Un helvası nasıl yapılır?
Türk kültüründe hem yas hem mutluluk tatlısı olarak bilinen helva, mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Peki, un helvası malzemeleri nelerdir, hazırlanışı nasıldır? İşte tam ölçülü un helvası yapmanın püf noktaları...
12punto
Bozkır kültüründen gelen helva, kültürümüzde genellikle ölünün ardından ve çay saatlerinde tüketilmektedir. Günümüzde Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alır.
Ağızda eriyen tam ölçülü un helvası yapımında kullanılan malzemelere ve tarifine göz atalım.
UN HELVASI MALZEMELER
- 2 sb un
- 125 gr tereyağı
- 1.5 sb şeker
- 1/2 sb su
- 1 sb süt
- 1 avuç ceviz içi
- ¼ çk tuz
UN HELVASI NASIL YAPILIR?
- Un helvası malzemeleri için hazırlık yapın, sırası ile eklemek önemli.
- Şerbet için küçük bir tencereye su, süt ve şekeri eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın.
- Daha sonra kullanmak için kenarda bekletin.
- Un helvasını kavurmak için orta boy bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
- Tereyağı eridiğinde un ve ceviz içini ekleyin ve kavurmaya başlayın.
- Orta ateşte 10-15 dakika unun rengi dönene kadar kavurun tuzu ekleyin.
- Kavrulan un ve cevizin üzerine kenarda bekleyen şerbeti dökerek sürekli karıştırın.
- Helva kıvam aldığında ocağın altını kapatın.
- Tencerenin kapağını kapattıktan sonra 5 dakika demlenmesini bekleyin.
- Helvanız dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.