Çocuklarda görülen kalp çarpıntısı esnasında ne yapmalıyız?
Kalp çarpıntısı, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bir rahatsızlık olarak ön plana çıkıyor. Peki, çocuklarda meydana gelen kalp çarpıntısı esnasında ne yapmalıyız? İşte cevabı...
12punto
Vücutta oluşan her türlü fiziksel ve duygusal stres kalp çarpıntısını tetikliyor.
Çocuklarda görülen çarpıntı atağı sırasında ailenin çocuğu sakinleştirmesi ve çocuğun derin nefes almasının telkin etmesi önem taşıyor.
Derin nefes alma ve öğürme gibi refleksler çarpıntıyı sonlandırabilmektedir. Ayrıca, yüzünü buzlu suyla yıkaması ya da yüzüne soğuk uygulaması da kalp hızını yavaşlatır.
ÇARPINTI DEVAM EDİYORSA EKG ÇEKİLMELİDİR
Buna rağmen çarpıntı şikâyeti devam ediyorsa hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve oraya ulaşır ulaşmaz da EKG çekilmelidir.
Bayılmaya neden olan bazı ritim bozukluklarının ani yaşam kaybı ile sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle çarpıntı şikâyeti olan çocuklar Çocuk Kalp Hastalıkları (Pediatrik Kardiyoloji) Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Çarpıntının tipine göre bu hastaların bir kısmı ilaç tedavisi verilmeksizin izlenirken, bir kısım hastaya ise tekli veya çoklu ritim düzenleyici ilaç başlamak gerekebiliyor.
Ayrıca çocuklarda çarpıntı yapan bazı ritim bozukluklarının kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma sırasında sıcak veya soğuk yakma metotları gibi ameliyatsız tedavi yöntemleri ile kesin olarak tedavisi de mümkündür.