemli bir döneme işaret eden "Dokuz Patron Olayı" basın tarihine damgasını vurmuştur.

Gazeteciler, bu dönemde "Basın" adlı bir gazete yayımlamaya karar vererek üç günlük bir boykot gerçekleştirmişlerdir.

Basın gazetesi, 11 Ocak günü yayına başlamış ve boykot süresince düzenli olarak yayınını sürdürmüştür. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıkmış ve 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Günümüzde ise 1971'de "Çalışan Gazeteciler Günü" halini almıştır.

DOKUZ PATRON OLAYI NEDİR?

212 sayılı yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazetenin patronu 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdular.

"Dokuz patron olayı" olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirdiler ve halkı gazetesiz bırakmamak adına boykot boyunca "Basın" adlı bir gazete yayımladılar.

Basın gazetesi 11 Ocak günü "Daima Halkın Hizmetindeyiz" manşetiyle yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Gazetenin ilk sayısının başyazısında şu ifadeler yer aldı:

"Temel hak ve hürriyetlerimizin gerçekten kısıtlandığı, yalnız basının değil bütün memleketin gerçekten eşi görülmemiş bir tehlikenin içine sokulduğu günlerde bile gazetelerini kapatmayan ve protesto yoluna gitmeyen gazete sahiplerinin, şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır.

Gazete çıkarmak çorap fabrikası işletmeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir."

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJLARI

  • Bayram, yılbaşı, hafta sonu tatil demeden durmadan çalışan ve halkın haber alma hakkı için emek veren tüm gazetecilerin günü kutlu olsun… İyi ki varsınız…
  • Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. (Mustafa Kemal Atatürk)
  • Her işte olduğu gibi bu meslekte de görevini layıkıyla yerine getiren tüm gazetecilerin günü kutlu olsun! Her zaman hakkınızı alabilmeniz dileğiyle…
  • İyi bir gazete, kendisiyle konuşan ulustur. (Özdemir Asaf)
  • Doğru, tarafsız, kalemini hak, hakikat ve adaletten ayırmayan bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.
  • Gazetesiz bir hükümet idaresine, hükümetsiz bir gazete idaresini tercih ederim. (Jefferson)
  • Üç gazete, beni yüz sancaktan daha çok korkutur. (Napoleon)
  • Bizi idare edenler, hükümetler ve gazetelerdir. (Wendel Phillips)

Haber Kaynağı :

İlgili Haberler

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Gazeteciler Günü