Çocuklarda kalp çarpıntısına dikkat
Yetişkin sorunu olduğunu düşünülen kalp çarpıntısı çocuklukların da karşılaştığı sağlık problemleri arasında yer alıyor. Çocukların daha bilinçli olduğu beş yaş sonrası ve sınav stresiyle beraber okul çağı döneminde bu duruma daha sık rastlandığını belirtildi.

Çarpıntının kaynağının sınav stresi olabileceği gibi altta yatan daha ciddi sorunlara da işaret ettiğini anlatan Doç. Dr. Özge Pamukçu, özellikle aniden başlayıp sonlanan, beraberinde bulantı hissi, baş dönmesi, göz kararması, göğüs ağrısı halsizlik gibi şikayetler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çekti.
"Çocuklarda çarpıntı aniden başlayıp aniden sonlanıyorsa, beraberinde bulantı hissi, baş dönmesi, göz kararması, göğüs ağrısı, halsizlik ve bayılma şikâyetleri varsa hastada ciddi bir ritim bozukluğu olabileceği unutulmamalıdır" diyen Doç. Dr. Pamukçu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu hastalarda uykuda, yüzerken, ani/beklenmedik seslerle veya egzersiz yaparken bayılma dikkat çekicidir. Ailesinde 35 yaşından önce ani ölüm olan hastalarda da hayatı tehdit edebilen ritim bozukluğu olma ihtimali yüksektir"
Çocukların daha bilinçli olduğu beş yaş sonrası ve sınav stresiyle beraber okul çağında şikayetlerin arttığını söyleyen Doç. Dr. Özge Pamukçu, çocukların yaşadığı bu durumun her zaman bir kalp hastalığına işaret etmeyebileceğini belirterek şunları anlattı: “Kaygı, stres, öfke, heyecanlanma, üzülme, ateşli durumlarda ve egzersiz sırasında kalp atışlarımızı daha fazla hissedebiliriz.
Bu durumlar fizyolojik veya normal kabul edilir. Bu durumlar dışında çocuk eğer kalbinin normalden daha hızlı, güçlü veya düzensiz attığını söylüyorsa o zaman mutlaka bir çocuk kalp uzmanına başvurmasını öneriyoruz.”
'KAFEİN ÇARPINTIYI TETİKLER'
Kalp hastalığı dışında enfeksiyon durumunda ateşe bağlı, kansızlığa bağlı ve tiroid bezinin fazla çalışmasına bağlı çarpıntı gelişebiliyor. Bunun yanında astım, hipertansiyon, grip, depresyon ve ritim düzenleyici ilaçların bazılarının da çarpıntıya neden olabileceğini hatırlatan Doç. Dr. Akay, şu bilgileri verdi:
“Çay, kahve, çikolata, kola, enerji içecekleri gibi içinde bol miktarda kafein olan bazı yiyecek ve içecekler çarpıntıyı tetikler. Ateş ve kansızlık da çarpıntıyı arttıran önemli faktörlerdir. Yine çocuğun aşırı kaygılı olması da çarpıntıyı arttırabilir. Bu durumda psikolojik destek alınmasında yarar var.”
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar

Yandaş firmanın anketinden Erdoğan'a kötü haber!

Teğmenlerin komutanının davasında mahkeme MSB’ye bunu sordu

Yiğit Bulut'un kanser tedavisi gördüğü ortaya çıktı

Tuncay Güney’den Aziz İhsan Aktaş’a itirafçılar rejimi

Gazeteler, CHP'li belediyelere şafak operasyonunu nasıl gördü?

Real Madrid yarı finalde

DEM Parti'den terör örgütü PKK'nın silah bırakma süreciyle ilgili açıklama

Fransa'da 102 yıl sonra ilk

AKP'li Sayan'dan CHP'ye yönelik operasyonlarla ilgili olay paylaşım

Garkın Yaylası...
