Hem en sevilen hem de en nefret edilen çorba: Kelle paça!
Areda Piar'ın araştırmasına göre, Türkiye'de en sevilen çorba kelle paça olurken, aynı zamanda en çok "asla yemem" denilen çorba da oldu.
12punto
Areda Piar Araştırma Şirketi'nin gerçekleştirdiği çorba araştırmasına göre, kelle paça halkın yüzde 24,4 ile en sevdiği çorba olurken, yüzde 17,7 ile asla yemem denilen çorbalar arasında da birinci sırada yer aldı.
Kelle paça, "kesinlikle çorbacıya gidilip içilir denilen çorbalar" kategorisinde de yüzde 47 ile birinciliği üstlendi. Çorbacıya gidilen zaman dilimi olarak halkın tercihi yüzde 29,6 ile "gece" oldu.
ŞİFA KAYNAĞI OLARAK GÖRÜLDÜ
Araştırma, Türkiye'de halkın çorbayı yüzde 80,5 ile en fazla kış mevsiminde tükettiğini ve yüzde 54,9 ile "şifa kaynağı" olarak gördüğünü ortaya koydu. Halkın kelle paça çorbasından sonra en sevdiği diğer çorbalar ise yüzde 18,8 ile mercimek çorbası, yüzde 10,9 ile işkembe çorbası, yüzde 9,4 ile tarhana çorbası ve yüzde 7,8 ile yayla çorbası olarak sıralandı.
KARALAHANA ÇORBASI YİNE NASİBİNİ ALDI
Araştırma kapsamında halkın asla yemem dedikleri çorba çeşitleri de soruldu. İlk sırada yüzde 17,7 ile kelle paça, ikinci sırada ise yüzde 15,9 ile karalahana çorbası yer aldı.
"Asla yemem" denilen çorba çeşitlerinden diğerleri ise sırasıyla şu şekilde:
Yüzde 15,2 balık çorbası, yüzde 14,9 işkembe çorbası, yüzde 6,9 mercimek çorbası, yüzde 4,1 beyran çorbası, yüzde 4,1 arabaşı çorbası, yüzde 4,1 mantar çorbası, yüzde 3,3 domates çorbası, yüzde 3,3 şehriyeli tavuk çorbası, yüzde 2,8 ayran çorbası, yüzde 1,8 düğün çorbası, yüzde 1,5 tarhana çorbası, yüzde 1,3 ezogelin çorbası, yüzde 1,3 yayla çorbası, yüzde 0,8 şehriye çorbası ve yüzde 0,8 sebze çorbası.