Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yabancı Gözlemci, VAR kayıtları… Eski Hakem Uğur Temel TFF’nin almış olduğu kararları 12 punto’ya değerlendirdi

Eski Futbol hakemi ve Spor Yazarı Uğur Temel, Türkiye Futbol Federasyonu’nun almış olduğu lig maçlarında yabancı gözlemcinin yer alması ve VAR kayıtlarının açıklanması ile ilgili aldığı kararları 12 punto’ya değerlendirdi.

Yabancı Gözlemci, VAR kayıtları… Eski Hakem Uğur Temel TFF’nin almış olduğu kararları 12 punto’ya değerlendirdi

Selçuk ÇELİK - 12punto.com.tr

Hakem kararları tartışılmaya devam ediyor. Hemen her maçta yaşanan tartışmalara VAR sistemi de çözüm olamadı. Son olarak Türkiye Futbol Federasyonu yabancı gözlemci uygulaması ve VAR kayıtlarının açıklanacağını duyurdu. Futbol dünyasının yeni gündemini eski Hakem ve GazetePencere Spor Yazarı Uğur Temel değerlendirdi

‘’HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEZ’’

TFF, geçtiğimiz günlerde lig hakemlerinin puanını belirlemek için yabancı gözlemci ekibinin yer alacağını açıkladıı. Bu alınan kararın hiçbir şey değiştirmeyeceğini ifade eden ve hakem puanlama sisteminde sorunlar yaşanacağını belirten Temel, ‘’Tabi ki gözlemci olarak görev yapacak insanlar üst seviyede hakemlik yapmış kişiler. Fakat bu hakemlerin verecekleri not, genel notun yüzde 50'sini etkileyecek. Notun kalan yüzde 30'u başka bir gözlemci, yüzde 20'si ise 120 hakemden oluşan bir heyetten atanacak kişiler tarafından verilecek. Yani bu yabancı gözlemciler hakem puanlarının yüzde 100'ünü belirleyebilseler etkili bir çözüm olabilirdi. Ama yüzde 50'sini belirleyeceği bir sistemde etkileri ne kadar güçlü olabillir ki? Ben bu yabancı gözlemcilerin çok etkili olacaklarını düşünmüyorum’’ ifadelerini kullandı.

FUTBOL KÜLTÜRÜMÜZ FARKLI 

Türkiye’ye gelecek yabancı gözlemcilerin geçmişte üst seviyede hakemlik yaptığını fakat ülkemizdeki futbol kültürünü bilmediklerini vurgulayan Temel, "Aslında olay şu; her ne kadar bu yabancı gözlemciler kariyerlerinde üst seviye hakemlik yapmış olsalar da ülkemizin futbol kültürüne çok fazla hakim olmayabilirler. Bizim ülkemizin futbol kültürünün oldukça farklı olduğunu söyleyebiliriz. Yabancı gözlemcilerin hakem notlarının tamamını belirleyeceği bir sisteme geçilseydi çok daha iyi olabilirdi. Yeni getirilen bu sistem bazı kopukluklara neden olabilir’’ dedi. 

FACİA YARATAN HAKEM VAR'A

TFF’nin VAR kayıtlarının açıklanması kararına da yorumlayan Temel, "Burada şu merak ediliyor. Ekrandaki görüntü ile ilgili bir sıkıntı yok. Sonuçta hakemin VAR'dan gördüğü pozisyonları biz birçok farklı açıdan görebiliyoruz. Önemli olan sen hakemi VAR'a çağırmadan önce neler konuşuyorsun? Sen hakemi VAR'a çağırmadan önce neler anlatıyorsun? Şimdi olay çok farklı. VAR hakemlerine bir bakalım. Türk futbolunda geçen sene facia yaratan Erkan Engin, bakıyorsunuz bugün VAR hakemliği yapıyor. Bu hakem sahada doğru kararı verememiş ki VAR'da neyi görüp verecek? Sahada facialar yaratan bir hakemi alıp VAR masasına oturtmaya kalkarsanız bundan verim alamazsınız’’ dedi. 

ESKİ HAKEMLER VAR’DA GÖREV ALABİLİR

Türk futbolundaki VAR sorununun nasıl çözüleceğine dair açıklamalarda bulunan Uğur Temel, ülkemizde görev almış eski hakemlerin VAR’da görev almasının yararlı olacağını ifade etti. 

Temel, şunları söyledi, ‘’İnsanlar doğru veya yanlış olduğunu düşünebilir ama hakemliği bırakmış, üst seviye hakemlik yapmış hakemlerimiz var. Siz bunları VAR masasında değerlendirmeyi düşünemez misiniz? Bence düşünülebilir. Eski hakemlerimizin Erkan Engin'den çok daha yararlı olabileceğini düşünüyorum’’ 

YAN HAKEMLER SAHAYA

Yardımcı hakemlerin, hakemlik tecrübesi kazanmak için alt liglerde maç yönetmesi gerektiğini belirten ve aynı zamanda son derece kötü maçlar yöneten hakemlerin VAR monitöründe olmaması gerektiğinin altını çizen Uğur Temel, 

‘’1990'lı yıllardan sonra çizgi hakemliği kalktı. Artık yan hakemsin. Yardımcı hakem gibi düşünmek zorundasın. Dolayısıyla yardımcı hakemin de daha alt kategorilerde maç yöneterek hakem gibi düşünmeye, hakem gibi yönetmeye saha içerisinde hakeme yardımcı olması için bu tip tecrübeler kazanmasına çok ihtiyaç var. İşte bu yüzden sen sahada doğru düzgün maç yönetemiyorsan VAR ekranında oturmayacaksın. Geçen sene büyük skandallar yaratan isimler bugün VAR kadrosunda bulunuyor. Bu hakemlerin hepsi çok iyi insanlar olabilir fakat bunun bir önemi yok. Senin sahada doğru kararlar vermediğini herkes görmüş. Çok ciddi cezalar almışsın. Şimdi bu VAR ekranında niye oturuyorsun?’’ ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.


Haber Kaynağı : Selçuk Çelik

futbol Hakem Türk futbolu Türkiye Futbol Federasyonu uğur temel VAR VAR kayıtları