Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,6964
Dolar
Arrow
38,2631
İngiliz Sterlini
Arrow
50,6699
Altın
Arrow
4159,0000
BIST
Arrow
9.312

Şu 'Kanal İstanbul' dedikleri... Projenin arka planına daha derinden bakış

Milli Merkez Genel Sekreteri Haluk Dural, 'Kanal İstanbul' projesinin sadece bir altyapı veya rant projesi olmadığını, esas hedefinin Türkiye'nin savunma güvenliğini zayıflatmak ve Montrö Sözleşmesi'ni uluslararası tartışmaya açmak olduğunu söyledi. Dural, Trakya bölgesindeki savunma hatlarının risk altına gireceğini ve projenin Türkiye'nin ulusal çıkarlarını tehdit ettiğini savundu.

Şu 'Kanal İstanbul' dedikleri... Projenin arka planına daha derinden bakış

Kanal İstanbul projesi, sadece ekonomik ve çevresel etkileriyle değil, aynı zamanda güvenlik ve uluslararası diploması açısından yarattığı tartışmalarla da gündemden düşmüyor.

Milli Merkez Genel Sekreteri Haluk Dural, ayrıntılı şekilde kaleme aldığı yazısında, projenin Türkiye'nin savunma stratejisi üzerinde ciddi tehditler oluşturacağını ve Montrö Sözleşmesi'nin geleceğini riske atacağını belirtti.

Dural'a göre, projeyle Trakya bölgesindeki savunma hatları zayıflayacak ve Türkiye'nin kuzey sınırları Yunanistan ile ABD'nin askeri müdahalelerine açık hale gelecek.

İşte Haluk Dural'ın 'Kanal İstanbul' projesinin arka planına dair yazdığı yazının tamamı:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu, “geçtiğimiz gün Kanal İstanbul projesi çerçevesinde Avrupa Yakası'nın en önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı'nın etrafında 24 bin konutun inşaatını başlattılar" dedi.

Sazlıdere havzasına yapılacak 24 bin konutluk projeye ilişkin ihaleler tamamlandı. TOKİ tarafından 17 Mart-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 28 ayrı ihalenin maliyeti toplamda 54 milyar 881 milyon liraya ulaştı. İhalelerin bir kısmını AKP’li isimlerin yönettiği şirketler aldı.

27 Şubat'ta ayında Erdoğan'a Kanal İstanbul hakkında bir sunum yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün tarafından gerçekleştirilen sunumda Kanal İstanbul projesinin yapım maliyeti, çevre planlaması, kimin nasıl inşayı gerçekleştireceği konuşuldu. Buna göre, yapım süresi 5 yıl olarak hesaplanan Kanal İstanbul projesinin yapım maliyetinin 15 milyar dolar (570 milyar lira) olması bekleniyor. Kanal İstanbul projesi Kamu-Özel İş Birliği ile yapılacak ve tamamen özel sektör finansmanı ile gerçekleştirilecek. İnşa edilecek kanal, 360 metre genişliğinde 21 metre derinliğinde olacak. Kanal üzerine yapılacak 6 adet köprünün toplam maliyetinin 1,4 milyar dolar (53,2 milyar lira) olması bekleniyor. Kanal İstanbul'un güzergâhının bir tarafında 100 bin karşısında ise 65 bin kişilik iki yeni yerleşim yeri kurulacak. Ayrıca, iki lojistik üs, bir teknoloji üssü ile fuar alanı yer alacak. Kanal İstanbul için çıkan hafriyat ile Karadeniz sahilinde yeni bir dolgu alanı yaratılırken, ayrıca yeni bir liman inşa edilecek. Bakanlık bölgeye İstanbul Vadisi adını verecek.

KANAL İSTANBUL PROJESİNİN GERÇEK HEDEFİ

Kanal İstanbul projesi kamuoyunda, bilinçli şekilde, rant amaçlı konut projesi olarak sunulmakta ve tartışılmaktadır. Bu tartışmalarla projenin üzeri örtülen, kamuoyundan saklanan gerçek amacı ise iki tanedir:

1- Kanal ile Trakya sınırımız kalan toprakları savunmasız bırakarak, Yunanistan’ın saldırısına açık hale getirmek,

2- Montrö Sözleşmesinin iptalini uluslararası tartışmaya açmak.

