Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.471

Türkiye'nin İsveç kararı: En büyük kazanan ABD olacak

İsveç'in de eklenmesiyle NATO'nun Baltık Denizi'nden başlayan kuzey kanadı Rusya'ya karşı büyük ölçüde güvence altına alınmış oluyor.

Türkiye'nin İsveç kararı: En büyük kazanan ABD olacak

12punto yazarı Dış Politika Uzmanı Violeta Stratan İlbasmış, TBMM'de yapılacak İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması öncesi değerlendirmelerde bulundu. İsveç'in NATO'ya katılmasının Rusya'ya etkilerini açıklayan İlbasmış şunları yazdı:

"Öncelikle, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin TBMM ihtisas komisyonunda yapılan oylamanın, Kuzey Irak'ta 12 askerin ölümüyle ilgili trajik haberin ardından geldiğini belirtmemiz gerekiyor. Ahlaki açıdan bakıldığında bu kararın doğru zamanda verilip verilmediği tartışmaya açık. Ankara'da Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylamayla İsveç (Macaristan da İsveç’in NATO üyeliğini onaylarsa), 200 yılı aşkın tarafsızlığın ardından resmen 32. NATO üyesi olacak. Ancak bu konuda en büyük kazanan ABD oluyor, çünkü İsveç'in de eklenmesiyle NATO'nun Baltık Denizi'nden başlayan kuzey kanadı Rusya'ya karşı büyük ölçüde güvence altına alınmış oluyor.

Türkiye, başlangıçta İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına şiddetle karşı çıktı ve bu adımın tıpkı Yunanistan'ın NATO'ya katılımı gibi "hata" olacağını belirtti. Özellikle İsveç’i, “terör örgütlerinin misafirhanesi” olmakla suçladı. İsveç, terörün her türlüsüyle mücadelede Türkiye ile dayanışma gösterme ve savunma sanayisine kısıtlama veya ambargo uygulamama sözü vermiş olsa da, bu taahhütlerin sonuçlarını görmek zaman alacak.

ABD başkanı Biden’in: “Siz İsveç’in üyeliğini onaylayın, ben de F-16 satışının Kongre’den geçmesine çalışayım” demesinin sonuçlarını da görmek zaman alabilir. Aralık ayı başında Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunun onaylanmasının şartı olarak Washington'un F-16'ların Ankara'ya satışını onaylamasını eklemişti. Türkiye'nin ABD ile müzakerelerde amacına ulaşıp ulaşamayacağını yakında göreceğiz.

“Olmazsa ne olacak?” asıl soru budur. 

Şimdilik Rusya’nın TBMM Dışişleri komisyonu oylamasına ilişkin resmi bir tepki gelmedi, ancak Rusya'nın Türkiye'ye yönelik daha önceki tepkilerinden dostane ama aynı zamanda pragmatik ilişkilerin etkilenmeyeceğini seziyoruz. Rusya, Türkiye'nin jeopolitik gerçeklerinin ve ittifak üyesi olarak İsveç'e yönelik yükümlülüklerinin farkındadır. Rusya'nın sorunları Finlandiya (NATO ülkesi) ile olan 1340 kilometrelik sınırın savunulması ve Baltık Denizi'nin “NATO göl”üne dönüştürülmesiyle ilgili olacak. Rusya’nın baltık filosunun Kaliningrad bölgesinde bulunduğu unutulmamalı."


Haber Kaynağı : 12punto

ambargo genel kurul NATO İsveç