Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.549

Her yıl 3 milyar ağaç kesiliyor! Prof. Dr. Mustafa Öztürk: Temel hedef kağıttan kağıt üretmek olmalı

Kağıt ambalaj kullanmak aslında doğaya zarar vermek anlamına geliyor. Yılda 3 milyar ağaç kağıt ambalaj kurbanı olurken bir A4 kağıdını üretmek için de 10 lt tüketiliyor.

Her yıl 3 milyar ağaç kesiliyor! Prof. Dr. Mustafa Öztürk: Temel hedef kağıttan kağıt üretmek olmalı

Kullanırken umursamasak da kâğıt ambalaj tüketimi aslında doğaya büyük zarar veriyor. Sadece kağıt ambalaj üretimi için yılda kesilen ağaç sayısı 3 milyar. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ‘Ver kağıt, al ağaç’’ kampanyalarını hatırlattı, kağıttan kağıt üretme modeline geçilmesi gerektiğini söyledi.

2014-2018 Arası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kağıt ambalaj üretimi ve tüketimine dikkat çekti. Kağıt ambalaj üretimi için yılda 3 milyar ağacın kesildiğini vurgulayan Öztürk şunları yazdı:

DÜNYANIN ÇEVRESİNİ 891 KEZ DÖNER

“Kendimizi güzel tutmak için çok şey yapıyoruz. Bu özeni doğaya da göstermemizin zamanı gelmedi mi?

Her yıl 3 milyar ağaç kağıt ambalaj için kesilmektedir. Uç uca yerleştirildiklerinde Dünyanın çevresini 891 kez dönerler.

Her yıl üç milyar ağacın kesilmesi ile; -yaklaşık 1 milyar 247 milyon ton CO2 üretiyor -bu, her yıl 250 milyon arabanın ürettiği karbondioksite (CO2) eşdeğer.

Kağıt ambalaj yüzünden her yıl üç milyar ağacı kaybediyoruz. Bu şu şekilde ayrılıyor: Her ay 250 milyon ağaç kesiliyor. Her saat 342 bin 465 ağaç kesiliyor. Her saniyede 95 ağaç kesiliyor.

Dünya çapında her yıl kağıt bazlı ambalajlama için 3 milyar ağaç kesiliyor ve AB'de artık tüm kağıdın yarısı ambalajlama için kullanılıyor.

1 KAĞIT 10 TL TEMİZ SU

Bir A4 kağıdı üretmek için 10 litre temiz su tüketiliyor.

Kağıt hamuru ve kağıt endüstrisi, dünyayı en büyük kirleticilerden biri ve tatlı suyun en yoğun kullanıcılarından biri. Aynı zamanda dünya enerjisinin yüzde 4 tüketiyor ve kimyasal olarak yoğun, nehirleri kirletiyor ve ekosistemlere zarar veriyor.

Bi zamanlar ‘Ver kağıt, al ağaç’’ kampanyası, İBB sınırlarındaki tüm okullar için geçerli idi. Kullanılmış her türlü gazete, dergi, defter, fotokopi kağıdı, kitap, karton kutular, bilgisayar kağıtları ve not kağıtları mavi torbalarda toplandı.

Artık “ağaçtan/bitkiden kağıt üretme yerine kağıttan kağıt üretmek” ülkemizin temel hedefi olmalıdır. Kullanılmış kağıtların çöp olmadığı, değerli bir hammadde kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Kullanılmış kağıtları, vahşi toplamaya son vermeliyiz.


Haber Kaynağı : 12punto

ağaç Çevre kağıt ambalaj mustafa Öztürk