1- Türk Ordusunun Trakya’daki ilk savunma hattı Edirne-Babaeski-Tekirdağ hattıdır. Ancak esas savunma hattı, Çatalca’daki hat olup, özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında Bulgaristan’ı işgal eden Alman Ordularının sınırı geçme ihtimaline karşı iyice tahkim edilmiş olup, Çakmak Hattı olarak anılır. Bugün de 1. Ordunun en ağır zırhlı birlikleri bu hat etrafında konuşludur. 

Açıklandığı şekilde Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu güzergâhında bu kanal açılırsa, 1. Ordu ana ve ihtiyat birlikleriyle Trakya’daki askeri birliklerimiz arasındaki irtibat kesilecektir.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir sıcak çatışmaya ABD’nin NATO’da müttefiki olan Bulgaristan ve Dedeağaç’taki ve Bulgaristan’daki ABD üslerinde bulunan 15 bin dolayındaki ABD askerleri de katılarak, Trakya’yı işgal edeceklerdir.

24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması’nın 2. Maddesinde Yunanistan ile sınırlarımız, 11 Ekim 1922 tarihli Mudanya Mütarekesi ile belirlenmiş olan sınırlara uygun olarak çizilmiş, Karaağaç mahallesi Türkiye sınırları içine alınmıştır. Lozan’dan bu yana geçen 97 yılda Yunanistan’ın Doğu Trakya ve Batı Anadolu üzerindeki emellerinde herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Bir savaş sırasında düşman hava kuvvetlerinin ilk hedefi İstanbul ile Trakya’yı bağlayan, kanal üzerine yapılacak 6 köprü olacaktır. Köprülerin yıkılması halinde Trakya’daki savaşan birliklerimize kanal üzerinden ikmal yapmak mümkün olamayacağı gibi birliklerin takviyesi veya geri çekilmeleri için Marmara Denizi kıyısındaki Tekirdağ ve Ereğli limanları da yeterli olmayacaktır. Bunun kaçınılmaz sonucu ise Trakya’daki vatan topraklarını düşmana terk etmektir.

2- Amerika Karadeniz’e kıyıdaş ülke olmadığından, diğer bütün devletler gibi Karadeniz’de sürekli harp gemisi bulunduramaz. Barış zamanında önceden Türkiye’ye diplomatik kanaldan ön bildirimde bulunduktan sonra 5 gün içinde Çanakkale Boğazından girmek şartıyla, ABD harp gemileri 21 gün süre ile Karadeniz’e girebilirler (Madde: 18/2), süre sonunda Çanakkale Boğazından Türk karasularını terk etmek mecburiyetindedir. Ayrıca kıyıdaş olmayan bütün devletler gibi ABD de boğazlardan bir seferde toplam tonajları 15 bin tonu aşmayan en fazla 9 adet gemiyi Karadeniz’e çıkartabilir (Madde: 14). Andlaşmanın II Nolu Eki ile kıyıdaş olmayan devletlerin harp gemilerinin tonaj ve toplarının çapları için ayrıca sınırlamalar getirilmiştir.

Amerika’nın Karadeniz’e girmek istemesinin ana sebebi, Ukrayna’daki batıcı hükümeti desteklemek, Rusya’yı güneyden kuşatmaktır. ABD eğer Montrö’yü delerse, Romanya veya Ukrayna’nın Odessa veya başka uygun limanında Avrupa Füze Kalkanı projesi kapsamında Füze Kruvazörü konuşlandırmayı, böylece Rusya’nın ABD’ye yönelik gönderebileceği nükleer başlıklı Kıtalararası Balistik Füzelerini henüz Rusya üzerindeyken vurmak istemektedir.

Bu nedenlerle ABD, Montrö Sözleşmesinin iptalini istemektedir.

Sonuç

Kanal İstanbul projesi gerçekte yapılmayacaktır. Hedef Trakya’yı düşman saldırısına açık hale getirmek ve Montrö Andlaşması'dır.

- Trakya, Yunan saldırısına açık hale getirilecek,

Ve ABD;

- Rusya’daki muhtemel hedefleri baskılayacak,

- Romanya’daki Devesolo üssünü güçlü şekilde korumaya alacak, 

- NATO’ya alınması gündeme getirilen Gürcistan’a doğrudan askeri destek verecek, 

- Türkiye ile Rusya’nın irtibatını kesecektir,

- Türkiye’yi kuzeyden kuşatacaktır.


Haber Kaynağı : 12punto

Kanal İstanbul Milli Merkez Genel Sekreteri Haluk Dural Haluk Dural
Wodo Network