Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

AYM’nin Ekşi Sözlük hakkındaki ‘hak ihlali’ kararı… Bilişim Hukuku Uzmanı Özmestik: “Derhal yerine getirilmesi ve uyulması gerekmektedir”

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ekşi Sözlük’e yönelik erişim engelinin ‘ifade özgürlüğü ihlali’ olduğuna karar verdi. Kararı Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Fehmi Ünsal Özmestik 12punto'ya değerlendirdi.

AYM’nin Ekşi Sözlük hakkındaki ‘hak ihlali’ kararı… Bilişim Hukuku Uzmanı Özmestik: “Derhal yerine getirilmesi ve uyulması gerekmektedir”

Anayasa Mahkemesi’nin Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engeli hakkında ‘hak ihlali’ kararını 12punto’ya değerlendiren Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Fehmi Ünsal Özmestik, “Anayasanın ilgili maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının, ilgili yerel mahkeme tarafından derhal yerine getirilmesi ve uyulması gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararları şüphesiz hukukçular eleştirebilir, tartışabilir, ama kararın uygulanması Anayasa’nın ilgili maddesi gereğince tartışmaya kapalı olup, ilgili erkler uygulamak zorundadır” dedi.

‘Açıkçası AYM’nin bu konudaki ihlal kararı hukukçular açısında sürpriz bir karar değildir’ diyen Özmestik, “Herhangi bir üniversiteden lisans seviyesinde hukuk eğitimi almış bir hukukçu, bu platforma verilen erişime engelleme kararının hukuka aykırı olduğunu bilebilecek hukuk bilgisine sahiptir. Bu konuyu daha fazla tartışmanın hukuki bir tarafı bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Av. Fehmi Ünsal Özmestik’in konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“Ekşi Sözlük platformunun erişime engellenmesi ile ilgili olarak önceki yıllarda çeşitli haber ajanslarına görüş vermiştim. O zamanda belirttiğimiz gibi mevcut yasal düzenlemeler gereği bu tarz sosyal medya platformlarının tamamen erişime engellenmesi hukuka aykırıdır. Çünkü, konuya ilişkin yasal düzenlemeler tartışma yapmaya müsaade etmeyecek kadar sarihtir. Daha yalın bir ifade ile bir internet platformunda “Hukuka aykırı içerik varsa ilgili içeriğin link bazlı çıkartılması veya erişime engellenmesi mümkünken internet sitesinin tamamının erişiminin engellenmesi hukuka aykırıdır.”

‘SÜREKLİ YASAKLAMA KARARI VERİLMESİ SONUCA ETKİLİ DEĞİL’

Sosyal medya platformları son zamanlarda dezenformasyon ve yalan haber sebepli çokça eleştirilmektedir. Açıkçası bu eleştirilerin haklı sebepleri vardır. Ancak, geldiğimiz noktada bu platformlar halkın güncel ve hızlı haber alma hakkını sağlamaktadır. Ülkemizde ya da dünyada çeşitli ölçeklerde ciddi haber mahiyetinde olaylar yaşandığında, vatandaşlar bu haberleri geleneksel medyadan öğrenememektedir. Geleneksel medyanın neden böyle bir noktaya geldiği başka bir tartışma konusudur. Ancak vatandaşlar, sosyal medya platformları üzerinden hızlı bir şekilde, görüntülü ve videolu ilgilendikleri konuya ilişkin çeşitli haberleri öğrenebilmektedir. İşte bu noktada artık bu platformlar, belli tüzel kişiliği olan platformlar olarak görülmemeli, halkın haberlerini aldığı ve insanların kendi paylaşımları ile fikirlerini beyan edebildikleri bir mecra olarak görülmesi gerekmektedir.

Şüphesiz bu mecralar da denetlenmelidir. Ancak yeknesak olmayacak bir biçimde sürekli yasaklama kararı verilmesi sonuca etkili olmadığı gibi, engelleme ile ulaşılması istenen sonucun tam tersi etkiye yol açmaktadır. Zira bu tür siteler erişime engelli bile olsa, vatandaşlar tarafından çeşitli basit teknolojik yöntemlerle takip edilebilmektedir.
Otoriteler tarafından bu mecralar erişime engellendiğinde, vatandaşlarda daha fazla o içeriklere ulaşmak için merak uyandırmaktadır. Maalesef sosyal medyada yaşanan bu gelişmeler değerlendirilmeden karar verilmektedir.

‘İHLAL KARARI SÜRPRİZ DEĞİL’

Tüm bunların bir sonucu olarak Anayasa Mahkemesi’nin Ekşi Sözlük’ün erişime engellenmesi kararı sonrasında ilgili kurumun başvurusu neticesinde; Anayasa’nın ifade özgürlüğü noktasında hak ihlali kararı verdiğini öğrenmiş bulunuyoruz.
Açıkçası AYM’nin bu konudaki ihlal kararı hukukçular açısından sürpriz bir karar değildir. Herhangi bir üniversiteden lisans seviyesinde hukuk eğitimi almış bir hukukçu, bu platforma verilen erişime engelleme kararının hukuka aykırı olduğunu bilebilecek hukuk bilgisine sahiptir. Bu konuyu daha fazla tartışmanın hukuki bir tarafı bulunmamaktadır

‘KARAR UYGULANMALIDIR’

Maalesef son yıllarda hukuk camiasında en bilinen hukuk kurallarında dahi farklı uygulamalar görmekteyiz. Bu tür yanlış kararlar aslında sadece ilgili şirketlerin ticaretini etkilememektedir. En kötüsü ülkemizdeki adalete ve ona olan güvene zarar vermektedir. Bu sebeple; vatandaşların ülkemizdeki hukuka güvenebilmeleri için yargı görevinde bulunan Avukatlar, Hakimler ve Savcılar çok çalışmalı ve görevlerini hukuk kurallarına uygun yerine getirmelidir. Ancak bu sayede, ülkemizde hukuka olan güven artabilecektir. Aksi halde; en basit alacağını alamayan sokaktaki vatandaş, adalete giderken çekinecek ve hakkını alıp almayacağı noktasında kafasında soru işaretleri oluşacaktır.

Son olarak; Ekşi Sözlük’ün kapatılması ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına dönecek olursak, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının, ilgili yerel mahkeme tarafından derhal yerine getirilmesi ve uyulması gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararları şüphesiz hukukçular eleştirebilir, tartışabilir, ama kararın uygulanması Anayasa’nın ilgili maddesi gereğince tartışmaya kapalı olup, ilgili erkler uygulamak zorundadır.”


Haber Kaynağı : 12punto

Anayasa Mahkemesi Ekşi Sözlük Erişim Engeli ifade özgürlüğü İnternet sitesi Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Fehmi Ünsal Özmestik